A rászoruló keszthelyi gyermekekért

2014. június 13.
A képviselő-testület minden évben áttekinti az önkormányzat gyermekvédelemmel kapcsolatos munkáját. Az átfogó felmérés részletesen felsorolja az előző évben ellátott feladatokat és a rászorulókról szóló statisztikát.

- Tavaly nem változott jelentősen a hátrányos helyzetű gyerekek száma az előző évihez képest. Az önkormányzat továbbra is minden tőle telhetőt megtesz, hogy minél kevésbé szenvedjenek szükséget ezek a fiatalok – foglalta össze a beszámoló tartalmát Ruzsics Ferenc polgármester.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben tavaly 301 család 491 gyermeke részesült, ők a szociális helyzetük alapján normatív kedvezményre jogosultak az étkezési ellátásban, és évi kétszer, augusztusban és novemberben külön támogatást is kapnak. Az önkormányzat erre csaknem hatmillió forintot fordított 2013-ban.
A rendkívüli gyermekvédelmi támogatást az időszakosan létfenntartással küzdő családok igényelhetik. Tavaly 116 család részesült ebben a támogatási formában, összesen 1,7 millió forint értékben.
Óvodáztatási támogatást négy család igényelt 2013-ban, és öt család kérte a halmozottan hátrányos helyzet megállapítását.

A gyermekétkeztetés Keszthelyen a bölcsődei, óvodai és iskolai ellátás keretében megoldott. A tavalyi évben összesen 2411 fő étkezett ezekben az intézményekben, amelyért hetven százalékuk fizetett teljes árat, 326 gyerek ingyenesen, 399 gyerek pedig 50 százalékos kedvezménnyel vette igénybe az ellátást.
A nyári gyermekétkeztetés során június 17. és augusztus 30. között 117 gyermek kapott napi egyszeri meleg ételt. A sikeres pályázat eredményeként 53 gyermek étkezését sikerült megoldani az 1,2 millió forintos minisztériumi támogatásból, további 64 gyermek ebédjét a keszthelyi önkormányzat önerőből biztosította több mint 1,5 millió forint értékben, így egyetlen rászoruló kisgyermek sem maradt éhen.

- A hatósági munka során kollégáim nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az esetleges rosszhiszemű kérelmezők ne tudják félrevezetni a hivatalt – mondta el Ruzsics Ferenc. – Ennek érdekében fokozottan ellenőrzik a lakcím helyességét, érvényességét, és a törvény adta lehetőségeket kihasználva a jövedelemre és kiadásokra vonatkozó adatokat. Emellett a szokottnál gyakrabban végeznek környezettanulmányt, védve ezzel a valóban rászorultak és jogosultak érdekeit, valamint az adófizetők pénzét.

A polgármester hozzátette: a hivatal által végzett feladatok mellett Keszthelyen és további hat településen működik – a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központjának önálló egységeként – a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat. Ők elsősorban a gyermekek családban történő nevelkedését segítik elő, fő feladatuk a veszélyeztetettségük megelőzése és megszüntetése. Ennek érdekében megfelelő jelzőrendszert működtetnek, pszichológiai és mentálhigiénés tanácsadással állnak a rászorulók rendelkezésére, és iskolai prevenciós programokat szerveznek.

A gyermekek napközbeni ellátása is része a gyermekvédelmi feladatoknak, ezt a helyi óvodákban és általános iskolák napközis foglalkoztatása keretében biztosítja az önkormányzat, míg a nyári napközis tábor szervezési és gyermekfelügyeleti feladatait tavaly a Gazdasági Ellátó Szervezet biztosította.

- A jövőre nézve a pénzbeli és természetbeni ellátásokhoz szükséges költségvetési keret biztosított. Az önkormányzat a továbbiakban is fontos feladatának tekinti a keszthelyi gyermekek jólétét, biztonságát és érdekeinek védelmét – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc.

megosztás
hozzászólások
óvoda (7), ZalaSprings Golf Resort (2), Keszthely HUSZ (3), karrier (1), női gombolkodó (5), Liszkay (2), fagylalt (6), Jobbik (10), nyelvtanulás (3), utca embere (8), alakformálás (6), ÉrtékTrend extra (7), footgolf (1), Nagymező Gyenesdiás (1), Ékszertáska (2), Balatoni Limnológiai Intézet (1), Libás (2), Udvaros Dorottya (1), jövőkutatás (1), Balatoni Kurzusok (8), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Tar László (1), sportlövő (2), karnevál (1), koktél (1), webmark (2), Vigántpetend (1), kereszt (1), 1956 (1), Apák napja (1), dohany (15), Aradvári László (1), pünkösdi regatta (5), Biró Róbert (15), alapítvány (2), olimpia (152), Csikós Beatrix (1), GESZ (11), Kartali Zsuzsanna (1), labdarugas (25), keresztény (2), Babos Lajos (1), facebook (15), parkolás (8), Pálfi Attila (1), cigaretta (13), gyógyszertár (1), energia (7), kornyezettudatos (4), Bradley Cooper (1)