„A zenével kívánok gyógyítani”

2014. szeptember 11.
A huszonöt éves keszthelyi Brazsil Ágnes évek óta dobol, és diákkora óta van egy álma, amely megvalósulni látszik: ösztöndíjjal Németországban tanulni klinikai zeneterápiát. Egyedüli magyarként vesz részt Németország egyetlen kétéves zeneterápiás mesterképzésén, amelyre az egész világból csupán tizennégy fiatalt vesznek fel évente. A Balaton partján beszélgettünk az iskoláról, a zenéről, a terápiáról.– Egy női dobosra különösen felfigyel az ember…

– Kiss Tamás, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar karnagya indított el a pályán, az első dobverőmet még tőle kaptam. A vonyarci zenekarral épp a napokban lesz egy koncertünk. A szívem szakad meg, hogy ismét elmegyek a városból. Németországban két együttesben zenélek, jazz/soul/bossa nova és funky stílusban.
– Hogyan került kapcsolatba a zeneterápiával?
– Amikor a gimnáziumban először hallottam a zeneterápiáról, egyből magaménak éreztem ezt a szakterületet, és ez az érettségi után a főiskolai választásomat is meghatározta. Pedagógus lettem a győri tanárképzőn, OTDK-versenyen vettem részt, és díjat is kaptam, mellette pedig elvégeztem a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolát. Így lett kettős végzettségem, tökéletes alapot nyújtva a zeneterápiához és a németországi mesterképzéshez, amely Észak-Rajna–Vesztfáliában, Münster városban található.
– Klinikai zeneterápiának hívják ezt a szakterületet, amely egy pszichoterápiás módszer a zene mint eszköz terápiás alkalmazásával. Alkalmazási területe a neurológiai betegségekre tehető, valamint a mai modern, stressz általi megbetegedéseknél, mint a pszichoszomatikus (lelki okra visszavezethető, testi tünetekkel járó) betegségek, a burnout (kiégés), a pánikbetegségek, a szorongásos megbetegedések, de a szociális fóbiák területén is eredményesen alkalmazható. Úgy látom, nálunk, Magyarországon a zeneterápiának elsősorban mint szocioterápiás módszernek a felhasználása gyakori, illetve a hangtálas rezgésterápia is egyre elterjedtebb. Ez is egyfajta zeneterápia, nagyon sok ága van. Egy kb. harmincéves tudományágról van szó, míg a zene gyógyító hatását már az ókori görög-római népek is felhasználták az elme és más betegségek gyógyítására.
– Münsterben mi a klinikai alkalmazását tanuljuk. Gyakorlataimon azt tapasztalom, hogy a klinikákon teamben dolgoznak, tehát orvos, pszichológus, ápolók, terapeuták (viselkedésterapeuták, mozgásterapeuták, masszázsterapeuták stb.), valamint zeneterápiás és gyakran ergoterápiás szakember is található. A terápia szó a gyógyulási folyamat alatti foglalkozások összességét jelenti, tehát nem egyszeri alkalomról van szó. A terápiás ülések történhetnek egyénileg és kis csoportban. A kezelési időszak a zeneterápia esetében négy–hat héttől akár több évig is tarthat.
– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem zenei oktatásról, zenei fejlesztésről van szó, mint azt a zeneiskoláktól, a korai zenei fejlesztőktől megszoktuk. A páciens részéről nem elvárás a zenei alapképzettség. Nehéz szavakba foglalni egy-egy foglalkozást, hiszen esetenként és személyenként más és más, nincs egyfajta klisé, amely minden emberre ráhúzható. Általában azt szoktuk tanácsolni, hogy jöjjenek el, próbálják ki, és mondják el, nekik mit jelentett a zeneterápia. A „klasszikus” terápiás foglalkozáson gyakori a szabad improvizáció, ahol a terapeuta zeneileg egy támogató hátteret teremt, a páciens pedig a zenén keresztül kommunikál a szakemberrel. Mi zeneileg többek között visszacsatolásokat adunk neki, gyakran tükrözzük a játékát, és nagyfokú figyelmet szentelünk rá mint individuumra és a problémájára.
Talán a legcsodálatosabb a zenében az, ahogy a jobb és a bal agyfélteke különböző agyi pályáit megmozgatja; kimondott szavak nélkül az érzelmes énünkre hatva, a fantáziánkból merítve tudatalatti tartalmakat képes a felszínre hozni. Az eredmények azt mutatják, hogy a szakmai teammel való kooperációval a gyógyulási folyamat meghatványozódik, és a „hagyományos” eljáráshoz képest már akár hat–nyolc hét alatt nagyfokú javulás várható.
– Milyen hangszerekkel lehet gyógyítani?
– Vannak a hétköznapi ember által is ismertebb hangszerek, mint a zongora, a furulya, a gitár, a kongák, a bongók, a gongok, a xilofonok, míg vannak kifejezetten terápiás hangszerek, mint a fadobok, az esődobok, egyes pengetős pentaton hangszerek, amelyek kellemes hangzásvilágot teremtenek. Kínában gyakori az úgynevezett guzheng nevű népi hangszer terápiás használata. Nekem az egyik kedvencem a basszus réselt fadob, fantasztikusan jó hangja van! Ha az ember ráfekszik, az egész teste végigbizsereg a hangszer megszólaltatása közben!
Nekem testhezálló, hogy elsődleges terápiás hangszerként az ütős hangszereket válasszam. Azért is ideális, mert a szó nemes értelmében különösebb zenei előképzettséget nem igényel, bárki könnyedén meg tudja szólaltatni. Talán a lényeg nem is a hangszeren van, hanem azon, hogy amíg zenél a páciens, más-más lelki, kreatív, szociális, érzelmi csatornák nyílhatnak meg: elterelődhet a figyelme a problémájáról, illetve pont ellenkezőleg, könnyedén a felszínre kerülhetnek a megbetegedés lelki okai. Gondolom, ez elég ellentmondásosan hangzik, de mint említettem, nincs egyfajta recept mindenkihez.
– Ezt úgy képzeljük el, hogy leülnek egy zenei improvizációra, amely fokozatosan gyógyulást eredményez?
– Van úgy, hogy egy adott élményt, megélt élethelyzetet fejezünk ki zenével, a hangszerek segítségével, például a félelmet. Gyakran előfordul a depressziósoknál, akik azt állítják magukról, nem ismerik azt a szót, hogy életöröm, nem tudják, hogyan lehet élvezni az életet. Ilyenkor egy új lelki struktúrát alapozunk meg a zenével. Remélem, érezhető, mennyire komplex feladatról van szó, és hogy az efféle zeneterápiás munka milyen komoly jártasságot igényel mind pszichológiai, mind orvostudománybéli, mind zenei téren. Mi általában az orvosok diagnózisa és a pszichológusok lelkiállapot-felmérése után találkozunk a páciensekkel. Addigra elkészül róluk a szakvélemény, amely tartalmaz egy kórelőzményt, a felállított kórrajzot, illetve egy esetleges ajánlást. Minket a szakvezetőnk, Prof. dr. Frau Rosemarie Tüpker arra tanít, hogy a terápia megkezdése előtt lehetőleg ne nézzük meg a kórrajzot, hanem a saját érzéseinkre hagyatkozva állítsunk fel egy állapotjelzést, majd ezután vessük össze a kettőt. Ha valóban jó a szakember, ez a kettő össze fog csengeni. Gyakorlataim során, így a pályám legelején már voltak jó megérzéseim, de azt gondolom, még nagyon sokat kell tapasztalnom ahhoz, hogy jó szakemberré válhassak…
– Testi betegségeknél is alkalmazható a zene?
– Igen, például a rehabilitáció fázisában feltétlenül. Sőt pl. a XII. kerületi Országos Gerincgyógyászati Központban műtétre való felkészítést is végeznek, valamint a műtét utáni rehabilitációban is nagyfokú pszichoterápiás támogatást kapnak. De gyakran hallani olyanról is, hogy a műtét alatt a beteg kedvenc zenéje szól. Számtalan kutatás igazolja, hogy ilyen esetekben csökken a beadandó nyugtatókészítmények mennyisége.

