Adóvégrehajtás eddig 134 ezer esetben

2012. június 14.
Az idén május végéig, a „feketelista.hu” portál összegzése szerint 134 800 esetben rendelt el cégek ellen az adóhatóság adóvégrehajtást, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakkal, amikor 130 400 végrehajtási határozat született – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

A végrehajtási értesítésre kiegyenlítik ugyan adótartozásukat, de a következő hónapban már ismét „elfelejtik” az újabb befizetési határidőt. Ez a folyamat elvileg számtalan alkalommal megismétlődhet – erősítik meg a NAV munkatársai. Az adóhatóság viszont meglehetősen változatos eszközökkel igyekszik végrehajtatni az állammal szembeni kötelezettségeket. Leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszót alkalmazzák. Ha ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlan-végrehajtás megfelelő kombinációja következik. Az ingóvégrehajtás jellemzően gépjárműfoglalásra, üzletrész- és követelésfoglalásra, vagy az értékesíthető árukészlet, illetve gép, berendezés foglalására irányul. Idén az első öt hónapban az adóvégrehajtás 156,589 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést; ez az összeg 6,7 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Legeredményesebb végrehajtási formának az inkasszó bizonyult; az év első öt hónapjában 11,7 százalékkal több ilyen hatósági átutalási megbízást adtak ki 19,9 százalékkal több tartozásra. Ugyanakkor 12,6 százalékkal csökkent az ingó-, és 23,7 százalékkal az ingatlanárverés.

Kevesebb adóhátralék

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a folyamatosan növekvő számú adóstól – egy adósra vetítve – mind kevesebb összeg szedhető be. Egyre több a nem működő gazdálkodó és a vagyontalan adóhátralékos száma. Az adóhatóság hatékonyabb és erélyesebb fellépésével magyarázható, hogy ilyen körülmények mellett az összes adóhátralékot az egy évvel korábbihoz képest 19,8 százalékkal sikerült csökkenteni. A legutóbbi adatok szerint az összes adóhátralék 1875,9 milliárd forintra rúg, holott egy évvel korábban még 2338,4 milliárd volt; a gazdálkodó szervezetekre 1706,1 milliárd forint esik, adóhátralékuk egy év alatt 21,2 százalékkal csökkent. A kép azonban mégsem ennyire rózsás, hiszen a hátralékállományból 1350,5 milliárd forint a nem működő gazdálkodó szervezetekre jut, és ebből 1143,9 milliárd forint felszámolással érintett, behajtása tehát meglehetősen kétséges. A működő gazdálkodó szervezek hátraléka viszont – a folyamatos, intenzív behajtási intézkedések hatására – egy év alatt 53,4 milliárd forinttal csökkent.

Az adóvégrehajtások területi alakulása

Az egyes régiókat elemezve kiderül: a legtöbb adóvégrehajtást a gazdasági súlyuknál fogva meghatározó Pest megyében, illetve a városok közül Budapesten rendelték el. Pest megyében több mint 18 000 gazdálkodó szervezet kapott adóvégrehajtásról szóló határozatot. A gazdaságilag elmaradottabb megyék jóval az átlag felett érintettek; Bács-Kiskunban 3898, Borsod-Abaúj-Zemplénben 3788, Hajdú-Biharban pedig 2962 cég adóhátralékát kell a hatóságnak behajtania. A dunántúli megyék adómorálja lényegesen jobb az átlagnál: Vas megyében 704, Zalában 761 és Tolnában 873 gazdálkodó szervezetet kellett adóvégrehajtás alá vonni. Az iparilag legfejlettebb Győr-Moson-Sopron megyében 1349, Veszprém megyében pedig 1590 cég került a végrehajtandók listájára. A nagyobb városokat tekintve, csaknem 46 ezer végrehajtási határozatot fővárosi cégek címére küldtek. Debrecenben 1778, illetve Miskolcon 1595 vállalkozás ellen indult végrehajtás. Szegedről 1290, Pécsről pedig 1054 gazdasági társaság szerepel a listán. A legkedvezőbb képet Győr városának cégei mutatják magukról, ahol a hatóságnak 568 cég adósságát kellett végrehajtania.

