A zene teljesítményfokozó hatású

2014. szeptember 16.
Nagyon fontos, hogy harmóniában legyen a zene a mozgásformával, legyen az futás, areobik, TRX vagy spinning. Krepsz Zoltán testépítés-fitnesz sportedző, TRX-edző, IWI-óraadó és Krepsz-Kapai Bernadett aerobikedző, gyógytestnevelő, TRX-edző szerint kiváló motiváló és hangulatjavító erővel hat egy-egy jól megválasztott dallam.

A zene ritmusa, a BPM (Beats Per Minute: percenkénti ütemszám), a megfelelő hangerő, a megszólalás minősége megadja a mozgás ütemét, növeli a kitartást, ráadásul szórakoztat. Másfajta zene kell a bemelegítéshez, a gyakorlatokhoz vagy éppen a nyújtáshoz, amikor már nem a motiváció a cél, hanem az ellazulás.

 

– Nem vagyunk egyformák, sokan járnak az edzésre, többféle ízlés találkozik. Amennyire építő, úgy romboló hatású is lehet a zene, ha nem jól választunk. A közkedvelt stílus a pop, ez mindig beválik, ha tömegsportról van szó – teszi hozzá Krepsz-Kapai Bernadett.
Krepsz Zoltán szerint az élsportnál csak egy bizonyos szintig van motiváló ereje a zenének. Amikor hozni kell a másodperceket, akkor nagyon fontos a koncentráció, és zavaró lehet a ritmus, eltereli a gondolatokat az adott feladatról. Ők ezért csak a bemelegítésnél, a mérkőzés előtt hallgatnak zenét, ami mentálisan segíti őket. Hasonlóan az úszókhoz az olimpián, akik megpróbálják zenével kizárni a zavaró külső körülményeket, vagy a bokszgálákhoz, amikor felspanolja a versenyzőt (és a nézőt) a dinamikus zene.
– Van, amikor nincs szükségünk zenére, ilyen, ha elmegyünk egy hangos és fárasztó nap után futni vagy sétálni az erdőbe, és a csendre van szükségünk. Ebben az esetben szintén árthat a dallam. Mi a szabadtéri, például egy Balaton-parti közös sporthoz sem használunk zenét – teszi hozzá Bernadett.

megosztás
hozzászólások
parkoló (4), goldmark muvelodési kozpont (60), Krassói Katalin (1), dunantul (23), Csótár András (58), helyesírás (1), ÉrtékTrend (35), választás (46), keszthely foter (201), életveszély (1), jovedelem (2), áruház (1), online (1), Hévíz gyógyfürdő (112), jogosítvány (1), szerelem (1), karácsonyi képeslap (1), tengerpart (1), holokauszt (1), Kvarda Attila (25), bank (7), Happy Dixieland Band (8), csapadék (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), sofőrszolgálat (1), ellazulás (1), Örvényeshegy Piknik (3), Golden Globe (3), Varga Terézia (1), Kovács Ernő (1), Liszkay (2), Koósz Attila (1), keszthelyi-hegység (1), kávé (2), Balaton Sound (2), magyar (1), traffipax (4), facebook (15), szakács (1), Halott pénz (1), sztár (2), riporter (1), tanulás (2), munka (11), Tál Zoltán (2), Novinszky Petra (1), mav (25), Kis-Balaton (1), Stohl András (1), program (7)