A turizmus törvényt sürgetik a Balatonnál is

2012. április 06.
Csak akkor érhető el jelentős változás, ha megszületik a turizmus törvény - véli Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. A munkájukat nehezíti, hogy az egyéni és helyi érdekek nem esnek mindig egybe a regionális érdekekkel. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, polgármesterként képviselte a kevés jelenlévő önkormányzatot. Folyamatosan szűkülő piaci lehetőségeket tapasztalnak, a Balatonnál a válság nem ért véget.

A vendégéjszakák száma csökkent, illetőleg stagnál: radikális a külföldi vendégéjszakák csökkenése, nőtt a belföldiek vendégéjszakája, általában a hosszú hétvégék helyszíne lett a Balaton. Nem oldódik meg minden kérdés, ha az IFA megoszlik a TDM-ek és az önkormányzatok között. Nőtt a munkanélküliség, csökkent a foglalkoztatás, ciklikus a munkalehetőség. Az elöregedés magasabb az országos értékeknél, a belföldi vándorlás is öregedést hoz ide. A Balaton régió vesztett a versenyképességéből. Komplex megoldás szükséges: egységes menedzsment kiépítése és szemléletváltás, alulról kezdeményezett összefogás. Megjegyezte, hogy nehéz a vállalkozókat meggyőzni a TDM szervezetekben végzendő részvételről. Konfliktusforrás a finanszírozás. A turizmus törvénytervezet rendelkezik, hogy milyen forrásokat kell átadni, viszont a települési önkormányzatok alulfinanszírozottak. Nem mindegy, hogy feladatokkal terhelt, vagy szabad felhasználású forrásokat kapnak.

megosztás
hozzászólások
Tarkarét Biofarm (1), felsőoktatás (9), meteorologia (146), férfi (1), zala (1156), képviselő-testület (37), Liszkay (2), Főügyészség (7), Révai Gábor (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), vlog (4), kereskedelem (1), vitorlázás (37), Tóth Gergely (1), Fodor Márk (8), támogatás (5), munkahely (8), Forstner Anna (1), hullámmasszázs (1), óraátállítás (3), vasárnapi nyitvatartás (1), TRX (22), ipsos (1), balatoni strandbelépő (1), Márki Péter (1), georgikon dse (7), arckezelés (1), Bibó Gimnázium (1), Schmied Zoltán (1), Puskás Tamás (3), időkép.hu (2), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Dublecz Karoly (2), esztétika (8), kávé (2), Ugrimanók (1), Nagy Angelika (1), Csöre Gyula (1), vívás (1), Apák napja (1), rezidance (5), Suba Alexandra (1), nav (29), ingatlan (12), efott (6), Monitor Extra (21), katasztrofavedelem (44), csapadék (1), Pura Vida Port (1), Bogi (13)