A TDM-szervezetekhez kerülnek a turizmussal kapcsolatos feladatok

2011. november 10.
A turizmussal kapcsolatos feladatokat a jövőben az önkormányzatok helyett a TDM- szervezetekhez rendelik úgy, hogy az önkormányzatok rálátása is biztosított legyen - mondta Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője csütörtökön, a Magyar Turisztikai Desztinációk és Menedzsment-szervezetek Szövetségének (MTDMSZ) konferenciáján, Móron.

Kiemelte, a turizmusról és a vendéglátásról szóló törvény konkrétan meg fogja határozni a TDM egyesületek feladatait, hatásköreit. Bejelentette, heteken belül elkezdődik a tárcaközi egyeztetés a törvénytervezetről.
A kétnapos országos konferencia nyitónapján Balogh Károly, a MTDMSZ elnöke arról beszélt, hogy a magyar turizmus  versenyhátrányban van, mert az elmúlt húsz évben elveszítette a gulyáskommunizmusra épülő imázsát, újat pedig azóta sem sikerült építeni.
Rosszul pozícionált termékekkel már nem lehet eredményeket elérni a piacon, ehhez megfelelő marketingtevékenységre van szükség, amelyet a turisztikai desztinációs menedzsment egyesületek képesek elvégezni – tette hozzá.     A szakember jelezte: javasolják, hogy a készülő turizmusról és vendéglátásról szóló törvényben szabályozzák az önkormányzatok által beszedett idegenforgalmi adók bizonyos százalékának visszaforgatását a turizmus fejlesztésére és a TDM szervezetek tevékenységének támogatására.
Balogh Károly elmondta: a helyi önkormányzatoktól nem akarnak  pénzt elvenni, hiszen egyrészt közösek az érdekek, másrészt cserébe feladatokat vállalnának át tőlük: például városmarketing feladatokat, vagy például a városi parkok fenntartását.
Javasolják továbbá a turisztikai hozzájárulás visszaállítását, így a turizmussal nem foglalkozó, de a turizmusból többletbevételre szert tevő vállalkozások minimális hozzájárulásukkal segítenék a fejlesztéseket. Új elemként a látogatói hozzájárulás bevezetését kezdeményezik, amely a belépőjegyekből származó bevételek bizonyos százalékát szintén a turizmusfejlesztésre fordítaná. mti

megosztás
hozzászólások
Joós Adél (1), Palinkas Robert (83), Rtime (5), HUSZ (7), gyógyfürdő (6), luxor (99), minimálbér (1), Szent Mihály (1), Top 50 (1), Apák napja (1), europa-bajnok (5), bolt (3), punkosdi regatta (9), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Dumaszínház (2), család (1), Hegyi Roland (HR) (5), áruház (1), Füzes Eszter (1), karácsonyi képeslap (1), levendula (2), Hévíz (1219), gyógytornász (1), ajándék (8), Március 15 (2), Horváth Mariann (1), webmark (2), tengerpart (1), világbajnokság (2), recept (178), Manninger Jenő (384), Don (1), Cserszegtomaj (124), Horvath Terez jegyzo (29), örömszerző pillanatok (17), sárkányrepülő (1), árviz (2), pollen (3), büntetés (3), Fidesz (14), garázsvásár (1), jogsebész (9), videó (1), cselgáncs (1), Ács István (10), barista (3), 3D (1), úszás (22), baleset (169), transzfer (1)