Adóvégrehajtások összegzése 2001 óta

Öt cég ellen idén, január–május között az illetékes adóhatóság már hatszor rendelt el adóvégrehajtást, 16 társaság pedig öt alkalommal kapott végrehajtási végzést, ám a feketelista.hu kimutatása szerint szép számmal vannak olyan notórius adósok, akiknek neve már hússzor-harmincszor szerepelt. A feketelista.hu portál összesítette az adóvégrehajtás alatt álló vagy bármikor állt cégek listáját, s ebben összesen 213 696 gazdálkodó szervezet neve olvasható. Sok olyan cég van, amelyik 2001 januárjától – amióta nyilvánosságra hozzák az adóvégrehajtási határozatokat – szinte minden alkalommal szerepel a kipellengérezettek között. A portál által összeállított százas toplistát évek óta a kaposfői Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. vezeti; a Somogy megyei adóhatóság a cég ellen eddig összesen 39 alkalommal indított adóvégrehajtást. Vele együtt tizenhárom cég neve szerepel a listán legalább 30 végrehajtással. Így a kaposvári Natur Árkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek vezetői négy év alatt összesen 36 alkalommal találkoztak az adóvégrehajtókkal. A képzeletbeli szégyendobogó második fokára – holtversenyben – a kaposvári Hír-Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. is felállhat, ugyancsak 36 végrehajtási eljárással. Ellene az első végrehajtást 2008 májusában rendelte el a Somogy megyei adóhatóság, a legújabbat idén májusban. Harmincötödik elmarasztalásával megközelítette az „élen” végzőket a Kapos-Petrol 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., mindezt alig négy év alatt gyűjtötte össze. Az „öröklistán” – 34 végrehajtás elrendelésével – további három cég szerepel: a balatonboglári VG Komplex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a szekszárdi HB Szerelőipari Bt. és a závodi Térkő Center Kereskedelmi Kft.

Partnerportré

Amint az adatokból látható, az adóhatóság változatos eszközökkel igyekszik az adótartozásokat behajtani, ám ha a végrehajtás során nem talál vagyont, kezdeményezi a cég felszámolását. A végrehajtható vagyon felkutatása azonban hosszú időt igényel. A tapasztalatok szerint a végrehajtási eljárás egyes esetekben akár öt év fél évig is eltarthat. Az adós viszont mindaddig szerepel a listán, amíg végrehajtás alá vont adótartozása van.
Nem tűnhet el, a cégek névsora ugyanis a feketelista.hu-n tíz más hivatalos állami nyilvántartás részletes adataival együtt folyamatosan nyomon követhető. Az érdeklődő egyetlen klikkeléssel megállapíthatja például, hogy van-e egy vállalkozásnak adótartozása, folyik-e ellene csődeljárás vagy felszámolás. Az érdeklődő üzletkötés előtt pontos képet kaphat arról, kivel áll szemben, kivel lép partneri kapcsolatba. Az információk birtokában későbbi veszteségeket, károkat előzhet meg – összegezi a portál hasznosságát Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.
Forrás: feketelista.hu

megosztás
hozzászólások
pedagógus (6), hegyalja fesztival (3), gasztronómia (5), Schmied Zoltán (1), jogszabály (1), daganat (6), paleo (13), georgikon (38), hazassag (6), gyógytornász (1), Fenyves allé (1), Cserszegtomaj (124), traffipax (4), alkohol (4), Festetics kastély (139), vízilabda (2), Helikoni ünnepség (4), szalloda (59), tabor (6), Radnóti Miklós (1), fa (1), Udvaros Dorottya (1), Mohácsi József (8), drogmentes (1), verklifesztivál (3), női gombolkodó (5), Örvényeshegy Piknik (3), gyermekfelügyelő (1), film (8), Központi Statisztikai Hivatal (3), környezetvédelem (2), operatőr (1), Mándó Zsuzsanna (1), antsz (15), vasút (10), parlament (72), onkentes (3), képviselő-testület (37), percdíj (1), középiskola (1), regatta (2), Brüsszel (1), Bóka György (2), VOLT fesztival (7), balatoni strandbelépő (1), karácsonyi képeslap (1), sztár (2), szerencsejatek (630), tanulmány (11), 3D (1)