„A legfontosabb, hogy a Georgikon meg tudja őrizni a fényét”

2017. január 17.
December végén röppent fel a hír, hogy a kormány új agrárképzési stratégiájának áldozatává válhat a Pannon Egyetem Georgikon Kara: elveszítheti önállóságát, és a gödöllői Szent István Egyetem bázisán létrehozandó Nemzeti Agrártudományi Egyetembe olvaszthatják. Hasonló sors várhat az egri (gyöngyösi), a nyíregyházi, a kaposvári, az óbudai és a kecskeméti agrárkarokra is.

Az átalakítás oka, hogy az egyes központokban párhuzamos kutatások és tervezések folynak, az ágazat szereplői pedig alig működnek együtt. Szakemberhiány van, ugyanakkor a diplomás munkanélküliség az ágazatban a legmagasabb. Az elképzelések szerint az önálló agrártudományi egyetemmel javulna a versenyképesség. Megkerestük dr. Polgár J. Pétert, a Georgikon dékánját, aki az egyeztetések lezárultáig nem kívánt nyilatkozni. Sáringer-Kenyeres Tamás korábbi országgyűlési képviselő azonban megosztotta velünk gondolatait.

– A kormány elképzelései szerint a Georgikon a jövőben egy új, Gödöllő- központú agrár-szuperegyetem részévé válna. A rossz hírek különösen rossz időpontban érkeztek: közeleg a felvételi lapok leadási határideje, és sokan elbizonytalanodhatnak azzal kapcsolatban, hogy beadják-e a jelentkezésüket Keszthelyre. Ön mint a térség korábbi országgyűlési képviselője és legfőképpen mint Keszthelyen születő, tanulmányait itt folytató, itt diplomázó, a városhoz és a Georgikonhoz családja által is ezer szállal kötődő ember miképpen vélekedik erről?
– Keszthely nem véletlenül egyetemváros, a Georgikon és a település élete összefonódott. Végzett agrármérnökként, növényvédelmi szakmérnökként úgy látom, a legfontosabb az lenne, hogy az egyetem továbbra is a régi fényében tündököljön, hiszen egy diploma attól értékes, ha az intézmény, amely kiállítja, jó hírű.

– Milyen politikai motiváció húzódhat meg a kormány szándéka mögött?
– Az 1995–97 között azt gondolták, hogy az egyprofilú egyetemeket, mint az agrárképzés, meg kell szüntetni. 1999-ben zajlott le a Georgikon első integrációja; hasonlóan a mostanihoz, akkor is felbolydult a város. Azóta megszoktuk, hogy a kar Veszprémhez tartozik, de a szakmai döntéseket a mai napig saját maga hozhatja. A most felröppent hírekkel ez az önállóság kérdőjeleződik meg.

– A hírek szerint a Georgikon telephelyként működne…
– Ezek csak újsághírek. Az általam ismert koncepció szerint Magyarországon egy vagy két nagy egyetemi centrum jönne létre, amelyhez hozzácsatolnák a kisebb egyetemi centrumokat. Az elképzelés nem új keletű. A keszthelyi intézmény adatai elég jók, jobbak, mint a kaposvárié vagy a mosonmagyaróvárié. Az egyetemi férőhelyek fel vannak töltve, bár már nem tisztán mezőgazdasági profilú, a vidékfejlesztéstől a turisztikáig sokféle szak indult. Nekem ebből egyértelmű, hogy az egyetem helyi vezetése jól méri fel, melyek azok a szakmák, amelyek iránt igény mutatkozhat, amelyeknek a munkaerő szempontjából felvevőpiacuk van. Az itt tanuló diákok száma jelenleg közel 1500 (1486). A készülő munkaanyag adatai alapján 2015-ben ebből agrárképzési területen 1283 hallgató folytatott tanulmányokat, amivel Keszthely a három egyetem közül vezető helyen áll (Kaposvár: 789; Mosonmagyaróvár: 698).

– A döntéshozók valószínűleg nem így látják.
– Az utóbbi években az agrárképzés tekintetében mindhárom említett karon visszalépés mutatkozik. Átalakult a mezőgazdaság szerkezete, a képzésnek pedig értelemszerűen követnie kell a változást. Örvendetes, hogy az idei évtől ismét indulhat – Keszthelyen is – a jelen kor követelményeihez igazított osztatlan ötéves agrármérnöki képzés. Az új szerkezet másféle irányítási rendszert kíván, hiszen a hagyományos agrármérnöki képzettség iránti igény megváltozott. Döntés egyelőre nem született, most zajlanak az egyeztetések. Jómagam igyekszem a korábbi politikai kapcsolatokat felhasználva kideríteni, hogy kihez érdemes fordulni és milyen formában. Konzultáltunk Manninger Jenővel, a térség ország- gyűlési képviselőjével, és úgy tudom, született egy levél is Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek címezve, amelyet a megye prominensei írtak alá. A levelet mint véleménykifejező, észrevételező formát többször alkalmaztuk az előző ciklus alatt, 2010–2014 között is, demonstrálva, hogy a megye egységes számos kérdésben, így most az egyetem kérdésében. A levélben kinyilvánítják, hogy ha az összevonásról döntés születik, mi az az elvárás, amellyel a keszthelyi intézmény meg tudja őrizni a fényét, amellyel nem csorbulnak sem a döntési, sem az anyagi lehetőségei. Személyes véleményem, hogy ha létre akarják hozni a központi agrároktatási intézményt, akkor létre is fogják hozni, a lényeg, hogy lehető legerősebb pozíciót sikerüljön kiharcolni a Georgikonnak. A kormány stratégiája egyelőre a tervezés fázisában van, még lehet alakítani rajta, elvenni és hozzátenni, az egyetemnek pedig pozitív hozadéka is lehet belőle, amit most egy kicsit sötéten látunk.

Sáringer-Kenyeres Tamás 1961-ben Keszthelyen született. Az alapfokú iskoláit, a gimnáziumot, az agrártudományi egyetemet, majd a növényvédelmi és agrokémiai szakmérnöki második diplomát is Keszthelyen szerezte. 1986-ban nősült, három gyermeke született, jelenleg is a városban él. A 2010–2014-es ciklusban Zala megyei országgyűlési képviselő, 2006-tól a Kereszténydemokrata Néppárt keszthelyi elnöke.

 

 

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
szép (9), Szennyai Anita (2), gyenesdias (213), jogosítvány (1), adó (6), polgármester (153), Hegyi Roland (HR) (5), Hosszú Katinka (2), balett (1), mav (25), hulladék (3), police (513), Zala Megyei Közgyűlés (3), nyugdij (8), gépjármű (1), Torsa Dániel (1), Naszádos Péter (12), gyilkosság (1), Oláh Péter (2), fejlesztés (12), vasárnapi nyitvatartás (1), Bradley Cooper (1), medve (1), augusztus 20. (5), percdíj (1), koraszülött (1), Fodor Márk (8), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Pura Vida Port (1), Erdély (2), köztársasági elnök (1), regatta (2), Sifter Rózsa (1), állami (1), gyes (2), orvos (23), táplálkozás (1), boksz (3), Krasznai István (1), Babos Lajos (1), Polgári vélemény (6), Tour de Hongrie (2), golf (11), Pál Attila (1), Musica Antiqua (2), Vigántpetend (1), támogatás (5), keszthelyi nyari jatekok (55), állatkínzás (2), bor (26)