A Tudor-ház címerével ellátott tárgyat találtak a régészek Keszthelyen

2011. május 25.
Gazdag leletanyag került elő Keszthelyen, a belváros felújítását megelőző régészeti feltárás során. Az építészeti emlékek nagy része a térrekonstrukciós tervek módosításával bemutathatóvá is válik. Az ásatás a középkori, később várrá alakított kolostor és templom térségében zajlik - közölte Vándor László régész, a feltárás vezetője.

Tájékoztatása szerint a kutatott terület már hétezer éve is lakott volt. Két évvel ezelőtt itt már végeztek próbaásatást, akkor találták meg Keszthely belvárosának legrégibb régészeti emlékét, egy késő neolitikus település nyomait - a leglényegesebb részek azonban most kerültek elő.
A korábbi adatok szerint ezen a területen római kori településekkel is számolni kellett. A gótikus templom homlokzati része alatt és a környékén rá is bukkantak a nagy kiterjedésű, terazzó padlós, csatornázott római kőépületre. A kőépület falainak egy része a XVI. században pusztult el, amikor a templomot és a kolostort várrá alakították, és széles várárokkal körbeásták.
A Szent Lőrincz templom mellett megtalált kőépület Keszthely legjelentősebb római kori maradványa. Keszthely neve a latin castellum - kastély - szóból származik, így az is elképzelhető, hogy ez lehetett az az épület, amelyről a várost elnevezték. Ez egyelőre azonban csak hipotézis, a jelenlegi értelmezés szerint ugyanis Keszthely neve a szláv kostel szó közvetítésével alakult ki a castellumból - magyarázta Vándor László.
Beszámolt arról is, hogy a vár kapujával szemben, a külső sáncban megtalálták egy XVII. századból származó kaputorony maradványait is, amelynek létezéséről eddig még senki sem tudott. A védmű a külső sáncban védte a várkaput, az objektumhoz a külső sánc tetején csatlakozik egy várfalszakasz is, amelyet ugyancsak a XVII. században építettek. A kaputorony kutatását 95 százalékban sikerült elvégezni.
A kutatási területről sok szép leletanyag gyűlt össze, számos pénzérmét is találtak az Árpád-kortól kezdve egészen a XVI. századig - fűzte hozzá Vándor László. A római kori épületből gladiátorábrázolású díszkerámia, terra sigillata töredékek kerültek elő. A középkorból az edényeken és vastárgyakon kívül szép, reneszánsz motívumos kályhacsempe töredékekre bukkantak. Az egyik legérdekesebb lelet a Tudor-ház címerével ellátott angliai posztóplomba: a végvári katonák a zsoldjuk egy részét ugyanis posztóban kapták, amire a vámolás miatt kerülhetett a plomba.
A régészeti kutatás júniusban fejeződik be, de már az eddig elért eredmények is jelentős mértékben hozzájárulnak Keszthely történetének pontosításához. A leletek múzeumba kerülnek, majd restaurálás után az összegyűjtött anyagból ősszel kiállítás nyílik, az építészeti emlékek nagy része pedig a térrekonstrukció során válik bemutathatóvá. A térburkolaton a római korból származó épület alaprajza körvonalazódik majd ki, és látható lesz a járószint fölé emelkedő, felfalazott középkori végvár kaputornya is.
A városháza korábbi közlése szerint a keszthelyi belváros európai uniós támogatással újul meg. Az 1 milliárd 158 millió forintos teljes költségvetésű munkálatokhoz a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács csaknem 530 millió forint támogatást nyújt, a fennmaradó részt fejlesztési hitelből finanszírozzák. mti

megosztás
hozzászólások
keprol kepre (7), magyar (1), levendula (2), fogorvos (5), Ifi Ferenc (1), Koósz Attila (1), Jobbik (10), sütemény (1), Rezi (1), bíróság (8), debrecen uszo eb (16), reklám (1), média (1), Bagyinka Tímea (1), középiskola (1), Táncpanoráma Keszthely (10), keszthely program (1241), luxor (99), óraátállítás (3), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Szent István ünnepe (3), fagylalt (6), KeszthelyFest (15), Pelso Társaság (6), ökölvívás (2), íjászverseny (1), shotokan (1), kozlekedes (8), Love your belly (2), karate (2), Donkó Imre (1), táplálkozási tanácsadó (1), Bibó Gimnázium (1), medve (1), Naszádos Péter (12), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), facebook (15), Babos Lajos (1), Helikoni ünnepség (4), Somogyi Zoltán (4), munkahely (8), Krasznai István (1), program (7), nap (2), munka (11), tranzakciós díj (1), Top 50 (1), újszülött (1), Cserszegi fűszeres (1), fogyasztóvédelem (1)