A mindennapos testnevelés fontosságát hangsúlyozta Hoffmann Rózsa

2011. május 03.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Sport- és turizmusbizottsága kedden nyílt napot tartott a sportról szóló törvény újraszabályozása keretében, amelyen felszólalt Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár is.

A Parlament felsőházi termében megtartott tanácskozáson Bánki Erik az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottság elnökének megnyitója után Kövér László, az OGY elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a sportról szóló törvény újraszabályozása után új időszak kezdődhet Magyarországon, s még az idén a parlament elé kerülhet a nemzeti sportstratégia módosítása is.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára előadásában szólt arról, hogy az új törvény egyik legfőbb célja, hogy, átláthatóbbá és egyszerűbbé váljon a finanszírozás, , valamint jól elkülönüljenek egymástól az állami és nem állami, sportszakmai feladatok. Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke fontosnak tartotta, hogy egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítsa a hazai sportéletet. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke üdvözölte a sportirányítás integrációját, hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni az önkormányzati és civil szervezetek szerepéről sem. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Nébald György, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének elnöke pedig arról beszélt, hogy változtatni kell a fogyatékosok sportjának jelenlegi helyzetén, ellenkező esetben nem lehet felzárkózni e téren Európához.

Hoffmann Rózsa a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára előadásában arról szólt, hogy milyen szerepe van a sportnak a pedagógia, az iskola világában. Elöljáróban leszögezte: sport nélkül nincs embernevelés, iskola nélkül nincs sport. Utalt Szent-Györgyi Albertnek az Országos Testnevelési Kongresszuson 1930-ban elmondott beszédére, melyben azt fogalmazta meg a Nobel-díjas tudós, hogy az iskola az ifjúság és a jövő építője. „Az államnak tetterős állampolgárokra van szüksége, akiket az iskolának kell felnevelnie. Az állam rosszul teljesíti feladatát, ha elhanyagolja a testi nevelést, amely fontosabb, mint bármilyen rendhagyó ige vagy kémiai képlet megtanítása."

Szent-Györgyi Albert idejében még nagyobb szerepe volt a mozgásnak, többet gyalogoltak az emberek, a gyerekek rendszeresen játszottak, fogócskáztak. Mára azonban megfordult ez a tendencia, a gyerekek kevesebbet mozognak, játszanak, autóval viszik őket iskolába, s napi 4-5 órát töltenek a televízió, a számítógép előtt. Vissza kell hozni tehát az iskolákba a mozgást, s ez a pedagógusok, a szülők felelőssége.

A sport olyan tulajdonságokat fejleszt ki a gyermekekben, mint a kitartás, a szolidaritás, az egymásra való odafigyelés, amit elsősorban a sportban, jelesül a csapatjátékokban közben sajátíthat el a gyermek. Hiába mondja el egy tanár, mit jelent csapatban dolgozni, ezt leginkább akkor tanulja meg a fiatal, amikor a közösség sikere érdekében képes átpasszolni a labdát a társának, mert az jobb pozícióból tudja kapura rúgni.

Ezért is fontos, hogy a mindennapos testnevelést bevezessék az iskolákban, első ütemben az alsó tagozatban. Ne legyen ez alól felmentés, s le kell szokni arról, hogy a plusz órákat a testnevelés terhére iktassák be a napirendbe – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: a felnőtt társadalmat számtalan betegség sújtja, így például keringési zavarok, magas vérnyomás, cukorbetegség, májkárosodás. Sajnos ezek nagy része már a gyerekeknél is jelentkezik, a fiatalok közel 50 százalékánál tapasztalhatók azok az elváltozások, amelyek a mozgáshiányra, a helytelen táplálkozásra vezethetők vissza.

Már a bencések, Európa legrégibb tanító szerzetesrendje is azt vallotta, hogy a diákok minden percét le kell kötni mozgással, tanulással. Szent-Györgyi Albert 81 esztendővel ezelőtt szóvá tette a testnevelési kongresszuson, hogy még vannak olyan iskolák, ahol napi öt órát tanítanak, s hetente csak két testnevelés óra van. Azaz három napra előre ki kell mozogni magukat a diákoknak. Hogy tudnak önök uraim három napra előre enni? – tette fel annak idején a kérdést a tudós.

Tehát a mindennapos testnevelés nem újdonság, többször elindult valamiféle változás e téren, de mindig elakadt a jó kezdeményezés. Hol nem volt elég sportcsarnok, tornaterem, hol nem volt elég testnevelő tanár. Ha ki akarjuk várni, hogy minden készen legyen, fél évszázad múlva is Szent-Györgyi Albert szavaitól lehetne hangos az ország – figyelmeztetett az oktatásért felelős államtitkár. Mint mondta, nem feltétlenül tornaterem, szaktanár kell, hiszen a napközis tanár is meg tudja mozgatni a gyerekeket, ki lehet vinni őket kirándulni, szaladgálni a közeli rétre.

Át kell formálni a testnevelő szaktanár-képzést is. Valamikor a katonai utánpótlás nevelése volt a testnevelőképzés elsődleges feladata, fontos volt a kitartás, a fegyelem. Átalakult azonban a világ, s ehhez alkalmazkodva a pedagógusnak az örömtelibb, játékosabb foglalkozást be kell vinnie a testnevelés foglalkozásokba. Legyenek rendszeresen házi versenyek, mérkőzzenek meg a települések csapatai, akiket egy-egy éremmel jutalmazunk szorgalmukért.

Az államtitkár felidézte annak a hegymászónak a történetét, aki fáradtságát legyűrve felért a csúcsra, s nem csak az elé táruló panoráma jelentett számára örömet, hanem az is, hogy saját magát sikerült leküzdenie. Társai pedig, akik el sem indultak a magaslatra, vagy félúton megálltak, soha nem ismerték meg ezt az örömet.

Olyan emberekre van szükség, akik legyőzik önmagukat, az akadályokat és nem riadnak vissza a konfliktusoktól. A mindennapos testnevelést is csak úgy lehet bevezetni, ha komplexen szervezik a pedagógusok a tanévet, és nemcsak a matematika vagy nyelvoktatás a fontos, hanem a mozgás biztosítása is – figyelmeztetett Hoffmann Rózsa.
(Oktatásért Felelős Államtitkárság)

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
maraton (56), koktél (1), nő (2), Csöre Gyula (1), párbajtőr (1), költségvetés (1), hazassag (6), Nagykanizsa (1), fájdalomambulancia (2), ipsos (1), Nagy Bálint (2), törvény (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), kollégium (1), Jazz Fiesta (2), Manninger Jenő (383), Révai Gábor (1), Cseh László (1), választás (46), cipősdoboz (3), Varga Terézia (1), Palásthy Bese (1), Monitor Extra (19), KDNP (1), rádió (1), ÉrtékTrend extra (7), Rio 2016 (32), szerelem (1), Klenovics Mónika (2), tour de france (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), mellrák (1), antsz (15), Joós Adél (1), Szent István ünnepe (3), nav (28), kisterseg (20), kulfold (245), Könnyid László (1), fesztival (93), Lel Ki Főzde (1), óraátállítás (3), Carbona (9), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), év fürdője (4), ország torta (1), Cserszegi fűszeres (1), gyed (3), Az év orvosa (1), Füzes Eszter (1)