A magyar fiatalok nem értik a demokrácia lényegét

2010. június 17.
A magyar fiatalok nincsenek tisztában a demokrácia lényegével, és nem vesznek részt aktívan a működtetésében, illetve közösségük alakításában - állapította meg az Aktív Állampolgárság Alapítvány megbízásából készült vizsgálat. Az eredmények nemcsak az európai átlagtól, hanem sok esetben a volt szocialista országok értékeitől is elmaradnak.
A magyar fiatalok körében állandósulni látszik a politikából való kiábrándultság, bizalmatlanok a politikusokkal és általánosságban véve az állami intézményekkel és szereplőkkel szemben, de igénylik, hogy elmondhassák véleményüket.
A Tárki-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ több nemzetközi és magyar adatbázist, valamint kutatást elemzett 2009-ig bezárólag, és ezek alapján arra a következtetésre jutott összefoglalójában, hogy a magyar fiatalok politikai és társadalmi aktivitása nemzetközi összehasonlításban alacsony.
Kevés az információ arról, hogy a magyar fiataloknak milyen állampolgári ismereteik vannak - áll az összefoglalóban. A 14 évesek intenzív nemzetközi vizsgálatát utoljára ugyanis 1999-ben végezték, a 2009-es utánkövető vizsgálatban Magyarország nem vett részt. A korábbi eredmények alapján a tanulmány megállapította, hogy a fiatalok a nemzetközi átlaghoz képest kifejezetten rosszul teljesítettek a demokrácia működését firtató kérdéseknél és az olyan értelmező feladatokban, amelyek a téma továbbgondolását kívánták.
Több kutatás is megerősítette, hogy a magyar diákok nem képesek a demokrácia lényegének megragadására, a középiskolások gondolkodásában jól megfér egymás mellett a vezérelv és az erőszakelv: többségük szerint szükség van egy olyan pártra, amely, "ha kell, oda is üt" - áll az elemzésben, hozzátéve: erős előítéletek figyelhetők meg a kisebbségekkel, elsősorban a romákkal, a románokkal és a zsidókkal szemben.
megosztás
hozzászólások
Szeiler (63), szolárium (1), paleo (13), hitel (5), Fidesz (14), örömszerző pillanatok (17), kultura (22), hűtőgépcsere-program (1), szakma (1), egeszsegugy (266), percdíj (1), gyed (3), VOLT fesztival (7), csokoládé (2), mentő (9), vitorlázás (37), Zsittnyán Tamás (1), Klenovics Mónika (2), családbarát (1), Az év orvosa (1), DJ Gerysson (1), Bedő Beáta (10), születés (16), lakás (3), Szent Mihály (1), Széll Tamás (1), helyesírás (1), drog (3), Spa Hévíz (3), közétkeztetés (4), 2016 (2), gazdasag (363), vallás (1), Mátrai Gabriella (2), Pelso Társaság (6), kormany (11), Kovács Patrícia (1), garázsvásár (1), Balsai Móni (1), Bóka György (2), jövőkutatás (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), Musica Antiqua (2), felmondás (1), Udvaros Dorottya (1), Laky András (2), Schmied Zoltán (1), kisterseg (20), boldog (1), programajánló (19)