A munkahelyen mindent szabad!

2020. február 17.
Ha megoszlik a felelősség, senki sem érzi magáénak a feladatot. Kevés látványosabb példa létezik az előbbi kijelentésre, mint egy munkahelyi konyha, közösségi tér.

Mi kell ahhoz, hogy egyszer elérje az ingerküszöböt egy munkatársnál a sok mosatlan tányér, hulladék látványa a szemetesvödör mellett, hogy szabályzat írásához fogjon?

Pihenőszoba, étkező és a többi

A munkáltatók legtöbbje a közösségi tereket csak kötelességből tartja fenn, a rendezett viszonyokat, a kényelmi funkciókat, a vizuális elemeket elhanyagolja. Jobb helyeken konyha és étkező helyiség, akár fotelek, sőt, csocsóasztal és videójátékok is vannak. Az ott zajló események a munkaviszonyhoz általában csak közvetetten kapcsolódnak, ezért a munkaadónak kevés beleszólása van, mit szabad és mit nem. Akár belátja egy munkáltató, akár nem, fontos minden alkalmazott közérzete a munkahelyen. Motiváló tényező a munkába járást és a teljesítményt illetően, ha jól érzi magát társai közt az ember. Egymás megismeréséhez, elfogadásához, tiszteléséhez pedig szükséges szó szoros értelemben eltávolodni a munkától kicsit. Erre pedig a közösségi terek kiváló alkalmat adnak.

Minden a takarítónő feladata?

Ételmaradék a pulton, az étkezőasztalon. Gyomorforgató szag a hűtőszekrény környékén. Rendetlenség a mosdókban és az öltözőkben. Belegondoltunk-e már, mit és hogyan hagyunk hátra a munkaidőnk leteltével? Vagy azt gondoljuk, minden a takarítónő, a recepciós dolga, ami munkakörünkhöz szorosan nem kapcsolható? Hányan szembesültünk már azzal, hogy elfogyott a papírtörlő a konyhában, a mosdóban és nincs pótolva? Pedig tudjuk mind, hol található a készlet.
Otthon persze nem így van. Ha a mosatlan edényektől már egy pohár vizet sem tudunk tölteni magunknak a konyhai csapból, elmosogatunk magunk után. Esetleg megrendszabályozzuk magunkat, hogy minden egyes étkezés után rögtön elmosogatunk, ne egyszerre kelljen 10 tányért tisztává varázsolnunk. A mosdóban is pótoljuk a WC-papírt, mert nem akarunk magunkkal kiszúrni szorult helyzetekben. De egy közösségben miért hisszük azt, hogy nem tartozunk felelősséggel a tárgyakért, a tisztaságért?

Szabályok márpedig kellenek

Mindenki másként nevelkedik, más szokásokat vesz fel. De mivel nem tekinti sajátjának senki sem a közösségi tereket, elviseli munkatársai „kihágásait”. Egy ideig, na, de meddig? Maradjunk a konyhánál, mivel azt például a dohányzók és nemdohányzók is használják. Alakítsunk ki szabályokat! Íme néhány példa:

  • Úgy hagyd el a helyiséget, ahogy szívesen használatba vennéd magad is.
  • Légy figyelemmel másokra, ne foglald el a mikró, a mosogató, a szekrény előtti helyet, hiszen csak korlátozott számban érhető el a közösségi térben! Elvileg van tágasabb (másik) tér egy jóízű beszélgetésre.
  • Kerüld a munkához kapcsolódó témákat, a közösségi térben lazításról, feltöltődésről van szó. Képernyő előtti munkakörökben óránként 10 perc szempihentető szünetet kell tartani, időzítsd arra a 10 percre a munkával kapcsolatos témákat.
  • A hűtőbe csakis felcímkézett dolgokat tegyél és aznap fogyaszd el. A nap végén egy kinevezett munkatárs átnézi a szekrény tartalmát és eltávolítja a bent maradt dolgokat.

Hosszú-hosszú listát lehet írni, de mivel minden munkahely, munkaközösség más, alakítsa ki minden közösség a saját szabályait. Ha netán olcsó rendszerező eszközöket vagy konyhai fogyóeszközöket szükséges rendelnünk, megnézhetjük az ujsagomat.hu oldalt, ahol összehasonlíthatjuk nagyjából az összes magyarországi üzlet heti akciós árait. Nagyobb Sparokban külön irodaeszköz részleg is van, talán alacsonyabb költséggel vásárolhatunk be ott, mint egy kifejezetten írószerekre specializálódott szállítótól. Legyünk szemfülesek és spórolhatunk több ezer forintot.
Előnyös egy munkahelyen, ha tisztázott munkaköri leírások vannak. Tévhit, hogy minden „más” a takarítónő vagy a recepciós feladata. Valószínűleg azért számolja fel minden nap a mások által hátrahagyott rendetlenséget az utolsó/első ember, mert ha nem teszi, megrovástól fél. Vagy nemes gesztusból. Mindenesetre ne éljünk vissza mások jóindulatával, hanem tegyünk a közös dolgokért.
Mivel fogja legközelebb szembe találni magát a takarítónő amikor belép fájrontkor? Lepjük meg egy tiszta konyhával!

 

megosztás
hozzászólások
karácsony (20), pünkösdi regatta (5), Playboy (1), Tar Ferenc (3), állatkínzás (2), film (8), világbajnokság (2), Street Festival Keszthely (1), online (1), drogmentes (1), Zalacsány (4), gyógytó (1), garázsvásár (1), Az év orvosa (1), vízilabda (2), hatos lottó (93), szunyog (3), újszülött (1), Palinkas Robert (83), szilveszter (6), vitorlásverseny (30), fájdalommentes (3), repülő (3), Bock Bisztró Balaton (16), nap (2), KFT (1), munka törvénykönyve (1), korhaz (99), paleo (13), tűzijáték (1), Rigo Csaba (36), jégpálya (4), közmunka (1), deviza (1), Tóth Levente (2), mozi (13), MTI (595), Selmeczy Zsuzsanna (5), kisterseg (20), Z. Karvalics László (1), életveszély (1), telihold (1), Fodor Edith (3), nyár (1), Intersport (1), Radnóti Miklós (1), zeneszerző (1), piac (6), Zalaköveskút (1), facebook (15)