A négycsillagos szálloda volt a nyerő

2012. február 09.
Különösen a wellness szállodák teljesítettek jól tavaly, miközben a panziók és a kempingek egyre kevesebb vendéget vonzanak itthon - derül ki a KSH adataiból.

Az elmúlt évben a közel 3,7 millió külföldi vendég mintegy 10 millió éjszakát töltött el nálunk, ami ugyan növekedést jelent, de összességében ez nem tudta ellensúlyozni a belföldi kereslet csökkenését.  
A hazai utazók esetében ugyanis mind a létszám, mind az általuk eltöltött éjszakák száma kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A 3,9 millió vendég ugyanis 9,5 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken.
Ennek ellenére a tavalyi évnek voltak „nyertesei” is, amíg a panziókban, üdülőházakban, közösségi szálláshelyeken, kempingekben komoly visszaesés volt tapasztalható, addig a szállodáknak összességében sikerült javítani. Ez lényegében a négycsillagos hoteleket jelentette, ahol mind a belföldiek, mind a külföldiek száma és az itt töltött idő több volt, mint korábban. A minőségi kikapcsolódásra láthatóan van kereslet, amit alátámaszt az is, hogy a legjobban a wellness-szállodák teljesítettek.
A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból ötöt érintett, leginkább a Dél-Dunántúlt és a Balatont. Számos nagy európai küldőország, mint Ausztria, Egyesült Királyság, Svédország vagy Spanyolország esetében tavaly nőtt a hazai vendégéjszakák száma, és bár a német vendégek száma és az itt töltött idő a központi statisztika szerint mérséklődik, de volumenében még így is a legmeghatározóbb.
A hazai idegenforgalom még mindig Budapest központú, a vendégek több mint fele összesen 6,3 millió vendégéjszakát töltött a fővárosban, ami több mint 2010-ben. Ennek megfelelően a fővárosi házak jó eredményt tudhatnak maguk mögött.
Az idei év azonban tartogat meglepetéseket. Az általános gazdasági helyzet, az üzemanyagárak emelkedése és a Széchenyi Pihenő Kártya jelenleg bizonytalan piaci elfogadottsága miatt a belföldi kereslet szűkülésére lehet számítani. Némi jó hírt jelenthet a hosszú hétvégék száma, amelyből idén nyolc is akad és talán arra is lehet számítani, hogy a magas euró árfolyam miatt többen inkább itthon pihennek majd a külföldi utazás helyett. Az eddigiek alapján ráadásul az Üdülési Csekk és SZÉP kártya közötti váltás nem éppen gyors és zökkenőmentes, a szállodák úgy érzik, mind a kibocsátó bankok, mind a munkáltatók lassan reagáltak. A felhasználók és az elfogadók számára hiába praktikusabb fizetőeszköz a kártya, a munkáltatókat még visszatartja az ezzel járó plusz adminisztráció és költség.

megosztás
hozzászólások
bíróság (8), középiskola (1), álláshirdetés (18), jövőkutatás (1), idegenforgalom (174), Love your belly (2), antsz (15), Kvárta Mátyás (44), barista (3), nav (29), országgyűlési képviselő (33), verseny (2), Zala folyó (1), jaras (36), dinnye (1), Orbán Viktor (3), sportlövő (2), Bagyinka Tímea (1), tranzakciós díj (1), kereskedelem (1), Ugrimanók (1), Németh Veronika (1), minisztérium (7), Cséby Géza (5), oscar (13), Kányavári-sziget (1), Clemens Zsófia (1), web (5), parkoló (4), internet (20), reklám (1), béremelés (2), magyar dal napja (8), jótékonyság (3), utca embere (8), kalendarium (831), pápa (1), Horváth Szabina (1), divat (4), népszavazás (1), Fodor Edith (3), Kvarda Attila (25), Horvath Terez jegyzo (29), kollégium (1), Szent Mihály (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), felmondás (1), energia (7), néptánc (4), Koósz Attila (1)