A magyar kultúra napja - Gálaműsorok, irodalmi estek, rendhagyó kiállítások Zala megyében

2015. január 21.
Zala megye városaiban gálaműsorokat, irodalmi estet tartanak a magyar kultúra napján, a közművelődési és közgyűjteményi intézmények pedig rendhagyó kiállításon mutatják be tevékenységüket.A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Hévízen a Városháza dísztermében január 21-én 18 órakor kezdődik az Amargant Színházi Műhely SzerelemPest című verskoncertje.

Keszthelyen január 22-én adják át a kulturális területen nyújtott kimagasló teljesítményt elismerő Pro Cultura Keszthely elismeréseket a Balaton Színház Simándy termében. A gálaesten Cseh Tamásra emlékeznek Hegyi Norbert és Joós Tamás előadásával.
Január 23-án a Fejér György Városi Könyvtárban a Re-Folk zenekar közreműködésével ünneplik a magyar kultúrát.

Zalaegerszegen a magyar kultúra napján, január 22-én három helyszínen rendeznek programokat: a Kakaó zenekar az Art moziban ad ajándékkoncertet, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pedig a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményből nyílik kiállítás. A Hevesi Sándor Színházban, az ünnepi gálaesten a Hazajáró című televíziós műsort mutatják be. Az esten fellép a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes és a Zalai Táncegyüttes, valamint átadják a Kultúra Mecénása Díjat.
A színház előcsarnokában január 23-án Varga György, az MTI/MTVA fotóriportere megnyitja az V. Zalaegerszegi Sajtófotó kiállítást. A tárlaton Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter képei mellett amatőr fotósok felvételeit is láthatja a közönség.
   
Nagykanizsán a kulturális intézmények közösen ünneplik a magyar kultúra napját - mondta el Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója az MTI-nek.
Január 21-én a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban művészeti csoportok lépnek fel, a Honvéd Kaszinóban pedig Pál Péter Radnóti-díjas versmondó ad irodalmi estet. Január 22-én a Medgyaszay Házban Ortun Czinki festményeiből nyílik kiállítás, majd a városi vegyeskar és a Rozmaring Táncegyüttes ad ünnepi műsort.
A Halis István Városi Könyvtárban "függőleges" kiállítás nyílik: a könyvtár szolgáltatásairól szóló információkat a plafontól a földig érő, gördíthető tekercseken szemlélhetik meg és olvashatják el az érdeklődök.
A Magyar Plakát Házban mintegy hatvan festményt mutatnak be a Thúry György Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményéből. A válogatás közel fele Z. Soós István festőművész alkotása, míg a másik része több mint tíz festőművész munkája. A magyar vidéki táj és élet színei a XX. században című tárlat február végéig lesz látogatható.
A magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat január 23-án, a nagykanizsai kórusok hagyományteremtő találkozójával zárul a dél-zalai városban. A fesztiválra a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért Alapítvány a városban és a környező településeken működő valamennyi amatőr együttest - énekkart, kórust, hölgyklubot, dal- és népdalkört - meghívta, hogy meghallgassák és megismerhessék egymást és végül bemutathassanak egy közös produkciót. MTI

megosztás
hozzászólások
Bethesda (1), szerencsejatek (630), medve (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Katedra nyelviskola (5), Golgota Baptista Gyülekezet (1), eltűnt (5), Zalacsány (4), Balatoni Kurzusok (8), dohany (15), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Gelencsér Kálmán (2), tavaszi szél vizet áraszt (1), orosz (1), politika (37), belfold (1440), Cserszegtomaj (124), piac (6), tollaslabda (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), HUSZ (7), szex (9), Gyarmati Noémi (1), cselgáncs (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), Pampetrics Milán (2), autóbusz (1), Komoróczi Lajos (3), országgyűlési képviselőjelölt (11), Aradvári László (1), Bringatanya (2), állatorvos (1), Kovács Patrícia (1), Szőcs Tamás (1), cigaretta (13), Füzes Eszter (1), vízkereszt (1), repülőtér (21), testkezelés (2), Vajda János Gimnázium (22), hó (4), Festetics kastély (139), sport (1085), Schmied Zoltán (1), Radnóti Miklós (1), Balatoni Szövetség (3), Klenovics Mónika (2), felveteli (29), reklám (1), kulturalis (4)