A magyar kultúra napját ünnepelték

2014. január 22.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett keszthelyi ünnepségen a Himnusz hangjai után Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. Kiemelte, a magyar kultúra az ország szilárd oszlopa, ami biztosította a nemzet fennmaradását. Keszthelyt méltatva elmondta, hogy az a Balaton kulturális és oktatási fővárosa, köszönhetően a Festetics családnak.
Nézze meg galériánkat!

Beszélt a beruházásokról, amelyek a kultúra erősítését szolgálják.
Ünnepi beszédet Csótár András, a város oktatási, kulturális és ifjúsági bizottságának elnöke mondott. A hagyományokról szólt, arról, hogy a magyar kultúra, a magyar nyelv az, ami megkülönböztet bennünket másoktól. Mindez csak a magyaroké, nem véletlen, hogy nemzeti himnuszunk születésnapja vált a magyar kultúra ünnepévé. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon, január 22-én fejezte be a nemzet imájának megírását, ami nagyban hozzájárult a magyarság önmagáról alakított képének megformálásához. Amikor a költő a himnuszt papírra vetette, a magyarság hasonló problémákkal küzdött, mint ma.  A nemzet akkor is kereste a helyét, miközben mindenképpen szerette volna megőrizni identitását. A veszteségek és hányattatások ellenére a kultúra és a nemzeti értékek máig megőrizték szabadnak a magyarságot. Csótár András beszélt arról, hogy a kultúra összeköti a magyarokat, bárhol is élnek a világban. A magyarok megtalálták az utat, melynek köszönhetően egységes nemzetként lehet elképzelni a jövőt. Elmondta: az európai kultúra nem létezhet a magyar kultúra nélkül. Kiemelte, hogy a kulturális örökséggel felelősséggel kell bánnunk, s mindezt tovább kell adni a jövő nemzedéknek. Azt mondta, hogy mintát kell mutatnunk, hiszen a kultúra nem csak tudást, műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. Kodály Zoltán szavait idézve hozzátette: „A kultúrát nem lehet örökölni.”

Ezután Csótár András és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala megyei közgyűlés elnöke átadta a Pro Cultura díjat Kendeh Gusztávné a keszthelyi Helikon Kórus alapító karnagyának. Az elismerést a keszthelyi csoport kapta, mely arany minősítéssel is rendelkezik. Az ünnepségen műsort adott Bencze Ilona színművésznő.

megosztás
hozzászólások
Tóth Xénia (6), Szent István ünnepe (3), police (513), hospice (1), festetics (22), cigaretta (13), család (1), nyugdíjas (2), Lisa (35), diploma (4), tappenz (1), gyász (1), tanulás (2), Puskás Tamás (3), Somogyi Zoltán (4), vlog (4), Novák Péter (1), Rigo Csaba (36), onkentes (3), véradás (2), vízilabda (2), hűtőgépcsere-program (1), diakhitel (7), magyar dal napja (8), Füzes Eszter (1), tispol (3), Hévíz (1219), Krasznai István (1), dunantul (23), Saul fia (7), Erdély (2), Don (1), munka törvénykönyve (1), Joós Attila (1), munka (11), Kovács Beatrix (1), Libás (2), Bóka István (1), szallas (39), Magyarország szépe (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Hévíz gyógyfürdő (112), fájdalomambulancia (2), könyvbemutató (2), Balatoni Szövetség (3), Március 15 (2), pálinka (2), adó (6), Tóth Levente (2), Csikós Beatrix (1)