A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta lett az ország tortája

2015. augusztus 04.
A Magyarország Tortája 2015. címet idén Szó Gellért salgótarjáni cukrász (D&G Kézműves Cukrászat) alkotása, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta nyerte, míg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Barackos buboréktorta, Vaslóczki Orsolya (Horváth Cukrászda, Budapest) nyerte.A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete nyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapításunk, Magyarország születésnapja köszöntésére. A kezdeményezés évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.

Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek nem tartalmazhattak aromákat, margarint, növényi tejszínt és modell burkolóanyagot.
2007-óta folyamatosan, évről-évre több nevezés érkezik, idén már 39 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választja ki a zsűri a továbbjutókat, a második körben újrakóstolják a továbbjutott tortákat és készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest, mely idén nem más, mint a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és a karamell kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva. A süteményt azonban nyugodtan fogyaszthatják gyermekek is, hiszen a pálinkának csak a finom zamatát fogják érezni.

Augusztus 20-ától lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 12-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A receptet augusztus 20-tól teszik nyilvánossá.

megosztás
hozzászólások
Varga Terézia (1), Libás (2), Golden Globe (3), könyv (1), erdekes (538), jaras (36), Koósz Attila (1), Horváth Mariann (1), kisterseg (20), korcsolya (4), ÉrtékTrend extra (7), jégpálya (4), Eurovíziós Dalfesztivál (1), Krepsz-Kapai Bernadett (1), nyelvtanulás (3), Tarkarét Biofarm (1), gyermek (12), uzemanyag (24), macska (1), Bródy János (1), Serenity Hill (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Tar Ferenc (3), menzareform (4), MSZP (17), étel (3), Könnyid László (1), MTI (595), Biró Lajos (1), Szabó Ilona (1), keszthely foter (201), repülőtér (21), alga (1), helikon (41), Nyári Viola (1), gyed (3), hatos lottó (93), vívás (1), jogszabály (1), gazdasag (363), sorkötelezett (1), Gulyás Orsolya (2), kutya (23), óraátállítás (3), alakformálás (6), belfold (1440), sarmellek (53), állatkínzás (2), farsang (2), Ruzsics Ferenc (434)