A múltat idézi, s a jövőbe mutat

2014. november 02.
Az első világháború és az azt követő békekötések tragédiáját szimbolizáló emlékművet ünnepélyesen avatták fel Halottak Napján, a vasárnapi szentmisét követően Gyenesdiáson, az óvodakerti emlékkertben.

Takács Győző képzőművész alkotását Gál Lajos, a nagyközség polgármestere méltatta, hangsúlyozva: fontos, hogy a településen megemlékezzenek a múltbéli eseményekről, a hősökről. Elmondta: nagy dolog egy település életében, amikor emléket állítanak, s egyben tisztelegnek annak eseményei, az azokban résztvevők előtt. Gyenesdiáson nagy hagyományai vannak a múlt tiszteletének, számos alkotás őrzi a történelmi eseményeket, s hirdeti nevét azoknak, akik hősök voltak, életüket áldozták hazájukért, településükért, a nemzetért, a közösségért.

A polgármesteri hivatal előtt emlékmű áll a világháborúkban elesett helyiek tiszteletére, de helyreállították az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mementóját, kiállították a Hősök parkjában lévő emlékköveket, a magyar történelem neves alakjainak szobrai is helyet kaptak Gyenesdiáson. Ezt egészíti ki most az újabb emlékmű, mellyel a település méltóan tiszteleg a múlt és a hősök előtt. Az Ősök köve felavatása mellett Szűzanya szobor, fénykereszt és zarándokút is létesült. Hozzátette: Gyenesdiáson számos rendezvénnyel és megemlékező programmal is idézik a múltat. Az intézményekben, a települési rendezvényeken egyaránt jelen vannak a lakók, felnőttek és gyermekek. Megemlékeztek az első világháborúról is, az összegyűjtött emlékeket kiállításon mutatják be. A jövőben tovább kívánják erősíteni a hagyományok tiszteletét, e tekintetben egy létrehozandó stáció jelent majd újabb előrelépést. Gál Lajos méltatta és köszöntötte a felavatott emlékmű alkotóját, Takács Győzőt is, mondván: örül, hogy két korábbi műve (Festetics Imrét és Darnay Dornyai Bélát ábrázoló mellszobrai a Természet Háza Látogatóközpont előtt láthatók), után újabb alkotása is helyet kaphatott Gyenesdiáson.
Az emlékmű egyébként egyfajta örökmécsest is szimbolizál, mely a múltat idézi, s a jövőbe mutat.

 

megosztás
hozzászólások
karácsonyi képeslap (1), zivatar (1), kormánymegbízott (1), Zsittnyán Tamás (1), Németh Gábor (1), Eurostat (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), keresztény (2), Ruzsics Ferenc (434), felveteli (29), média (1), művészet (1), tollaslabda (1), alakformálás (6), tavasz (1), Balaton Szinház (959), Balaton Sound (2), menekült (1), Kovács Beatrix (1), sofőrszolgálat (1), Tar Ferenc (3), jövőkutatás (1), kozlekedes (8), környezetvédelem (2), táplálkozási tanácsadó (1), diakhitel (7), középiskola (1), Miss Balaton (1), jogosítvány (1), tranzakciós díj (1), szalloda (59), Vaszily Zsolt (3), Bartha Gábor (34), marko peter (22), Pál Attila (1), macska (1), Taliándörögd (1), Szemfüles egyesület (3), Márton nap (1), Horváth Mariann (1), kékszalag (12), Kis-Balaton (1), Jobbik (10), munkaszünet (1), alkohol (4), Ugrimanók (1), munkahely (8), Szeiler Stúdió (32), megemlékezés (10), HIV (1)