A magyarok viszonylag boldogok, de elégedetlenek életükkel

2012. november 29.
A magyarok régiós összehasonlításban boldogok, de rendkívül elégedetlenek életükkel - ez derül ki az Európai Unió kutatóintézete, a Eurofund 2012-es, ötévente elkészített életminőségi felméréséből.

Az Európa-szerte több mint 35 ezer, Magyarországon 1 ezer fő megkérdezésével készített felmérés alapján a magyarok  boldogabbnak érzik magukat - az Európai Unió tagállamai közül - a bolgároknál, a görögöknél, az észteknél és a letteknél, de egyedül a bolgárok kevésbé elégedettek életükkel.
Az uniós tagállamokat tekintve a skandináv államok polgárai mellett a luxemburgiak, a hollandok és az osztrákok a legboldogabbak.
Spanyolországban, Írországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban az emberek boldogabbak, mint amennyire elégedettek az életükkel, míg Svédországban és Dániában elégedettebbek annál, mint amennyire boldogak. A két mutató értékei között Csehországot és Bulgáriát megelőzve messze Magyarországon van a legnagyobb eltérés a két mutató között, a boldogság javára.
Az Eurofound kutatása egyebek mellett kimutatta: az EU állampolgárai közül minden harmadik jelezte, hogy romlottak anyagi körülményei az elmúlt öt évben. A megkérdezettek 7 százaléka jelezte azt, hogy "nagy nehézségeket" okoz a megélhetés. Az ilyen választ adók közül a legnagyobb arány (22 százalék) Görögországban volt, míg a legalacsonyabb (1 százalék) Finnországban. Magyarországon ez az arány 17,2 százalékkal a harmadik legmagasabb a vizsgált államok közül.
Az ország gazdasági helyzetével - Görögország után, Portugáliával holtversenyben - a magyarok vannak a legkevésbé megelégedve. Európai szinten a gazdaság helyzetét illetően a legnagyobb elégedettség a skandináv államokban, illetve az euróövezeti maghoz tartozó fejlett államokban volt.
Az EU-átlagnál kevésbé, de a régiós államokhoz viszonyítva jobban bíznak a magyarok saját kormányukban, illetve a parlamentben. A sajtóba vetett bizalom azonban Magyarországon - Görögország és az Egyesült Királyság után - a harmadik legalacsonyabb szinten van.
Magyarország több közszolgáltatás minőségének megítélését tekintve is a legelégedetlenebb öt európai állam között van. Így a közösségi közlekedés, az oktatási rendszer, a gyermekgondozás, a szociális lakások tekintetében is nagyon elégedetlenek európai összehasonlításban a magyarok. Ezekben a kategóriákban általában - amint a felmérés egészére is elmondható - a magasabb egy főre eső jövedelemmel rendelkező országok állampolgárai elégedettebbek.  Kivéve a máltaiakat, akik a legtöbb közszolgáltatással nagyon is elégedettek, kivéve a közösségi közlekedést, amelyre az EU legrosszabb pontszámát adták.
A felmérés kimutatta: a legnagyobb etnikai feszültségek - a megkérdezettek megítélése szerint - azokban az országokban, így Magyarországon és Csehországban van, amelyekről "ismert, hogy romaintegrációs kihívásokkal szembesülnek".
Ezenkívül a magyarok  látják a leginkább úgy (a megkérdezettek 71 százaléka), hogy nagy a gazdagok és a szegények közötti társadalmi feszültség. Ez a korábbi évek felméréseiben is jellemző volt Magyarországra. mti

megosztás
hozzászólások
idegenforgalom (174), VOLT fesztival (7), Manninger Jenő (384), borünnep (24), kalendarium (831), Zsittnyán Tamás (1), Semmelweis (2), Zala Volán (1), freestyle foci (1), balatongyorok jazz (23), test (1), rezsi (18), Donkó Imre (1), Pura Vida Port (1), munka (11), vízilabda (2), Tar László (1), földrengés (2), Kovács Beatrix (1), hitel (5), törvény (1), Gyertyánági Endre (1), Füzes Eszter (1), fájdalommentes (3), Lel Ki Főzde (1), Liszkay (2), Szennyai Anita (2), georgikon dse (7), Benkő Lívia (1), munkanelkuli (2), Csótár András (58), fogorvos (5), republic (1), Balsai Móni (1), Bartha Gábor (34), szűrés (1), tengerpart (1), Kerner Gábor (2), Márton nap (1), Krepsz Zoltán (38), környezetvédelem (2), munkahely (8), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Horváth Mariann (1), Fehér szalag (1), országgyűlési képviselő (33), ellenőrzés (2), tappenz (1), karácsonyi képeslap (1)