A zene melengeti a lelket, csiszolja az agyat

2014. október 03.
A zene, a zenehallgatás melengeti a szívet és a lelket, csiszolja az elmét, és közösséget teremt – vallja Farkas Berta keszthelyi zongora- és énektanár, aki szerint az iskolában több énekórára lenne szükség.

– A zene egyszerűen körülvesz bennünket. Kodály Zoltán azért dolgozott, hogy a zene mindenkihez eljusson. Célul tűzte ki, hogy az emberek énekeljenek, megtanuljanak szolmizálni – fogalmazott, hozzátéve: ma ugyanez a cél, a baj csak az, hogy más világot élünk, olyat, amelyből egyre inkább kiszorulnak az értékek. – A történelem során a zene, a zenélés, az ének végigkísérte az emberek életét, s így van ez ma is. Mindenki tudja, hogy a léleknek hatalmas szüksége van a zenére, ennek ellenére az iskolában elzárják azt a gyerekek elől. Az évek során egyre csökkent az ének-zene órák száma az intézményekben, legyenek azok általános vagy középiskolák. Teljesítményorientált világot élünk, pedig a zene nemcsak a szépérzéket, hanem a közösségteremtést, a közösségerősítést is szolgálja, mint például a legtöbb esetben baráti csapatként működő kórusok tevékenységét. Említhetek keszthelyi történetet is, amely összehozta a fiatalokat. 2009-ben a hollandiai testvérvárosban tartott versenyre toboroztunk jó hangú diákokat, fiatalokat, éneklő csoportot. Nagy örömünkre csodálatos kis közösség jött össze, amely a fellépést és több más felkérést követően is együtt maradt. Ezt pedig nem másnak, mint a zenének köszönhettük.

Farkas Berta szerint a zenehallgatásra is nagy szüksége van gyermeknek és felnőttnek egyaránt.
– Fontos, hogy a zenében is szelektáljunk. A populáris számokat, slágereket könnyebben megértik, elsajátítják, befogadják az emberek, a dallamfordulatokat egy-két meghallgatás után már dúdolni tudják. A klasszikus zene más, magasztosabb, igényesebb élményt nyújt hallgatóinak. Ha valaki gyermekkorában elkezd zenét hallgatni, felnőttként is folytatni fogja. Hozzá kell tenni, hogy a zenehallgatást az aktuális divat is nagyban befolyásolja. Annyi bizonyos, hogy meg kell válogatni, mit hallgatunk, ennek módját is tanítani kellene. Fontos lenne, hogy manapság, rohanó világunkban a gyermekek szépérzékét fejlesszük, ebben nemcsak az iskoláknak, hanem a szülőknek is nagy szerepet kellene vállalniuk. Egyrészt a szépérzékért, másrészt pedig azért, mert a kutatások szerint az aktív zenélés bizonyítottan serkenti az agyműködést, megmozgatja az agy azon részeit, amelyeket egyébként nem használunk, s az érzelmekre is, a viselkedésre is kiváló hatással van. Olyan területekre visz el, amelyekre az írott szó nem képes. S ha valaki kedveli, illetve hallgatja, tanulja a zenét, még nem biztos, hogy zenésznek kell állnia. Én például biztosan tanítom majd a gyermekeimet zenére, ám arról, hogy zenészek lesznek-e, majd ők döntenek.

megosztás
hozzászólások
Donkó Imre (1), terápia (4), Burgonyakutatási Központ (2), rádió (1), életmód (10), gyümölcs (2), Intersport (1), állami támogatás (1), Szeiler (63), Barista bajnokság (2), vuz kft (17), torkos csütörtök (3), Kovács Viktória (4), influenza (2), Oláh Péter (2), Owaimer Aisha (1), proa (1), Zalaszántó (1), Széll Tamás (1), gasztroblogger (2), törvény (1), Balatoni Szövetség (3), kitüntetés (6), Dublecz Karoly (2), csokoládé (2), diák (4), adó (6), EU (14), ARC (1), cselgáncs (1), drogmentes (1), pápa (1), Novák Péter (1), menetrend (3), Giro d'Italia (1), paralimpia (4), Németh Gábor (1), Pampetrics György (21), idojaras (262), áramszünet (3), Mikulás (8), világbajnokság (2), Joós Attila (1), Polgár Zsolt (1), Kehidakustány (1), bor (26), deviza (1), hazassag (6), vallás (1), punkosdi regatta (9)