Fizikailag és mentálisan is fel kell készülni egy külföldi útra

2011. július 19.
A szakemberek szerint hetekkel az indulás előtt tájékozódni kell a célországról, hogy a tervezett külföldi utazásra fizikailag és mentálisan is fel lehessen készülni.

Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) infektológusa a témában tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: ideális esetben hat héttel az utazás előtt célszerű felkeresni az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi Oltóközpontját, ahol a szükséges védőoltások beadása mellett minden, az egészségvédelem szempontjából fontos kérdésben segítenek, hogy mindenki biztonságban és egészségesen nyaralhasson egy külföldi országban.
Hangsúlyozta: nem elegendő az interneten tájékozódni az ajánlott oltásokról, személyes felkészítésre van szükség, hiszen nem mindegy, hogy ki és milyen minőségben van külföldön, s van-e valamilyen alapbetegsége.
Az infektológus szerint különösen fontos, hogy aki hosszabb idejű vagy többszöri utazást tervez, illetve valamilyen egzotikus országba készül, keresse fel az oltóközpontot. Szükség esetén ugyanis egy kidolgozott oltási tervvel hosszú távú védettséget tudnak adni. Öt-hat szúrással akár 12-16-féle betegség ellen tudnak védelmet nyújtani.
Mint elmondta, évente 8-10 ezer utazónak mintegy 15-18 ezer védőoltást adnak be, ehhez 18-féle oltóanyagot használnak fel. Kiemelte, hogy egy oltóanyagot használat előtt nagyon sokáig tesztelnek, használat közben pedig folyamatosan jelenteniük kell, ha bármi szokatlant tapasztalnak a pácienseken. Így garantálják, hogy az oltóanyagok biztonságosak, semmilyen súlyos mellékhatást nem okoznak - tette hozzá.
Kitért arra: az elmúlt években tapasztalt "oltásellenesség" hatására már vannak olyan országok, ahol kanyaró ellen csak 60-70 százalékos a gyerekek beoltottsága, s ez már nem garantálja a járványos megbetegedések megelőzését. Ezért azt javasolják, hogy a kanyaró, a rubeola és a mumpsz elleni oltást a fiatal felnőttek esetében is egyszer ismételjék meg.
Jelenik Zsuzsanna közlése szerint esély van arra is, hogy egy külföldi utazás során hasmenéssel járó betegséget kapjon el az ember. Országonként változó, hogy melyik baktérium a leginkább elterjedt, így erre vonatkozóan a védőoltások helyett inkább a tüneti kezelést ajánlják.
Az oltóközpontban folyamatosan figyelik az országok járványügyi helyzetét, s minden olyan egyéb információt is összegyűjtenek, amely az egészség védelme szempontjából fontos. Elmondják, hogy az emberek milyen gyógyszereket vigyenek magukkal az adott útra, hogyan tudnak védekezni az UV-sugárzás ellen, mi a teendő tengeribetegség esetén, és az extrém sportokkal kapcsolatos biztonsági előírásokról is tájékozódhatnak az utazni vágyók.
Jelenik Zsuzsanna az úgynevezett kultúrsokk jelenségről is beszélt. Mint mondta, azok közül, akik hosszabb időre mennek külföldre, többen lesznek depressziósak, illetve több embernek lesznek alkoholproblémái. Hozzátette, hogy ez a probléma már egy háromhetes indiai út során is jelentkezhet. Ezért kiemelten fontos, hogy az emberek lelkileg is felkészüljenek az utazásra, hogy az eltérő környezet, kultúra ne okozzon a számukra pszichiátriai problémát - közölte. mti

megosztás
hozzászólások
jóga (1), LMP (4), gazdasag (363), KeszthelyFest (15), Tour de Hongrie (2), tartozás (1), alakformálás (6), munkahely (8), mellrák (1), termálfürdő (1), fesztival (93), pollen (3), Zala Megyei Főügyészség (4), kormany (11), gyenesdias (213), sajtóközlemény (5), Bethesda (1), Z. Karvalics László (1), spinning (2), jogsebész (9), augusztus 20. (5), Hollywood (1), Ács István (10), Joós Adél (1), dohany (15), életmód (10), tabor (6), fürdő (2), tanulmány (11), euronews (1), Ékszertáska (2), Vigántpetend (1), Balaton (1157), katasztrofavedelem (44), Astellas-díj (2), Tar Ferenc (3), középiskola (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), hűtőgépcsere-program (1), onkormanyzat (481), Ollári Barbara (1), szakma (1), tavasz (1), munkaszünet (1), ARC (1), tornádó (1), advent (226), Max (83), Dublecz Karoly (2), törvény (1)