A tudományos kutatásokban is eredményes a hévízi kórház

A tudományos kutatásokban is eredményes a hévízi kórház

2016. október 25.
Idén is tárt kapukkal várta az érdeklődőket a kutatók éjszakája programsorozat. Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a kutatói pályát, népszerűsítse a természettudományokat. Ennek kapcsán beszélgettünk dr. Mándó Zsuzsannával, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház orvos igazgatójával.

– A hévízi kórházban a gyógyítómunka mellett tudományos kutatások is folynak?
– Intézményünkben a betegközpontú ellátás alapcél, ám szerintem ez önmagában nem elég. A 15–30 éve visszajáró betegek állapotváltozása, munkaképességük megőrzése, életminőségük megtartása megelőlegezi a hévízi komplex balneo- és fizioterápia hatékonyságának igazát, de feltétlenül szükségesnek érezzük alátámasztani modern módszerekkel is a fentieket, így kiemelt területként figyelünk az orvostudományi kutatásokra. Ennek kapcsán szoros együttműködést alakítottunk ki a Pécsi Orvostudományi Egyetemmel és a Pannon Egyetem Georgikon Karával.
– Milyen eredményekről tud beszámolni?
– Nagy örömünkre szolgál, hogy 2016 májusában a Szegedi Tudományegyetemen Kulisch Ágota főorvosnő sikerrel megvédte PhD-értekezését, így tudományos doktori fokozatot szerzett. Ez a kiemelkedő teljesítmény tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gyógyfürdőtan (balneológia) területén elmélyült, komplex tudással bír.

– Egy speciális autoimmun kórkép esetében a Pécsi Orvostudományi Egyetem Reumatológiai és Immunológiai Klinikájával közösen lett kidolgozva dr. Horváth József főorvos vezetésével a hévízi komplex kúrán alapuló rehabilitációs program. Ez a program nemcsak hazánkban, hanem egész Európában egyedülálló, a tapasztalatokról nemsokára egy neves külföldi szaklapban jelenik meg orvosi tudományos cikk.
– Külön kiemelendő, hogy a tudományos munkában nemcsak az orvosok, hanem a szakdolgozók is komoly szerepet vállalnak. A kórház egészségügyi személyzete számos hazai kongresszuson, tudományos ülésen vett és vesz részt előadóként, üléselnökként, referensként. Szakmai megbecsültségünk megnyilvánulása az is, hogy tudományos társaságok, egyesületek választják be munkatársainkat vezető testületeikbe.
– Melyek a jövő feladatai a tudomány területén?
– November végén tartjuk Hévízen a Magyar Balneológiai Egyesület jubileumi, 125 éves nagygyűlését, ahol kórházunk a házigazda szerepét vállalta, és a szervezési feladatok mellett számos szakmai előadással is készülünk. További kutatási projektek kidolgozását is tervezzük, mindenképp szeretnénk lehetőséget és hátteret nyújtani a magukban motivációt érző munkatársainknak a tudományos munkához.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
goldmark muvelodési kozpont (60), keprol kepre (7), margaret thatcher (1), kulturalis (4), táncpanoráma (5), év fürdője (4), torkos csütörtök (3), euronews (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), Balatongyorok (136), Joós Attila (1), kötélugró (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), Balatoni Szövetség (3), Aradvári László (1), pálinka (2), magyar (1), Mikulás (8), lotus (1), borünnep (24), Básti Juli (1), esztétika (8), autó (3), fájdalomambulancia (2), test (1), unicef (1), police (513), gyász (1), Tál Zoltán (2), Torsa Dániel (1), tranzakciós díj (1), Tar László (1), ipsos (1), gyermekfelügyelő (1), recept (178), Zalaszántó (2), KeszthelyFest (15), szép (9), fitnesz (1), Varga Endre (4), helyesírás (1), cukorbetegség (2), Bedő Beáta (10), törvény (1), ellenőrzés (2), dunantul (23), internet (20), gasztronómia (5), Udvaros Dorottya (1), Lisa (35)