A legkeresettebb szakma a mérnök és az informatikus

2012. június 25.
Mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben, de sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is

A Profession.hu állásportál magyarországi hiányszakmákat vizsgáló kutatása szerint évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi, és értékesítési területeken mutatkozik a legnagyobb munkaerőhiány.
Az online álláskeresők 70 százalékát elérő adatbázis alapján készített elemzés szerint az öt legkeresettebb szakma az elmúlt fél évben a mérnök, IT-fejlesztő, ügyfélszolgálati munkatárs, értékesítő és könyvelő voltak.
A legtöbb mérnökre a gyártóiparban, termelésben lenne szükség, a mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, majd a tesztmérnök, a folyamatmérnök, és a villamosmérnök következik.
Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak.
A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik a cégek.
Az állásportál elemzéséből az is kiderül, hogy a válságban több gyakornokot alkalmaznak a cégek. Ennek az a magyarázata, hogy a cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája amúgy is könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Sok helyen pedig a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat pályakezdőkkel pótolja.
A hiányszakmák közé tavaly a projektmenedzser és a projektvezető is bekerült - áll a Profession.hu elemzésében.mti

megosztás
hozzászólások
Palinkas Robert (83), DJ Gerysson (1), szalloda (59), Pappné Beke Judit (1), tűzoltó (32), Suba Alexandra (1), balatoni strandbelépő (1), Balaton Sound (2), Semmelweis (2), Donkó Imre (1), Horváth Mariann (1), Novák Péter (1), ország torta (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), Katedra nyelviskola (5), gyógytornász (1), tispol (3), Illés Fanni (1), pálinka (2), Szent Mihály (1), Balsai Móni (1), Saul fia (7), Bibó Gimnázium (1), Cserszegtomajfutás (5), építész (3), sport (1085), hévízi kifolyó (3), földrengés (2), rezsi (18), egyház (2), felmondás (1), tartozás (1), koraszülött (1), vallás (1), kulfold (245), kovács (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Horváth Lászlóné (1), köztársasági elnök (1), koktél (1), Cseh László (1), Jazz Fiesta (2), állatvédő (5), ARC (1), költségvetés (1), Tóth Gergely (1), tanulmány (11), keszthelyi kilometerek (78), boldog békeidők (2), Bradley Cooper (1)