A szabadság országa, a szabadság népe

2014. október 23.
A szabadság népe vagyunk - hangzott el október 23-án Keszthelyen, az 1956-os forradalom és szabadságharc városi megemlékezésén, melyet az ünnep előestéjén fáklyás felvonulás előzött meg. A Fő téri templomban tartott ökumenikus istentisztelet, majd a Himnusz hangjai után Ruzsics Ferenc polgármester mondott beszédet, köszöntve a vendégeket, köztük Boppard testvérváros delegációját, majd azokat a hősöket, akik részt vállaltak az '56-os keszthelyi eseményekben.
Nézze meg galériánkat!

Hangsúlyozta: az 58 évvel ezelőtti események, azok hősei előtt fejet hajtott a világ, s évről-évre megtesszük ezt mi is, igaz magyarok. Fejet kell hajtani, az utcán folyt a vér, az igaz magyarok harcoltak, mert volt nemes cél, nem más, mint a szabadság. Elviselhetetlenné vált ugyanis a diktatúra, a félelembe taszított magyarság felemelte a fejét, s harcolni kezdett. Egységbe tömörültek az igaz magyarok, mert szerették a hazájukat. Azt akarták, hogy ne legyen több padlássöprés, kitelepítés, koncepciós per. Az emberek nem kommunizmust és szocializmust akartak, hanem azt, hogy ne lehessen többé meghurcolni, börtönbe vetni a magyarokat, akik saját hazájukban gondolkodni mernek.
Ruzsics Ferenc köszöntőjét hallgassa meg itt!

Ruzsics Ferenc hozzátette: a hősöket hiába kínozták, önfeláldozásukkal a tizenkét nap szabadsággal példát adtak a nemzetnek. Megmutatták, hogyan kell hőssé válni, fegyvert fogni a hazáért, a szabadságért. A forradalom a hősiesség ellenére halált hozott és némaságot. Jött egy ember, aki megtette, amit a Szovjetunió megkövetelt. Hét évig öletett a tizenkét nap szabadságért, majd nekiállt lelkeket irtani. Ugyanúgy nem lehetett hinni semmit, de a népre erőltették, hogy ez jó nekünk. Volt kenyér 3,60-ért, volt virsli és sör, s mi voltunk a legvidámabb barakk. Ezt tette Kádár - fogalmazott a szónok. Volt kenyér és volt cirkusz, de nem volt semmi, ami tartást adott volna a nemzedéknek. Ruzsics Ferenc elmondta: édesapját 1950-ben tizenöt évre ítélte igaztalanul a Rákosi bíróság. "Ő azt mondta: megbocsátott az ellene vétkezőknek, de felejteni soha nem felejt. Bocsássunk meg tehát mi is, de nem felejthetünk. November 4-én, 17 órakor a Szent Miklós temetőben a forradalom leverésének évfordulóján emlékezzünk együtt a hősökre, s tegyünk fogadalmat, hogy megteszünk mindent, ami hazánk érdekeit legjobban szolgálják. Hogy nyugodt lelkiismerettel nézhessünk a nemzeti lobogónkra, s gyermekeink, unokáink szemébe."

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Molnár V. József szabadságharcos, néprajkutató, akit 1956-ban az egyetemi forradalmi diákbizottság elnökévé választottak. Felidézte a történéseket, a rádió ostromát, a fegyveres eseményeket, kiemelve: 1956 szabadságharc volt, nem forradalom, Magyarország ugyanis nem a forradalom népe. A szabadságharc áldozata nem volt hiábavaló, annak köszönhetően eltakarodott ugyanis a bolsevizmus. A megtorlás - melynek célja volt, hogy megtörjék az embereket iszonyú volt, mintegy négyszáz embert ítéltek halálra, s legalább ennyi hőst vertek halálra a börtönökben. Molnár V. József végezetül kiemelte: mindent el kell követni, hogy hasonló dolgok soha ne történhessenek meg. Isten ugyanis arra ítélte hazánkat, hogy a szabadság országa, népe legyünk!
A megemlékezést - a fehér ember szobor megkoszorúzása után - a Szózat hangjai zárták.

megosztás
hozzászólások
felmeres (10), Fehér szalag (1), Katedra nyelviskola (5), kresz (2), Csengei Agota (16), internet (20), palyazat (164), Zalaegerszegi Törvényszék (12), árviz (2), gyümölcs (2), Saul fia (7), adó (6), Papp Gabor (227), Polgár Zsolt (1), jatek (2), police (513), efott (6), videó (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Havasi Bálint (13), sajtóközlemény (5), FINA vizes világbajnokság (1), előadás (14), verseny (2), parkoló (4), gyász (1), Nagy Angelika (1), szolárium (1), Zalaszántó (1), menzareform (4), jótékonyság (3), kert (1), álommeló (1), kereskedelem (1), Balaton Sound (2), étterem (11), állami (1), újszülött (1), Golfclub Imperial Balaton (2), kormany (11), szüret (4), DRV Zrt. (3), hirdetés (1), Bóka György (2), Hollywood (1), Szutrély Péter (7), Szeiler Stúdió (32), webmark (2), büntetés (3), EU (14)