A megkérdezettek többsége külföldre költözne, ha munkát kapna

2015. december 10.
Az egészségügyben, szolgáltatási szektorban, valamint az informatikában dolgozók többsége bármikor külföldre költözne, ha felajánlanának neki egy állást - derül ki a The Network, a Boston Consulting Group és a Profession.hu kutatásából.Magyarországon a nem reprezentatív felmérés keretében 5000 embert kérdeztek meg. Az eredmények szerint a megkérdezett egészségügyi dolgozóknak csak 40 százaléka rendelkezik tíz évnél kevesebb szakmai tapasztalattal, mégis 80 százalékuk dolgozna szívesen külföldön, 63 százalékuk ráadásul több mint tíz évre költözne el az országból. A legnépszerűbb célország Németország (45 százalék), Ausztria és Svájc (36-36 százalék), valamint az Egyesült Királyság (27 százalék). A legnépszerűbb város München, ide az egészségügyben dolgozó válaszadók 36 százaléka költözne örömmel.        

Az informatikusok közül kevesebben, 63 százaléknyian mennének külföldre egy állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62 százalék), a legnépszerűbb városnak Zürich (38 százalék) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de 42 százalék Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét. Az IT-szektorban München a harmadik legnépszerűbb városnak számít, 23 százalék élne szívesen a bajor fővárosban. A szektor munkavállalóinak majdnem 70 százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból, 18 százalék legfeljebb tíz, de legalább öt évet tervezne külföldön eltölteni. A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók közül 77 százalékuk jelenleg alkalmazásban áll - írja a Profession.hu.        

A szolgáltatási szektorból a megkérdezettek 75 százaléka költözne külföldre, ezen belül ugyanilyen arányban Németországba. A szektorban dolgozók körében az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55 százalék), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45 százalék). Körükben a legnépszerűbb város London (35 százalék), de Amszterdamba és Berlinbe is sokan költöznének (15-15 százalék). A szektorból válaszadók 71 százaléka élne külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább. MTI

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Centrál Színház (1), meiszner kati (16), Könnyid László (1), nyugdíjas (2), közmunka (1), Mándó Zsuzsanna (1), Rejuvena (19), Hegyi Roland (HR) (5), autizmus (2), gyilkosság (1), Mohácsi József (8), koraszülött (1), kormanyhivatal (93), ponthatar (6), állami (1), párbajtőr (1), rádió (1), Pápai Gábor (6), Clemens Zsófia (1), Balaton Sound (2), Klenovics Mónika (2), állatorvos (1), magyar (1), Nagykanizsa (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), balett (1), Magyar Telekom (1), alpolgármester (2), Hollywood (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Csengei Agota (16), Burgonyakutatási Központ (2), rezidance (5), margaret thatcher (1), Apák napja (1), balatoni strandbelépő (1), euronews (1), felmondás (1), Laky András (2), idegenforgalom (174), Otthon Centrum (1), gyermekbarát (2), színház (5), kilométer (1), vízkereszt (1), Golfclub Imperial Balaton (2), jogosítvány (1), web (5), Horvath Terez jegyzo (29), Horváth Szabina (1)