A nők fizetése 16,4 százalékkal marad el a férfiakétól az EU-ban

2012. március 02.
A nők Európa-szerte még mindig átlagosan 16,4 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál - tette közzé közleményében az Európai Bizottság, az egyenlő fizetés európai napján.

Európai szinten második alkalommal tartják meg az egyenlő fizetés napját, amelyet az Európai Bizottság 2011. március 5-én hirdetett meg először. Az esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek ugyanazért a jövedelemért jóval többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. Az idei egyenlő fizetés napján, amely a március 8-i nemzetközi nőnap előtt kerül megrendezésre, különös hangsúlyt helyeznek a munkaadókra.
Az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv már 1957 óta szerepel az uniós szerződésekben. Legfőbb ideje, hogy mindenütt érvényesítsük is a gyakorlatban - nyilatkozta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, jogérvényesülésért felelős uniós biztos.
A legfrissebb adatok szerint 2010-ben az Európai Unióban átlagosan 16,4 százalékos volt a különbség a nők és férfiak bére között. Az elmúlt évekhez képest, amikor ez az adat 17 százalék körüli vagy afeletti volt, enyhe csökkenés figyelhető meg. Az arány az egyes tagállamokban eltérő: Lengyelországban például körülbelül  2 százalék, míg Észtországban a 27 százalékot is meghaladja.
A nemek közötti bérszakadék - a nők és férfiak átlagos bruttó órabérének különbsége - tartósan magas, és az egyes országok és ágazatok között jelentős különbségek tapasztalhatók. A bérszakadék a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakításával összefüggő problémát tükrözi: sok nő veszi igénybe a szülési szabadságot és csak részmunkaidőben vállal munkát.
Az általánosságban pozitív tendenciák ellenére vannak olyan tagállamok, ahol a nemek közötti bérszakadék egyre nő: így például Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Magyarországon, Portugáliában és Romániában - mutat rá az Európai Bizottság közleménye. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
képviselő-jelölt (5), Szent Márton (3), euronews (1), tranzakciós díj (1), skandinav lotto (81), EU (14), maraton (59), hitel (5), atlétika (6), lotus (1), onkormanyzat (481), verkli (5), polgármester (153), retro (1), álommeló (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Platán étterem (1), gyermekfelügyelő (1), debrecen uszo eb (16), kalendarium (831), fogorvos (5), Könnyid László (1), jovedelem (2), ajánló (1148), minimálbér (1), kultura (22), Mándó Zsuzsanna (1), munkaviszony (1), A Dal (3), hévízi kifolyó (3), Magyarország tortája (1), szavazas (9), vuz kft (17), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Kis-Balaton (1), környezetvédelem (2), bíróság (8), menzareform (4), Centrál Színház (1), Szemfüles egyesület (3), Halház kft (1), punkosdi regatta (9), Illés Fanni (1), terápia (4), nyugdíjas (2), táplálkozási tanácsadó (1), Bringatanya (2), footgolf (1), újév (6), Brüsszel (1)