A tavalyi összeg harmada jut a balatoni fejlesztésekre

2015. február 20.
A Balaton Fejlesztési Tanács 70 millió forint fejlesztési forráshoz jut a hazai költségvetésből az idén, míg tavaly 220 millió forintot kapott; a testület csütörtöki siófoki ülésén úgy döntött, hogy a keret zömét közbiztonsági és vízbiztonsági fejlesztésekre, valamint kiemelt rendezvények támogatására fordítják.Molnár Gábor, a tanács munkaszervezetének igazgatója elmondta: a balatoni fejlesztéseket részben a hazai, részben uniósból forrásból fizetik. Még keresik az uniós forráslehetőségeit azoknak a fejlesztéseknek, amelyek korábban a hazai költségvetési támogatásokból valósultak meg - tette hozzá.
Emlékeztetett arra, hogy a tanács által elfogadott Balaton-stratégiát már tavaly év végén elküldték a minisztériumoknak. Ismeretei szerint a régiós fejlesztési koncepcióból kormány-előterjesztés készül, ami várhatóan februárban, de legkésőbb márciusban a kormány elé kerül. Sürget az idő - fogalmazott -, mert az operatív programok véglegesítése megtörtént, a megyék által koordinált területi programok véglegesítése pedig a következő hetekben történik, és ezekben kellene forrást találni a balatoni célok megvalósítására.
   
A BFT tavaly októberben egyhangúlag fogadta el a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési koncepcióját a 2014-2020 közötti uniós ciklusra. A kitűzött stratégiai célok maradéktalan megvalósítása mintegy 300 milliárd forintba kerülne. Azóta a Balaton számára fontos célokat elfogadták és támogatandónak tartották az érintett tárcák, így a régió bízik abban, hogy ezekből minél több meg fog valósulni - hangzott el az ülésen. (A BFT a 2000-es évek elején több mint egymilliárd forintos fejlesztési keret felett rendelkezett, hat évvel ezelőtt több mint 800 millió forinttal gazdálkodhatott, az utóbbi években viszont csökkent a közvetlen ráhatása a régió fejlesztési forrásainak elosztására - derült ki az ülésre készület egyik előterjesztésből.)
   
A tanács csütörtöki ülésén megszavazta a "Mozdulj, Balaton!" strandi szabadidősport programsorozat idei programját is, 11,8 millió forintos költségvetéssel. A tervek szerint a programsorozathoz 6,5 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2,5 millió forintot a BFT, míg a többit a települések hozzájárulása biztosítja.
   
Az ülésen elfogadták a tanács idei munkatervét, amiből kiderült, olyan sok kérdés érkezett a szervezethez a Balaton vízszintjével és halgazdálkodásával kapcsolatban, hogy ezekkel a témákkal egy külön szakmai napon kívánnak foglalkozni. MTI

megosztás
hozzászólások
gyógyfürdő (6), Novinszky Petra (1), jutalom (1), könyvbemutató (2), környezetvédelem (2), csokoládé (2), család (1), terápia (4), strand (21), vívás (1), marko peter (22), sárkányrepülő (1), vendégéjszaka (2), Biró Lajos (1), szolárium (1), La Montanara (1), gyermekfelügyelő (1), állatok (16), repülőtér (21), VÉDA (1), antsz (15), Krasznai István (1), KRAFT (5), termálfürdő (1), sarmellek (53), hullámmasszázs (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), advent (226), jég (5), kutyás strand (5), onkentes (3), husvet (14), szuperhold (1), erdekes (538), kornyezettudatos (4), Márki Péter (1), verklifesztivál (3), kulturalis (4), Rigo Csaba (36), test (1), újszülött (1), vállalkozó (4), 2016 (2), menzareform (4), fagylalt (6), balett (1), vadász (2), Tóth Xénia (6), Szemfüles egyesület (3), hó (4)