 

 

Zene a kerekekre

– A német Musik auf Rädern alapítvány többek között időskori demencia megbetegedésekre, testi fogyatékkal élőkre, valamint fiatalkori fejlődési rendellenességekre specializálódott. Itt több, az egyetemen végzett zeneterapeuta dolgozik. Ha valaki jól teljesít, és a csapat fiatalos lelkületéhez passzol, szívesen veszik a motivált pályakezdőket. Jelenleg ott végzem a gyakorlatomat, előtte a Bad Rothenfelde-i rehabilitációs klinika pszichoszomatikus osztályán is sok érdekes tapasztalattal gazdagodtam. Mi lesz, ha végzek? Sok-sok tervem van, nagy álmodozó vagyok! Szeretnék hazai klinikán dolgozni, de ez a lehetőségektől is függ – mondta Brazsil Ágnes.

megosztás
hozzászólások
középiskola (1), paleo (13), margaret thatcher (1), Kartali Zsuzsanna (1), Keszthely HUSZ (3), sorkötelezett (1), alkohol (4), szalon (1), Ifi Ferenc (1), Stohl András (1), Cserszegi fűszeres (1), Tar László (1), tornádó (1), keszthely balaton kekszalag (5), Zalai Borcégér (5), földrengés (2), Palya Bea (1), internet (20), gazdasag (363), Naszádos Péter (12), állami (1), diakhitel (7), alga (1), fitt (1), Csángó Zsuzsa (1), Keszthelyen élni (6), Bock Bisztró (12), örömszerző pillanatok (17), Balatongyorok (136), Révai Gábor (1), Babos Lajos (1), Hollywood (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Saul fia (7), Széll Tamás (1), vallás (1), jutalom (1), pszichoterápia (1), szex (9), Kovács Ernő (1), Mándó Zsuzsanna (1), Ranolder (1), ruha (2), Pálfi Attila (1), trianon (2), kék zászló (1), betegség (12), Mohácsi József (8), Puskás Tamás (3), Csengei Agota (16)