A látszat is fontos – de mi van benne?

2013. március 17.
Egészségesebb lett-e az óvodai és iskolai étkezés? Van-e még egészségügyi kockázat az óvodai és iskolai étkeztetésben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az a most induló felmérés, ami az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakmai útmutatása alapján és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal koordinálásával valósul meg.

A vizsgálat gyakorlati kivitelezésében a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei (NSZSZ) is részt vesznek.

Több, mint négy év telt el a legutóbbi óvodai és iskolai táplálkozás egészségügyi vizsgálat óta (Iskolai Menzakörkép 2008; Országos Óvodai Táplálkozásegészségügyi Környezet Felmérés, OTEF 2009). A szakemberek akkor megállapították, hogy az esetek többségében az óvodai és iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy az óvódások a maximálisan ajánlott 2 gramm helyett 3,5-13,1 gramm sót fogyasztottak el egy átlagos napon. A nyersanyag felhasználás sem megfelelő és az ételkészítési eljárások is sok esetben korszerűtlenek voltak. A közétkeztetők egy része biztosított csak naponta friss zöldséget, gyümölcsöt. Emellett a  folyadékpótlás is sok kívánni valót hagyott maga után. Míg az ételekben sóból jóval több volt a kelleténél, addig a kalcium-tartalom nem érte el a korcsoport szerinti ajánlás 70 százalékát sem. További probléma volt, hogy diétás étkeztetést a közétkeztetők jelentős része nem tudott biztosítani. Mindezek alapján megállapították, hogy a közétkeztetés által kínált ételek táplálkozási kockázatot jelentenek a vizsgált korcsoportokban.
2013-ban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az NSZSZ-ek ismét elindítják az országos óvodai és iskolai táplálkozás egészségügyi vizsgálatot. Nem csak a közétkeztetés, hanem az iskolai büfék és automaták kínálata is górcső alá kerül. Az OÉTI által összeállított kérdőívek segítségével munkatársaink az élelmezésvezetők, az óvodavezetők, sőt a szülők véleményét is kikérik.  Az OÉTI-ben végzett  laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek a főbb táplálkozási kockázati tényezőkre (pl. só, telített zsírok, transz-zsírsav, hozzáadott cukor).
Az átfogó vizsgálat fő célja a helyzetértékelésen túl annak megállapítása, hogy történt-e bármilyen változás az előző felméréshez képest, vagy továbbra is fennállnak azok az egészségügyi kockázati tényezők, amelyek növelik a gyermekkori elhízás, a cukorbetegség sőt a későbbi szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét.
Fontos kiemelni, hogy az országos tisztifőorvos 2011-ben ún. normatív utasítást adott ki. „A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlás közétkeztetők számára” című dokumentum kidolgozását komoly előkészítő munka, az érintettekkel való egyeztetés kísérte, csakúgy mint a készülő hasonló rendelettervezetet. Az ajánlás és az azzal egy időben kiadott utasítás „A közétkeztetésben alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi ellenőrzési szempontokról”, valamint az időközben hozzánk érkezett jelzések alapján szakértőink pozitív elmozdulásra számítanak.
Az óvodai és iskolai táplálkozás egészségessé tétele kulcsfontosságú! Mielőbbi megvalósítása jelentősen hozzájárulhatna ahhoz, hogy a hazai rendkívül kedvezőtlen népegészségügyi mutatók jó irányba mozduljanak.

megosztás
hozzászólások
VeszprémFest (1), Mohácsi József (8), google (3), lakás (3), Cserszegi fűszeres (1), matolcsy gyorgy (1), Életfa iskola (2), hegyalja fesztival (3), Bóka Péter (1), szalloda (59), kornyezettudatos (4), tornádó (1), cselgáncs (1), vasárnapi pihenőnap (3), időkép.hu (2), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), színház (5), police (513), ZalaSprings Golf Resort (2), Via Hotel (1), kötélugró (1), KFT (1), Pete Krisztina (1), repülő (3), kalendarium (831), újszülött (1), Vatikán (1), Magyar Turizmus Zrt (45), unicef (1), Krasznai István (1), zene (23), Lel Ki Főzde (1), könyvbemutató (2), DJ Gerysson (1), Szeiler Gábor (1), Tar Ferenc (3), rádió (1), kábítószer (9), pünkösdi regatta (5), emléknap (1), Kovács Beatrix (1), vb (8), Lisa (35), retro (1), Palya Bea (1), Gachályi András (3), Kvarda Attila (25), téligumi (1), arckezelés (1), Ollári Barbara (1)