A világörökségi cím várományosa a keszthelyi Festetics kastély is

2014. március 28.
Az évente esedékes felülvizsgálat után az egész Balaton-felvidék, benne a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a hévízi tó is szerepel a Magyarország részéről az UNESCO világörökségi címre pályázó helyszínek listáján. A kastélyban nyílt napot és lakossági fórumot tartottak március 28-án, hogy bemutassák az érdeklődőknek a 2013-2014-es fejlesztéseit – közölte Pálinkás Róbert ügyvezető.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, mint a Balaton Fejlesztési Tanács tagja azt javasolta, hogy a kastély szerepeljen a világörökség várományosi helyszínei között, amelyet a keszthelyi képviselő-testület és a Balaton Fejlesztési Tanács is támogatott.
Manninger Jenő a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Világörökséggel kapcsolatos szakmai feladatokat végző Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ azért tartották fontosnak az egyeztetést, mert a legutóbbi listán nem szerepelt egyértelműen a kastélymúzeum és a Festetics-örökség. Hazánk műemlékei és turisztikai látnivalói között a Festetics kastély megállja a helyét, ezért fontos, hogy megcélozhassuk ezt a címet. Az azonban, hogy mikor lehet világörökségi helyszín a kastély, nem rajtunk múlik - tette hozzá az elnök.

A Forster központ elnökétől, Cselovszki Zoltántól megtudtuk: évente elvégzik a várományosi lista felülvizsgálatát, majd ezt továbbterjesztik a kulturális területért felelős minisztériumnak, amely rendeletben hirdeti ki az aktuális névsort. Ebből az úgynevezett felkészítő listából választják ki azokat a helyszíneket, amelyekkel megkezdődhet a világörökségi jelölés.
Cselovszki Zoltán azt is elmondta, a legutóbbi felülvizsgálat alkalmával megállapították, hogy az UNESCO Világörökség Bizottságnak bejelentett listán ebből a régióból hivatalosan egyedül a Tihanyi félsziget szerepel, miközben a szakma évek óta megegyezett abban, hogy a teljes Balaton-felvidéket, s benne a Festetics-kastélyt, Fenékpusztát, továbbá a hévízi tavat is egységesen, kultúrtájként tüntetik fel. Az előterjesztésben már kiegészítve szerepel a helyszín - hangsúlyozta az elnök. Ezzel elindulhat egy olyan szakmai munka, amely felkészíti a várományost arra, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet a jelölés Párizsban. - Egyre nagyobb a politikai befolyás, meg kell találni azt a pillanatot, amikor megtörténhet az előterjesztés. Az esélyünket növeli, hogy nem csupán műemléki vagy természeti értékről van szó, éppen az összetett helyszínekből van a legkevesebb a listán.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is: a jelenlegi, 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban támogatják a listán szereplő helyszínek felkészülését.

Az UNESCO által 1972-ben alapított Világörökségi Program lényege, hogy a résztvevő ország vállalja, hogy a területén fekvő világörökségi helyszíneket megőrzi a későbbi generációk számára. Miért hasznos a cím elnyerése? Egyet jelent a turisztikai kereslet bővülésével, illetve olyan pluszforrásokhoz jut az adott helyszín, amely a megőrzéshez nyújt anyagi támogatást. A világon jelenleg 759 kulturális, 193 természeti és 29 vegyes világörökségi helyszín található. Hollókő, az első hazai világörökségi helyszín.

megosztás
hozzászólások
maraton (59), angus marha (1), Kovács Beatrix (1), véradás (2), paralimpia (4), Astellas-díj (2), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), drog (3), helikon (41), Vajda János Gimnázium (22), Brüsszel (1), Tóth Levente (2), keprol kepre (7), Burucs Szabolcs (2), Tour de Hongrie (2), Budapest (3), shotokan (1), esküvő (9), Ferenc pápa (1), Krepsz Zoltán (38), repülőtér (21), életmód (10), Gulyás Orsolya (2), recept (178), balatoni strandbelépő (1), Rigo Csaba (36), Szent Márton (3), kávé (2), vívás (1), Balaton (1157), Év szállása (1), karate (2), jégpálya (4), keszthely foter (201), onkentes (3), íjászverseny (1), diákolimpia (1), erdekes (538), Varga Endre (4), Novinszky Petra (1), Zalaszántó (1), ÉrtékTrend extra (7), Semmelweis Egyetem (1), erzsebet program (4), Golden Globe (3), programajánló (19), festetics (22), Vaszily Zsolt (3), étrend (4), rezsi (18)