Akár két év börtönt is kaphat a zavarosban halászó

2013. szeptember 08.
A Magyarországon haltermelésből származó évi 20 ezer tonnányi hal mennyiségének fokozatosan 30 ezer tonnára növelése a feladat, amihez várhatóan az EU támogatásával is számolni lehet.

Bardócz Tamás, a vidékfejlesztési tárca erdészeti, halászati és vadászati főosztályának vezetője elmondta: az EU a 2014-2020 közötti időszakban nagy súlyt helyez az édesvízi halászat, haltermelés (esetleg akvakultúra) fellendítésére, ugyanis a piac igényeivel az unión belüli haltermelés nem tud lépést tartani. A fejenként elfogyasztott átlag évi 23 kilogramm hal felét Norvégiából, Dél-Amerikából, Ázsiából fedezik, ezen aránytalanságon szeretne az unió változtatni. Magyarország a régi tradíciók nyomán jelenleg is a legnagyobb édesvízi haltermelők közé tartozik, a tógazdasági halászatban csupán a lengyelek és a csehek előzik meg - mondta a szakember.
   
Az uniós források felhasználásával juthat pénz az intenzívebb haltermelésre, ami zárt medencében vízforgatással, tudományosan megtervezett etetéssel egyszerre nagyobb mennyiségű hal nevelését jelenti. Ugyanakkor a hagyományos halastavaknál a költséges iszapkotrás, tófelújítás és a gépesítés támogatásával, az átgondoltabb takarmányozással, a lehalászás gépesítésével új technológiák alkalmazásával jobb minőségű, nagyobb gasztronómiai értékű ponty kerülhet a hálóba, márpedig ez a fajta hal adja a hazai tavakból kifogott hal nagyobb hányadát - tette hozzá.
   
Amíg Magyarország édesvízi halászatban, haltermelésben az európai élmezőnybe tartozik, addig a fogyasztás alig éri el az évi fejenkénti négy kilót. Az igények feltámasztására a halgazdaságok a választék bővítésére törekednek. Így a ponty mellett a választék bővítésére egyre újabb fajok jelennek meg.
   
Például a Hajdú-Bihar megyei Tukán afrikai törpeharcsa előállítására rendezkedtek be. Növekszik a pisztráng és a tok halak hazai előállítása is, Jászkiséren pedig a geotermikus víz hulladék hő kihasználására az ínyenceknek való trópusi halfaj, a barramundi tenyésztésére álltak rá. A Biharugra környékén meglévő, de sokáig elhanyagolt tórendszer helyrehozásával egy új halprogram is beindulhat. A terv szerint itt egy feldolgozó üzem épül, ahol a közétkeztetésben is felhasználható szálkamentes haltermékeket állítnak elő - mondta a főosztályvezető.
   
A haltermelés mellett a szakember szerint nagy jelentősége van a természetes vizeken folyó halgazdálkodásnak is. A halászok és horgászok évente mintegy 6-7 ezer tonna halat fognak ki folyóinkból, tavainkból. Szeptember 1-jén életbe lépett a halgazdálkodást szabályozó új törvény, amelynek egyik fontos célja az orvhalászat visszaszorítása. Ebben sokat segít az is, hogy az új Btk. jogszabály bűncselekménynek minősíti az orvhalászatot, ami segíthet rendet teremteni a nemzeti kincsként számon tartott balatoni, tiszai, dunai élővilág megóvásában - húzta alá a szakember.
    
Kiemelt figyelmet érdemel szerinte a Balaton, amelynek vize a part menti csatornahálózat kiépítésének jóvoltából a fürdőzők örömére jelentősen javult. A tiszta víz azonban kevésbé kedvez a halaknak, megcsappant a halállomány, aminek ellensúlyozására jelentősen korlátozták a Balatoni Halászati Zrt. tevékenységét, vagyis kevesebb halat foghatnak ki a tóból. A halhiány következtében állt elő az a sajátos helyzet, hogy a part menti halsütödékben jobbára tengeri halat árulnak, a rabsicoknak pedig sokmilliós üzlet a szervezett formában feketén kifogott, az éttermeknek eladott értékes fogas, süllő és más balatoni hal - hangsúlyozta a szakember.
   
A szigorú új jogszabály azonban gátat vethet e káros gyakorlatnak, mert akár két év börtönt is kaphat a zavarosban halászó bűnöző. Az éttermeknek pedig fogási tanúsítvánnyal kell igazolniuk, honnan származik a feltálalt hal. Az állami halászati társaság viszont ellenőrzött módon, a tó élővilága ökológiai egyensúlyának megőrzésével, a horgászokkal összhangban tevékenykedhet. Mindezek eredményeként várhatóan már akár a jövő évi szezonban a tengeri halak mellett több balatoni keszeg és más hal sül majd a halárusok, éttermi konyhák serpenyőjében - mondta Bardócz Tamás.

megosztás
hozzászólások
gyógytó (1), Cserszegi fűszeres (1), nav (29), Krasznai István (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Bocuse (3), Apák napja (1), e-kereskedelem (1), Balatongyorok (136), Via Hotel (1), vívás (1), karate (2), polgármester (153), posta (1), Hegyi Roland (HR) (5), Nagykanizsa (1), georgikon dse (7), Jobbik (10), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Hírek képekben (10), Astellas-díj (2), helyesírás (1), jovedelem (2), esküvő (9), sütemény (1), újév (6), jogsebész (9), munkanelkuli (2), Czigány Sándor (2), szüret (4), konyha (1), Zalai Kutyasuli (1), keszthelyi nyari jatekok (55), szépségápolás (8), golf (11), fesztival (93), vonat (7), Katedra nyelviskola (5), szilveszter (6), pálinka (2), Zsittnyán Tamás (1), szex (9), tour de france (1), gyermekszám (1), Bezerics (1), videó (1), fitt (1), Spa Hévíz (3), jégpálya (4), Nyári Viola (1)