Advent helyett a nyári vasárnapokon tartanának nyitva a balatoni boltok

2015. november 05.
A Balaton parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) szeretné elérni, hogy az üdülőrégió üzletei az adventi időszak helyett nyáron tarthassanak nyitva - mondta Balassa Balázs, a BSZ elnöke Tihanyban, a szervezet közgyűlésén.A szövetség célja, hogy elérjék: a balatoni üzletek az adventi időszak helyett nyáron, és a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnap tarthassanak nyitva, mivel ezzel megoldódna a nyári főszezon kiszolgálása. A BSZ szeretné elérni továbbá, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába, megfelelő túlóradíjak ellenében.
Minderről tárgyalásokat folytatnak az illetékes minisztériummal.
   
A szövetség elnöke tájékoztatta a közgyűlést arról, hogy a növekvő igény miatt megvizsgálták annak lehetőségét, hol lehetne a Balatonban a kutyatulajdonosoknak együtt fürödniük kedvenceikkel a kijelölt strandokon, de sem az ÁNTSZ előírásai, sem egyéb jogszabályok nem teszik ezt lehetővé.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a kikötőfejlesztésekhez, valamint a megemelt vízszint miatt szükségessé vált partvonal-megerősítésekhez egyre sürgetőbb lenne a hajóval történő kőhordás újraindítása, aminek jelenleg több akadálya is van. A BSZ elnöksége vállalta, hogy egyeztetéseket és tárgyalásokat kezdeményez az ügyben az illetékes hatóságokkal, illetve Pálköve vezetésével.
 
Az elhangzott beszámolók szerint az idei balatoni szúnyogirtás néhány panasztól eltekintve sikeres volt, és a korábbi finanszírozási anomáliák is megszűntek. A BSZ továbbra is kiáll amellett, hogy a balatoni gyérítést a jövőben is maga koordinálja a szakértői csoportjának irányításával.
   
A balatoni horgászturizmusban óriási lehetőségek rejlenek, de a feltételek nem biztosítottak ennek kiaknázásához - hívta fel a figyelmet Balassa Balázs. Beszámolója szerint a tóparti önkormányzatok között felmérést végeztek arról, hogy melyikük támogatja a bojlis horgászatot a saját üzemeltetésű strandszakaszain. A 14 választ adó településből csak négy támogatta, hét - köztük a két legnagyobb: Siófok és Balatonfüred - egyáltalán nem, három pedig csak horgászversenyeken látná szívesen a bojlis horgászokat.
Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a horgászturizmussal kapcsolatos problémák közt kiemelte, hogy kevés a parti horgászhely és a csónakkikötő. A hajók szárazföldön tárolásával és sólyaterek építésével ki lehetne váltani a csónakkikötők egy részét - vetette fel.

A BSZ közgyűlése végül felvette soraiba Kisapátit és Nemesgulácsot, hét régebbi együttműködési megállapodását újrakötötte formai és tartalmi okból, továbbá megszavazta egy új együttműködési megállapodás megkötését a veszprémi Pannon Egyetemmel. MTI

megosztás
hozzászólások
Zalaszántó (1), Főzzünk játszva (2), VÉDA (1), Monitor konyhája (80), uszoda (9), diploma (4), Balsai Móni (1), meiszner kati (16), egeszsegugy (266), efott (6), ökölvívás (2), Hotel Zenit (3), Barista bajnokság (2), uzemanyag (24), nő (2), keszthelyi-hegység (1), Sárdi Katalin (1), Vigántpetend (1), Varga Andrea (13), jog (3), Zalai Kutyasuli (1), természet (2), traffipaxrendszer (1), oktatas (347), daganat (6), egynapos sebészet (1), Hosszú Katinka (2), szuperhold (1), Kartali Zsuzsanna (1), Visionet (1), Mátrai Gabriella (2), környezetvédelem (2), Pampetrics Milán (2), VOLT fesztival (7), Rigo Csaba (36), Bóka István (1), Owaimer Zoheir (1), Csikós Beatrix (1), Paleomedicina (1), Füzes Eszter (1), aranyérem (1), Gyarmati Noémi (1), keszthelyi kilometerek (78), dohany (15), Gachályi András (3), Szent Márton (3), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), bank (7), kereskedelem (1), Tóth Gergely (1)