A záporok és a lehűlés hatására csökkent a pollenterhelés

2013. május 06.
Az elmúlt napokban a záporok és a lehűlés hatására valamelyest csökkent a pollenterhelés az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán hétfőn.

Ugyanakkor kiemelték: annak ellenére, hogy javult a helyzet, a tavaszi pollenszezon csúcsidőszaka még nem ért véget: tíznél is több allergén okozhat tüneteket.
Jelenleg az eperfafélék pollenszemei vannak jelen a legnagyobb számban a levegőben, de a tölgy virágporát is magas koncentrációban regisztrálták a pollencsapdákban. A platán pollenszórása ugyan kissé visszaesett, de még így is tüneteket okozó szintet mértek. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a gyertyán és a fenyőfélék pollenszórása a legtöbb állomáson közepes, de néhol a magas szintet is elérte.

Mindenhol tüneteket okozó, közepes koncentrációban regisztrálták a dió, a bükk, a nyír, a kőris, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a fűz, a pázsitfűfélék pollenszemeit is, továbbá Zalaegerszegen a juhar, Pécsett pedig a vadgesztenye virágporát - olvasható az OKI jelentésében.

megosztás
hozzászólások
alga (1), kutatók éjszakája (1), szépségápolás (8), Fodor Márk (8), Vatikán (1), pálinka (2), Pálfi Attila (1), temetés (2), Carbona (9), fájdalomambulancia (2), humanitárius település (1), HUSZ (7), hirdetés (1), iskola (338), év fürdője (4), Oláh Péter (2), Manninger Jenő (384), tűzoltó (32), vasárnapi nyitvatartás (1), mentő (9), parkoló (4), Szennyai Anita (2), sütemény (1), sport (1085), koktél (1), szallas (39), ZalaSprings Golf Resort (2), trianon (2), utca embere (8), Owaimer Aisha (1), Bóka István (1), termálfürdő (1), álommeló (1), 3D (1), verseny (2), Szeiler Gábor (1), keszthely balaton kekszalag (5), munkaszünet (1), Ferenc pápa (1), egeszsegugy (266), étel (3), Ugrimanók (1), korcsolya (4), gépjármű (1), adomány (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), LMP (4), korhaz (99), gyermekbarát (2), karácsony (20)