A lakosság többsége támogatja az önkormányzatok adósságának állami átvállalását

2012. november 29.
A Századvég legfrissebb felmérésének eredményei szerint a lakosság abszolút többsége támogatja a települések adósságállományának állami átvállalását, és jelentős hányaduk sürgető ügynek tartja az önkormányzatok mindennapi működésére kiható eladósodottság kezelését.

A Századvég november 20-án és 21-én 500 felnőttet kérdezett meg telefonon. A kutatási eredmény  szerint a megkérdezettek 80 százaléka hallott arról a döntésről, hogy az önkormányzatok finanszírozási problémáinak megoldása érdekében az állam 612 milliárd forint adósságot vállal át a településektől.
A válaszadók abszolút többsége (53 százalék) kiáll a tervezett intézkedés mellett, 22 százalékuk teljes mértékben egyetért, 31 százalékuk inkább egyetért az önkormányzatok megsegítésének ezen formájával.
Az adatok szerint 32 százalék azok aránya, akik valamilyen mértékben elutasították az önkormányzati hitelállomány átvételét, és mindössze 15 százalékuk nem tudott vagy nem akart véleményt formálni a kérdésben.
A települések megsegítésével a baloldaliak 51 százaléka ért egyet, ebben a csoportban a legalacsonyabb (4 százalék) a válaszmegtagadók aránya.
A középen állók esetében magasabb a válaszmegtagadók aránya (18 százalék), de relatív többségük (43 százalék) szintén támogatja a kormányzati intézkedést.
A jobboldaliak 77 százaléka ért egyet az önkormányzati adósságterhek átvállalásával. Az ügy támogatottságát a pártszimpátia dimenziójában vizsgálva látható, hogy az MSZP szavazóbázisának 56 százaléka valamilyen mértékben egyetért az intézkedéssel, a Fidesz-szimpatizánsok körében 76 százalék ez az arány.
Az LMP-sek 53, a jobbikosok és a KDNP-sek 50, míg a Demokratikus Koalíció szavazóinak 70 százaléka egyetért az adósságátvállalással. A más pártra szavazók, bizonytalanok és a választástól távol maradók körében az átlagnál nagyobb volt a válaszmegtagadók aránya, e csoportok 35-36 százaléka értett egyet a döntéssel.
A Századvég adatai szerint az összes megkérdezett 44 százaléka ítélte valamilyen mértékben sürgetőnek a települések eladósodottságának megoldását. A válaszadók 28 százaléka a semleges, köztes álláspont mellett voksolt, míg 17 százalékuk szerint nem igényel sürgős beavatkozást az önkormányzatok hitelállományának kezelése. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
állami támogatás (1), Semmelweis Egyetem (1), Bátortábor (1), tenisz (3), drog (3), szuperhold (1), jatek (2), ruha (2), Miss Balaton (1), piac (6), tiltakozás (1), csillaghullás (2), Bringatanya (2), police (513), Tata (1), zala (1156), torkos csütörtök (3), Magyarország tortája (1), gyógyszertár (1), keszthely balaton kekszalag (5), Bródy János (1), Burucs Szabolcs (2), Mikulás (8), Gyarmati Noémi (1), Gulyás Orsolya (2), sarmellek (53), Magyarország szépe (1), Nagymező Gyenesdiás (1), művészet (1), Bogi (13), ingatlan (12), Együtt (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Zala Volán (1), online (1), törvény (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Szőcs Tamás (1), Bányai László (2), pedagógus (6), himnusz (1), kékszalag (12), ökölvívás (2), 1956 (1), Novák Péter (1), zeneszerző (1), Művészetek völgye (7), A Dal (3), Tóth Xénia (6), földrengés (2)