A sípályáktól tanulhatnak a balatoni vállakozók

2014. február 14.
Február 20-ig várják azoknak a szobakiadóknak, programszervezőknek, vendéglátósoknak a jelentkezését, akik idén be szeretnének kapcsolódni abba a kampányba, amely arra irányul, hogy a balatoni szezont meghosszabbítsák és a tavaszi időszakban is jelentős számú turista legyen a régióban.

A Balatoni Regionális TDM Szövetség, a Magyar Turizmus Zrt.-vel, együttműködve szervezi a Nyitott Balaton elnevezésű akciót.  A 2014. május 1. és 11. közötti időszakra vonatkozó program alapvető célja megmutatni, hogy a balatoni régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni. A főszezonon kívüli utazások fellendítése nem lehetetlen, a környező országokban találhatunk már erre jó példákat.

Tirolban már tudják

Az olasz és osztrák sípályák lehetnek a legjobb példák arra, hogy lehet olyan programokat szervezni, amelyek szezonon kívül is turistákat vonzanak egy-egy régióba. A tőlünk nyugatabbra fekvő két ország síparadicsomaiban nyáron is van turista. Ilyenkor a hegyeket ellepik a kerékpárosok, a tájfutók és a gyaloglás szerelmesei. A színvonalas családi programoknak köszönhetően a hegyi szállások működtetőinek jelentős bevételt hoz a turizmus.

Ezzel szemben a balatoni szobakiadók, vendéglátósok, stb,  már szeptembertől azon kell, hogy izguljanak, gyűjtöttek-e annyi tartalékot, hogy meg tudjanak élni a következő év nyaráig. Történik mindez annak ellenére, hogy a balatoni régiónak legalább olyan jó adottságai vannak, mint mondjuk egy osztrák síparadicsomnak. A balatoni szezon meghosszabbítható lenne, ha megfelelő színvonalú programokkal, megfelelő nyitva tartással fogadnák a vendégeket.     – mondta Semsei Sándor, a programban közreműködő Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület elnöke.

Egyetlen hétvége alatt nem oldható meg a probléma

A kampányon belül olyan programokat szerveznek a helyi turizmus fellendítésért felelős szakmai szervezetek, amelyek május elején már bevételt hozhatnak a helyi vállalkozóknak.  Jelenleg várják azoknak a szobakiadóknak a jelentkezését, akik a kettőt fizet, hármat kap akció keretében kedvezményesen kínálnák szobáikat a megjelölt napokon. Várják azoknak a vendéglátósoknak, borászoknak és szolgáltatóknak a jelentkezését, akik szívesen kinyitnának még akkor is, ha csak néhányan térnek be hozzájuk a tavaszi időszakban.

A kampány szervezői minden érdeklődő vállalkozónak azt javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot a helyi TDM szervezettel annak érdekében, hogy a
programban részt tudjanak venni. Semsei szerint: a Nyitott Balaton elnevezésű akció nem oldja meg egy csapásra a balatoni szezonalitás problémáját, de az első lépést jelentheti azon az úton, amelyet következetesen végigjárva enyhíthető a Balaton Régió szezonalitásnak való kiszolgáltatottsága.

megosztás
hozzászólások
La Montanara (1), Rúzsa Magdi (1), csapadék (1), vízkereszt (1), atlétika (6), Halház kft (1), véradás (2), relaxáció (1), internet (20), tanulmány (11), egeszsegugy (266), republic (1), Magyar Telekom (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), matolcsy gyorgy (1), diploma (4), mav (25), Fidesz (14), Bóka György (2), álommeló (1), operatőr (1), percdíj (1), állatkert (1), hullámmasszázs (1), TDM (3), szavazas (9), alapítvány (2), vendeglátás (6), Budapest (3), vadász (2), Szennyai Anita (2), Balsai Móni (1), tűzoltó (32), állatvédő (5), influenza (2), Bethesda (1), óvoda (7), munkaviszony (1), Básti Juli (1), Playboy (1), Libás (2), Gelencsér Kálmán (2), étrend (4), Balaton (1157), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Centrál Színház (1), onkentes (3), ruha (2), Életfa iskola (2), jég (5)