A monitorok kialakulásának rövid története

2020. november 01.
Manapság elképzelhetetlennek tűnik az életünk a számítógépek és okostelefonok nélkül. Evidencia, hogy egy monitor előtt ülve megtudunk nézni szinte bármilyen információt vagy játékokat játszhatunk.

2020-ban számtalan kiváló minőségű monitor közül választhatunk, és gond nélkül nézhetjük csoda szép 4K felbontásban a kedvenc sorozatainkat. Ez azonban nem volt mindig így. Hosszú út vezetett el a manapság használt LCD monitorok elterjedéséig. A mai írásunkban egy rövid történelmi időutazásra invitálunk téged, a monitorok és a számítógépek korai időszakába.

Amikor még papíron keresztül kommunikáltunk a gépekkel
A digitális elven működő számítógépek már az 1900-as évek első felében megjelentek, ezek a masinák azonban nagyon különbözőek voltak a mai készülékektől. A legszembetűnőbb különbség - a méretükön túl - a monitor hiánya volt.

A komputert kezelő szakemberek vizuális megjelenés helyett villogó indikátorok és úgynevezett lyukkártyák segítségével kommunikáltak a készülékekkel. Ehhez egy írógéphez hasonló gépet kell elképzelni, ami a bevitt adatoktól függően lyukakat ütött egy papírkártyára, amit aztán a számítógép beolvasott és ugyanilyen kártya segítségével kommunikálta le az eredményt. Nem lehetett egyszerű munka, az tuti.

Az első igazi monitorok
Az első monitornak nevezhető készülék az 1950-es években jelent meg. Ez még villanyégőket használt, hogy különböző adatokat jelenítsen meg. Természetesen ezt nem hétköznapi felhasználásra szánták, ezt az is mutatja, hogy maga a készülék négy méter magas volt.

A CRT technológia ekkor már egy ideje létezett, azonban elsősorban televíziók készítésére használták azt. Ennek a lényege, hogy a képernyő mögött rengeteg cső helyezkedik el, amikben foszfor található. Elektromosság hatására ez egy látható fénynyalábot “lő ki” a néző irányába, ami képet alkot a kijelzőn.

Egészen 1973-ig kellett várni, amíg megjelent az első olyan lakossági felhasználásra is alkalmas számítógép, amihez már monitor is tartozott. Ez volt a Xerox Alto, ami már CRT technológiával működő monitort használt.

1977-ben már elérhető volt az Apple II modell, ami már képes volt színes képek megjelenítésére is, a monitor pedig beépített tartozék volt.

A technológia tovább fejlődött és 1984-ben az IBM termékei képesek voltak már akár 16 különböző színt is megjeleníteni, akár 640x350 pixel felbontásban. Az 1980-as évek végére már széles körben elérhetővé váltak azok a monitorok, amik akár 1024x768 pixeles felbontásra is képesek voltak.

Az LCD technológia térhódítása
Az LCD technológia az 1990-es években terjedt el, azonban eleinte jelentős problémákba ütközött. Az előállítása jóval költségesebb volt, mint a CRT monitoroké. A másik nagy gond pedig a mozgó képek megjelenítése volt, ugyanis a pixelek ilyenkor könnyen elmosódottá váltak és a képminőséget teljesen élvezhetetlenné tették.

Az utóbbit idővel kiküszöbölték, ám az ára még így is magas maradt. Viszont megtalálta a létjogosultságát a laptopok piacán, ahol a kisebb méret és az alacsonyabb fogyasztás hatalmas előnyt jelentett.

1997 környékén annyit fejlődött a technológia, hogy már valós versenytársat jelentett a CRT monitorok számára. Azonban csak 2003-ra jutott el odáig a piac, hogy a TFT-LCD monitorok eladásai túlszárnyalták a régebbi kijelzőkét. Ez a technológia a mai napig a vezető megoldás egyébként, ha monitorokról van szó.

Ez a fejlődés lehetővé tette a nagyobb felbontások megjelenését, először a HD, majd a FullHD hódította meg a világot. A nagyobb kijelző méret azt is lehetővé tette, hogy áttérjünk a 16:9-es képarányra, a régen használt 4:3 helyett.

Napjaink high-tech monitorjai
A számítógépek széles körű elterjedésével és azzal, hogy a szórakoztató ipar egyik sarokkövévé vállt ez az iparág, minden eddiginél nagyobb lett az igény a gyönyörű és élvezetes képet nyújtó kijelzők iránt. A gyártók pedig természetesen válaszolnak is erre az igényre.

Napjainkban a lyukkártyák használata elképzelhetetlennek tűnik és a CRT kijelzőkkel is legfeljebb a nagymamánk házában találkozhatunk. Helyette van viszont 4K felbontású monitor, hatalmas méretű ívelt kijelzők, full extrás okos televíziók és akár otthon is mozi minőségben élvezhetjük a filmeket és játékokat.

Legközelebb, amikor leülsz a gép elé, gondolj egy pillanatra a lyukkártyákra és arra a hosszú útra, ami odáig vezetett, hogy ma már a mindennapok részévé váltak a gyönyörű kijelzőink.

megosztás
hozzászólások
Márki Péter (1), vívás (1), Fehér szalag (1), uszoda (9), georgikon dse (7), nav (29), munka törvénykönyve (1), bank (7), kitüntetés (6), HUSZ (7), testkezelés (2), Divinyi Tamás (4), farsang (2), Serenity Hill (1), étel (3), statisztika (2), turisztika (94), idojaras (262), fa (1), erdő (2), DK (13), drogmentes (1), Gyertyánági Endre (1), gyógytornász (1), Csángó Zsuzsa (1), Krasznai István (1), iskola (338), tűzijáték (1), Krepsz-Kapai Bernadett (1), erettsegi (72), koraszülött (1), idegenforgalom (174), koktél (1), kutatók éjszakája (1), Kehidakustány (1), webshop (1), egészség (131), torkos csütörtök (3), piac (6), tispol (3), cukorbetegség (2), Oroszlán Zsolt (2), goldmark muvelodési kozpont (60), kábítószer (9), Halott pénz (1), Kertész Sándor (5), autó (3), vízimentő (5), Kocsis László (1), Forstner Anna (1)