A Nyugat-Balaton régió turizmusáról

2012. március 07.
„A Nyugat-Balaton régió – mint márka” címmel rendeztek turisztikai programot szerdán Keszthelyen, a polgármesteri hivatalban. A konferenciát Ruzsics Ferenc polgármester nyitotta meg, aki a balatoni turizmus történetét felidézve elmondta: a vendégforgalom Jókai korában kezdődött, majd a két világháború között élénkült meg.

Amikor Budapest és Siófok között megépült az autópálya, nagyot lépett előre a balatoni turizmus, s ezt várták az út megshosszabbításától is. Ez azonban nem következett be, a látványos növekedés elmaradt. A polgármester kitért a sármelléki repülőtérre is. Azt mondta, annak működtetéséhez központi, állami segítségre lenne szükség. Ahogy a térségben kül- és belföldi turisták számára vonzó, újabb attrakciók is kellenének. Beszélt a térségi összefogás fontosságáról, arról, hogy a strandokat kedvezménnyel tudják használni a keszthelyi, hévízi és zalaszentgróti kistérségben lakók. Ruzsics Ferenc elmondta: a járások új helyzetet teremtenek majd a régióban, így Keszthelyen is. A jövőben szeretnék emelni a vendégéjszakák számát, mely nem állandó: tavalyelőtt elérték a 2000-es szintet, tavaly azonban újra visszaesett a szám. Beszélt arról, hogy tárgyaltak Siófok polgármesterével egy olyan lehetőségről, mely szerint a 14-18 éves korosztálynak is fizetnie kellene idegenforgalmi adót.
Kiss László, a Keszthelyi Kistérségi Társulás munkaszervezetének vezetője az összefogás szükségességéről beszélt előadásában. Szerinte fontos, hogy Keszthely és Hévíz minél szorosabbra fűzze kapcsolatát, s akkor akár a Festetics-kori sikereket is el lehet érni a turizmus területén. Fontos dologként említette a helyi termékeket, köztük a borászati termékeket, melyek szükségesek az alapokhoz (fürdés, hajózás, vitorlázás). Fontos az erdei turizmus, a lényeg, hogy a balatoni turizmus tizenkét hónapon át működjön. Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai iroda Nonprofit Kft. vezetője a szálláshelyek hiányáról beszélt, melyek nélkül a Nyugat-balatoni régió kirándulóhellyé alakul át. Bubla Zoltán, a Keszthelyi Turisztikai Egyesület elnöke a múltról és az idegenforgalomhoz kapcsolódó szervezetek közös lehetőségeiről beszélt.
A rendezvényen ezután a Balaton SPA márka felépítéséről tárgaltak a jelenlévők.

megosztás
hozzászólások
Balsai Móni (1), vállalkozó (4), sportlövő (2), étterem (11), Helikoni ünnepség (4), kávé (2), cselgáncs (1), regisztráció (1), vonyarcvashegy (158), újszülött (1), Festetics kastély (139), szavazas (9), Miss Balaton (1), parlament (72), bolt (3), fogorvos (5), környezetvédelem (2), könyv (1), táncpanoráma (5), balett (1), boldog békeidők (2), Virágos Magyarország (6), HIV (1), Pápai Gábor (6), C+ fesztivál (1), nagyik karácsonya (1), e-kereskedelem (1), gyász (1), triatlon (13), nagyméret (1), Krasznai István (1), keprol kepre (7), Koósz Attila (1), Ifi Ferenc (1), freestyle foci (1), paralimpia (4), egynapos sebészet (1), atlétika (6), Négeli Noémi (1), Jobbik (10), koktél (1), boldog (1), Béres Attila (2), balatongyorok jazz (23), kresz (2), álommeló (1), Naszádos Péter (12), Magyarország tortája (1), Varga Endre (4), táplálkozás (1)