A magyar diákok teljesítménye átlagos vagy annál jobb nemzetközi viszonylatban

2012. december 11.
A közoktatásban tanuló magyar diákok eredményei átlagosak, illetve annál jobbak – derül ki annak a két nemzetközi felmérésnek az eredményeiből, amelyekről kedden számolt be Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

A két kutatás során a 10 és 14 éves diákok matematikai, szövegértési és természettudományi ismereteit mérték fel a világ számos országában.
A kutatásokat végző, több mint 70 tagállamot tömörítő nemzetközi szervezet 1958 óta végez hasonló felméréséket - mondta Brassói Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közoktatás-irányítási főosztályvezetője. Hozzátette: az oktatásirányítás ezen adatok úgynevezett másodelemzéséből vonja ki a legtöbb információt, ezért fontos, hogy az eredmények minél szélesebb körhöz eljussanak.
A PIRLS és TIMSS elnevezésű felmérések részleteit az Oktatási Hivatal közoktatási mérési értékelési osztályvezetője ismertette. Az egyik felmérésben 49, míg a másikban 64 ország több mint 300 ezer tanulója vett részt. Magyarországon 150 iskola 5400 tanulója írta meg a felmérő teszteket – tette hozzá Balázsi Ildikó.
A negyedikesek szövegértési eredményei 12 országban voltak jobbak, míg 23 oktatási rendszer gyengébb eredményeket ért el a magyar átlagnál. Hasonló eredményeket hozott a matematikai tudás összehasonlítása is, míg a természettudományi felmérések eredményei csak 7 országban voltak jobbak a magyarországinál.
A korábbi felmérések összehasonlításából kiderült, hogy a magyar diákok szövegértése és matematikai tudása ingadozó volt az elmúlt évtizedekben, ám a természettudományok területén jelentős előrelépés volt tapasztalható.
A nyolcadik osztályosok matematikai és természettudományi felmérésében a magyar diákoknál csak 8 országban értek le jobb eredményeket. A matematikai és természettudományi képzés eredményei azonban az elmúlt években romlottak a nyolcadikos magyar diákok körében.
A felmérésből az is kiderült, hogy a lányok szövegértésben jobb eredményeket értek el a fiúknál, míg a természettudományi teszten a nyolcadikos fiúk voltak jobbak. A többi területen nem volt jelentős eltérés. mti

megosztás
hozzászólások
szerencsejatek (630), menetrend (3), torkos csütörtök (3), cselgáncs (1), influenza (2), barista (3), vendégéjszaka (2), esztétika (8), Balatonfüred (3), vízilabda (2), C+ fesztivál (1), migráns (3), Németh Veronika (1), KiBeszél (14), bíróság (8), politika (37), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), boksz (3), vasárnapi pihenőnap (3), Helikoni ünnepség (4), Hotel Zenit (3), Fodor Márk (8), Barista bajnokság (2), szép (9), gyed (3), onkentes (3), Pálfi László (1), alternatív gyógymód (1), film (8), oktatas (347), Golfclub Imperial Balaton (2), vírus (1), hévízi kifolyó (3), kalendarium (831), verseny (2), menekült (1), nyugdij (8), vlog (4), oscar (13), fájdalomambulancia (2), SzezOn bevásárló közösség (1), gasztroblogger (2), vasárnapi nyitvatartás (1), Puskás Tamás (3), nyaralas (12), piac (6), Magyar Turizmus Zrt (45), Balsai Móni (1), republic (1), pünkösdi regatta (5)