A tó vízminőségét is befolyásolja – lezárult a szádfal-projekt

2011. szeptember 28.
Befejeződtek az „Élőhelyvédelem és rekonstrukció a Hévízi-tónál” elnevezésű projekt munkálatai. A Hévízi-tó szádfalának megerősítését, egyben a tóvíz minőségének védelmét szolgáló projektet ünnepélyes külsőségek között zárta le a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. és Hévíz Város Önkormányzata ma.

A vendégeket köszöntő dr. Kvarda Attila elmondta: a több mint 220 millió forintos beruházás munkálatai márciusban kezdődtek el, a pályázat segítségével megvalósuló élőhely-rekonstrukciós feladatok kivitelezésének lehetőségét a ZÁÉV Zrt. nyerte el és valósította meg. Az ügyvezető igazgató elmondta: a környezeti adottságok miatt a megvalósítás a kezdeti időszakban nehézségekbe ütközött, ezeket azonban sikerült kiküszöbölni.
Hévíz városa mint tulajdonos nevében kijelenthetjük, hogy egy nagyon fontos, példaértékű projekt végéhez értünk ma. Polgármesteri célkitűzéseim között az egyik legfontosabb a hévízi gyógytó védelme és óvása volt, hogy minél nagyobb esélyünk legyen a világörökség valamely kategóriájának elnyerésére. A ma sikeresen lezárult projekt megmutatja nekünk, hogy mi is valójában a Hévízi-tó. Nemcsak gyógyvíz, hanem körülötte lévő környezet is, amely ugyanolyan védelemre szorul, ha meg akarjuk őrizni. Ez a felépítmény, a szádfal befolyásolja a tó vizének minőségét. A rekonstrukció azért is fontos, mert olyan őshonos, valódi ritkaságnak számító növények kerültek beépítésre, amelyek ezt a minőséget reményeink szerint támogatják a jövőben. – hangsúlyozta Papp Gábor polgármester, dr. Kvarda Attilával együtt megköszönve minden résztvevő áldozatos munkáját, kiemelkedő szakmai teljesítményét.
A megvalósult beruházás részleteit Juhász János projektvezető és Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója ismertette.
Mint elhangzott: a projekt közvetlen célja a Hévízi-tó és az északi lefolyó partvonalának átalakítása volt, kétféle módon. A projekt eredményeként az eredeti 973 méter szádfal helyett részben rézsűs, az eredeti növénytakarónak megfelelő növényzettel (nádas-sásos társulás) borított partszakasz létrehozása (ez a tó körül 320 méter hosszon és az északi lefolyó teljes hosszán zajlik, annak mindkét oldalán), részben a tó körül 515 méter hosszon a régi szádfal felújítása és stabilizálása valósult meg. A munkálatok során 847 szigorúan ellenőrzött és vizsgált, egyenként 8 méter magas vörösfenyő cölöpöt vertek le a tó körül, a régi szádfal cölöpjeinek helyére. A munkák speciális eljárása során ügyeltek arra, hogy a tőzegben található ásványi anyagok továbbra is a tóba áramoljanak.
A rekonstrukció összesen 4,59 hektár területet érintett.

megosztás
hozzászólások
alakformálás (6), egyetem (188), Hosszú Katinka (2), nyelvtanulás (3), fürdő (2), sportlövő (2), Oláh Péter (2), Mándó Zsuzsanna (1), autó (3), téligumi (1), verkli (5), minimálbér (1), étterem (11), alkalmassági (1), Tar László (1), verseny (2), Balatoni Limnológiai Intézet (1), kormánymegbízott (1), Bezerics (1), HIV (1), Tata (1), borünnep (24), skandinav lotto (81), Cserép Letícia (1), Burgonyakutatási Központ (2), Marsalkó Dávid (1), Fehér szalag (1), erdő (2), munkanelkuli (2), fejlesztés (12), horgász (5), halál (42), szavazas (9), uzemanyag (24), Vigántpetend (1), Csokonai társaság (1), földrengés (2), keprol kepre (7), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), kollégium (1), nagyik karácsonya (1), kereszt (1), ellenőrzés (2), korhaz (99), Rio 2016 (32), spinning (2), vírus (1), Spa Hévíz (3), homoszexualis (1), Nyitott Balaton (2)