Ágh Edit festményei Lendván

2014. augusztus 27.
Augusztus 18-án Lendván, a Bánffy Kulturális Központban nyílott meg a Kékek odaátról című kiállítás Ágh Edit keszthelyi festőművész festményeiből. A jelenlevőket Kepe Lili, a Bánffy Kulturális Központ igazgatója és Csengei Ágota, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója köszöntötte.

Kepe Lili hangsúlyozta, hogy nagyon örül a több éve jól működő kulturális kapcsolatnak, ami közel hozza a balatoni és a muravidéki embereket egymáshoz.
A kiállítást Nemes László festőművész nyitotta meg:
– Sejtelmes, álomszerű képeken egymásba mosódó pasztellszínek, mégis foltokban töredezett felületek, a légben, a vízen vagy éppen az űrben úszó alakok, a levegőben kavargó madárcsapat, szemlélődő csoportok, táncosok, kecses balerina és tangót táncolók, akik körül pezseg a levegő, képzeletbeli utazás, ködben feltűnő régi vitorlás hajók… Az élet utazás. Az utazás vége. Az élet vége. Utolsó lehetőség… Ilyen és hasonló gondolatok ötlenek fel Ágh Edit festményeit szemlélve, bár szavakkal nehéz kifejezni azt, amit a művész látványban fogalmazott meg. Néha a művész is a segítségünkre siet mondanivalójának tolmácsolásával képei címével: Álom, Látomás, Szellemház. Az alkotásokat szemlélve betekinthetünk a lélek rejtelmeibe, az emberi sorsba, elgondolkozunk az élet értelmén, az elmúláson, az élet örök körforgásán. A képek kompozíciója, forma- és színvilága kiegyensúlyozott és harmonikus, a megfogalmazás lírai, leheletfinom színekkel és ecsetvonásokkal, olyan sokszor, mintha áttetsző, lebegő selyem vonná be az alakokat. A drámai mondanivalót hordozó képek sem lehangolók – fejtette ki Nemes László. – Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy próbáljam megmagyarázni, mit is ábrázol a kép, mert Ágh Edit egy titokzatos művész. Úgy vélem, az igazán jó műalkotás mindenkihez szól, és mindenki maga fogalmazza meg a saját interpretációját, és maga szűri le, hogy miért tetszik neki – tette hozzá.
A jó hangulatú találkozón több, a két intézmény közötti kulturális rendezvény lehetősége is felmerült. Ágh Edit kiállításának megnyitójára sokan eljöttek a Muravidék magyar lakossága közül. A kiállítás szeptember 10-ig tekinthető meg a Lendván. (ZB)

megosztás
hozzászólások
Owaimer Zoheir (1), álommeló (1), Berecz András (1), Szent Márton (3), verkli (5), Zala Volán (1), Révai Gábor (1), kulfold (245), Balatonátcsúszás (1), szalloda (59), hazassag (6), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), kilométer (1), jutalom (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), jatek (2), Bezerics (1), okmányiroda (1), katona (1), meiszner kati (16), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Keszthelyi Kiscápák (6), reklám (1), gyermek (12), kiállítás (16), diákolimpia (1), Dublecz Karoly (2), Zala folyó (1), Kartali Zsuzsanna (1), nyaralas (12), tabor (6), Hévízi-tó (1), angus marha (1), Playboy (1), viz (1), Füzes Eszter (1), Gachályi András (3), pannon egyetem (12), Polgár Zsolt (1), Pápai Gábor (6), Gelencsér Kálmán (2), szauna (2), kitüntetés (6), percdíj (1), párbajtőr (1), Kocsis László (1), Rigo Csaba (36), Katedra nyelviskola (5), fesztival (93), tanulás (2)