A tudás kulcsa van a kezükben

2014. július 11.
Csaknem kilencszáz gyermek vett részt a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár egy évig tartó, A tudás kulcsa címet viselő programjában. A tanórán kívüli események elsősorban a kultúra megismertetését és megszerettetését, a szórakozva tanulást célozták.

A könyvtár tizennégy alsófokú nevelési-oktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy azok pedagógiai programját kiegészítve különböző tanórán kívüli rendezvényeken kínáljon új tanulási formákat és interaktív, kötetlenebb ismeretszerzést.

A 2013 nyarán kezdődött programsorozatban szerveztek fafúvós- és olvasótábort, ahol különböző korosztályban zenei és irodalmi műveltségüket erősíthették a fiatalok. A tanév során óvodásoknak és általános iskolásoknak Berkenyetündér meséi címmel meseterápiás foglalkozásokat kínáltak, nagyobbaknak néphagyomány-ismereti, irodalmi és történelmi-helytörténeti szakköröket szerveztek. Az „álomhéten” neves írókkal-költőkkel találkozhattak, a Bölcs bagoly szakkörön különböző témákról tanulhattak, valamint Ki mit tud? címmel ismereteiket is összemérhették a gyerekek. A Varázslatos gyermekkönyvtár elnevezésű rendezvényeken Mit mesél az aranyhíd? címmel a Balatont ismerték meg a tanulók. A város általános iskolás felső tagozatos diákjai részére Zöld Zala környezetvédelmi vetélkedőt hirdetett és bonyolított le a könyvtár. Emellett különböző témanapokat szerveztek, támogatták a zenei tehetséggondozást, színházi előadásokat és egyéb beavató foglalkozásokat kínáltak.

Ruzsics Ferenc polgármester az önkormányzati fenntartású intézmény projektje kapcsán így fogalmazott: annak eredményeként vélhetőleg nőtt a gyermekek érdeklődése a történelem és az irodalom, a mesék és a könyvek világa, valamint a környezetvédelem iránt.
– Az iskolarendszeren belüli, tanórai oktatást jól kiegészítik az ilyen alternatív módszerek, témanapok és vetélkedők, amelyek erősítik a kreativitást, és úgy ösztönzik erőfeszítésre, tanulásra a gyermekeket, hogy az közben örömteli folyamatot is jelent számukra – tette hozzá a polgármester.

Pappné Beke Judit, a könyvtár igazgatója elmondta: a projekt hosszú távú célja, hogy az intézmény szélesebb körben kapcsolódjon be Keszthely és környéke formális oktatásába, és erősödjön szerepe a kulturális tudás átadásában.

A program megvalósítását pályázati támogatás tette lehetővé, az Új Széchenyi-terv keretében a Társadalmi megújulás operatív program kiírásán több mint 28 millió forintot nyert az önkormányzati intézmény.

megosztás
hozzászólások
Virágos Magyarország (6), Don (1), sárkányrepülő (1), egeszsegugy (266), Kartali Zsuzsanna (1), gyenesdias (213), támogatás (5), keszthely program (1241), Mándó Zsuzsanna (1), utca embere (8), OKJ (1), Udvaros Dorottya (1), szalon (1), Mátrai Gabriella (2), riporter (1), Bedő Beáta (10), baleset (169), alkalmassági (1), freestyle foci (1), zivatar (1), Koósz Attila (1), VOLT fesztival (7), világbajnokság (2), szabadsag (2), vállalkozó (4), Cséby Géza (5), ökölvívás (2), Forstner Anna (1), golf (11), ZalaSprings Golf Resort (2), hévízi kifolyó (3), bor (26), Magyarország szépe (1), Pálfi Attila (1), gyermekszám (1), Kovács Patrícia (1), Visionet (1), dunantul (23), családbarát (1), megemlékezés (10), miniszterelnök (2), minimálbér (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), kábítószer (9), uzemanyag (24), Naszádos Antal (1), tűzijáték (1), Ferenc pápa (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), unicef (1)