A nővérszállótól a drogellenes stratégiáig

2014. december 19.
Parkolás, önkormányzati lakásgazdálkodás, a nővérszálló jövője, drogellenes stratégia, Szent Erzsébet Alapítvány. Néhány téma azok közül, melyeket decemberi soros ülésén, csütörtökön tárgyalt Keszthely képviselő-testülete.

Valamivel több, mint három óra alatt közel huszonöt előterjesztés került a képviselők elé. Elfogadták az idei költségvetési, az egészségügyi ellátásról szóló, valamint a parkolás szabályozásáról szóló rendelet módosítását. Utóbbinál kérdésként merült fel, hogy mi lesz a rendelőintézet előtti helyekkel, s hogy azok ingyenesek maradnak-e. Elhangzott: a helyek pontos kiosztására márciusban kerül sor, addig gondolkoznak a legjobb megoldáson. Az önkormányzati lakások bérletéről és eladásáról szóló rendelettervezetek második fordulóban kerültek a testület elé. A témával tárgyalása során Ruzsics Ferenc polgármester Berki László, a Jobbik képviselője vagyonfelélésre utaló felvetésével kapcsolatosan hangsúlyozta: a felelősségteljes vagyongazdálkodás az elsődleges, ezt szem előtt tartva dolgoznak a városért.

Miután a képviselők elfogadták Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás működéséről, a Keszthelyi Televízió Nonprofit Kft., a HUSZ Hulladékszállító Nonprofit Kft., a KETÉH Keszthely és Térsége Hulladékkezelő Kft. és a VÜZ Kft. várható eredményéről szóló tájékoztatókat, döntöttek, hogy a jövő évben lejáró kinevezések miatt pályázatot írtak ki a GESZ hivatalvezetői és a Fejér György Városi Könyvtár intézményvezetői munkakörére.

Hosszasan foglalkozott a testület a nővérszálló ügyével. Elhangzott, hogy a kórház által bérelt hely, épületrész tulajdonjogát a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőségi és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) magáénak vallja. Ezt az önkormányzat – mondván: a GYEMSZI csak használati joggal rendelkezik - vitatja. A nővérszálló mostani helyén maradása és költöztetése mellett és ellen is érvek és ellenérvek hangzottak el. Legtöbben azt hangoztatták, hogy a kórházat, az egészségügyet, benne a nővérszállóval kapcsolatos legjobb megoldással támogatni kell. A nővérszálló sorsáról folytatott tárgyalásokról a polgármester folyamatosan tájékoztatja a testületet.

Az intézményi szervezetfejlesztési projekt során elkészült koncepciók jóváhagyása címet viselő előterjesztést is jóváhagyta a testület. Elfogadták a képviselők a város 2014-2020 közötti időszakra szóló drogstratégiáját. A helyzetet elemezve úgy fogalmaztak, rendkívül fontos, hogy a hatóságokkal, szakemberekkel és szülőkkel közösen a lehető legkomolyabban lépjenek fel a hatalmas veszélyt jelentő drogokkal szemben, s egyben hatékonyan kezeljék a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos problémákat is.

Tárgyaltak a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány ügyéről is az ülésen. Mint elhangzott, a szervezet előző elnökének pénzügyi károkozása miatt az alapítvány a jogszabályban meghatározott módon nem tud elszámolni az önkormányzat által nyújtott támogatással. A törvény szerint, amíg az elszámolás nem történik meg, az önkormányzat nem adhat támogatást. A város – melynek kötelező feladata a nappali melegedő és népkonyha működtetése - szeretne segíteni, ezért a lehetséges megoldás érdekében szakmai állásfoglalást kérnek.

megosztás
hozzászólások
munka törvénykönyve (1), Cseh László (1), A Dal (3), retro (1), környezetvédelem (2), fagylalt (6), Player's Restaurant & Bar (2), hitel (5), maraton (59), pedagógus (6), LMP (4), Balaton Sound (2), festetics (22), voroskereszt (24), Zalaszántó (2), vuz kft (17), Tál Zoltán (2), kutyás strand (5), programajánló (19), Horváth Szabina (1), lakás (3), termálfürdő (1), Kertész Sándor (5), táplálkozási tanácsadó (1), emléknap (1), balatoni strandbelépő (1), Balatongyorok (136), traffipaxrendszer (1), jóga (1), uzemanyag (24), TRX (22), Életfa iskola (2), Főügyészség (7), Pura Vida Port (1), koraszülött (1), szép (9), kozlekedes (8), Balatoni Limnológiai Intézet (1), méregtelenítés (1), sajtóközlemény (5), Márki Péter (1), Gelencsér Kálmán (2), Szemfüles egyesület (3), állami támogatás (1), Kovács Beatrix (1), gyilkosság (1), állatok (16), muzeum (55), Balaton-part (10), power-bank (1)