Adatbázisba kerülnek a csippel ellátott kutyák

2012. szeptember 05.
Január elsejétől minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező lesz transzponderrel, azaz mikrocsippel megjelölni. Több szempontból is hasznos a mikrocsip használata, olyan, mint egy rendszám az autón – mondta a Monitor által megkérdezett állatorvos.

A csip az ebek tartós megjelölésére szolgál, vissza lehet keresni a tulajdonost, nagyon sok információt meg lehet tudni a kutyáról, ha eltűnik, egyszerűbb lesz beazonosítani – árulta el érdeklődésünkre dr. Koósz Attila keszthelyi állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara országos küldötte. Állatvédelmi és állatorvosi szempontból is fontos lépés tehát a csip bevezetése, amely láthatatlan a kutyuson, a bőre alá viszik be az állatorvosok egy körülbelül negyedórás eljárás során. A beültetés után csak a leolvasóval rendelkezők ismerhetik meg az adatokat. A beavatkozás a lehető legkevesebb fájdalommal jár a kutyának, de kérhető bódítás vagy altatás, erről a gazda dönt – mondta az állatorvos, aki azt tanácsolta, a lehető leghamarabb kérjenek időpontot a kutyatartók, mert közeledik a határidő.
A mikrocsipet egy speciálisan a beültetéséhez kialakított „fecskendőben”, steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, a beültetésére kizárólag a kamara engedélyét birtokló állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a csiphez tartozó matricát, amely az eb oltási könyvébe vagy útlevelébe és a regisztrációs adatlapjára is felkerül.
Az állatmenhelyen élő kutyákat folyamatosan ellátják ilyen csippel, így ha valaki örökbe szeretne fogadni egy ebet, érdemes rákérdezni a transzponder meglétére.

Mi mennyi?

A mikrocsip beültetésének folyamata több fontos lépésből áll. A kutya egészség-vizsgálata után az állatorvos dönt arról, hogy az állatba helyezhető-e a transzponder. A teljes beavatkozás 5000–6000 forint közötti van. A tulajdonosok kérhetik ebük bódítását, altatását a beültetés előtt, ennek azonban külön díja van.
Az állatvédelmi szabályok betartását, így a csip meglétét az elsődleges állatvédelmi hatóság, jelenleg az adott település jegyzője ellenőrzi.

megosztás
hozzászólások
csapadék (1), cselgáncs (1), szolárium (1), Oláh Péter (2), Cserép Letícia (1), Biró Lajos (1), nő (2), 3D (1), posta (1), Babos Lajos (1), költészet napja (2), Bocuse (3), euronews (1), minisztérium (7), KeszthelyFest (15), macska (1), erzsebet program (4), Zalacsány (4), világnap (1), katasztrofavedelem (44), családbarát (1), születés (16), Bartha Gábor (34), világbajnokság (2), viz (1), közétkeztetés (4), Rtime (5), film (8), erettsegi (72), gyermek (12), állatkínzás (2), Top 50 (1), verklifesztivál (3), vállalkozó (4), beruházás (2), vendeglátás (6), traffipaxrendszer (1), Nyári Viola (1), terápia (4), parkoló (4), Reischl-sörház (1), Mátrai Gabriella (2), Bóka György (2), Az év orvosa (1), holdfogyatkozás (1), power-bank (1), Tóth Csaba (3), Jobbik (10), sajtóközlemény (5), kormanyhivatal (93)