A többség kormányt váltana, mégis biztosan vezet a Fidesz

2013. május 06.
A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb felmérése szerint az emberek többsége kormányváltást szeretne, mégis biztosan vezet a Fidesz.

Az elmúlt hónapban nem történt látványos változás a lakosság pártpreferenciáiban, ám a korábbi időszakot is figyelembe véve "mostanra egyértelművé váltak a Fidesz erősödését jelző trendek". A kormánypárt ugyanis a tavaly júniusi, mélypontot jelentő 21 százalékos népszerűséggel szemben jelenleg a lakosság 29 százalékának támogatására számíthat - olvasható a median.hu oldalon hétfőn közzétett felmérésben.

Amikor azt tudakolta a Medián, hogy az emberek 2014-ben a Fidesz-kormány hatalmon maradását vagy kormányváltást szeretnének, 54:33 százalékos arányban az utóbbiak kerültek többségbe. Igaz, kor - tették hozzá.
A pártok támogatottságáról közölt grafikon szerint a teljes népesség körében a Fideszt 16 százalékkal lemaradva követi az MSZP (13 százalék), a Jobbik 11, az LMP 2, az Együtt 2014 7, a DK 1 százalékon áll.
A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesznek 50, az MSZP-nek és Jobbiknak 17-17, az Együtt 2014-nek 11, a DK-nak és az LMP-nek pedig 2 százalékos a támogatottsága.
Mint írták, egy évvel az esedékes következő választások előtt továbbra is viszonylag magas (35 százalék) azok aránya, akik egyik pártot sem támogatják. A Medián szerint ennél még inkább elgondolkodtató, hogy a 47 százaléknyi biztos szavazó közül is csaknem minden hatodik nem kötődik egyik párthoz sem - ez több mint félmillió olyan választópolgárt jelent, akik a részvételüket biztosnak gondolják, ám a pártok jelenlegi kínálatából nem tudnak választani.
Ha ehhez még hozzászámítjuk azokat, akik valószínűleg elmennek szavazni, közel egymilliós tömeget kapunk, amely - ha egy irányba szavazna - alighanem eldöntené a választás kimenetelét" - olvasható.

A felmérés szerint a Fidesz fokozatos visszaerősödésével egy időben a kormány teljesítményének megítélése is javult, összességében azonban a kormánnyal szembeni elégedetlenség a jellemző: jelenleg is tíz válaszadóból mindössze hárman mondtak jó véleményt a kabinet eddigi munkájáról.
Az utóbbi időszakban a lakossági közhangulat is javulásnak indult: jelenleg is erős többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok, ám az arányuk a tavaly júniusi 80 százalékról 64 százalékra mérséklődött.

A politikusok népszerűségi rangsorának élén - államfői beiktatása óta minden hónapban - Áder János áll, és ő az egyetlen vezető politikus, akinek támogatottsága meghaladja a 40 százalékot. Őt követi Varga Mihály, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán (Fidesz) és Bajnai Gordon.
A felmérést április 19. és 23. között készítették az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.

megosztás
hozzászólások
reklám (1), Keszthelyen élni (6), skandinav lotto (81), hó (4), Egészségfejlesztési Iroda (1), EU (14), Katedra nyelviskola (5), Owaimer Zoheir (1), állatvédő (5), kulturalis (4), parlament (72), vonat (7), ünnep (141), Szeiler (63), holdfogyatkozás (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), luxor (99), karnevál (1), MTI (595), TDM (3), Puskás Tamás (3), karrier (1), HIV (1), tanulás (2), Rózsakert étterem Hévíz (1), Naszádos Antal (1), vitorlásverseny (30), Palinkas Robert (83), Cserszegtomaj (124), Balaton-átúszás (1), gyermekbarát (2), spinning (2), sofőrszolgálat (1), onkormanyzat (481), vonyarcvashegy (158), Libás (2), keprol kepre (7), aranyérem (1), Partics Roland Hunor (1), Kastély kávézó (1), Varga Terézia (1), keszthely balaton kekszalag (5), Tóth Gergely (1), tiltakozás (1), kutatas (81), paleo (13), boldog békeidők (2), TRX (22), Happy Dixieland Band (8)