A kormány mérlegeli a jól gazdálkodók kedvezményhez juttatását

2012. november 16.
A kormány mérlegeli, hogy azokat a városokat, amelyeknek nincs kiváltandó hitelük, kedvezőbb helyzetbe hozza fejlesztési elképzeléseik megvalósításakor - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a Hír Tv Rájátszás című műsorában csütörtök este.

Az önkormányzati adósság átvállalásáról szólva közölte, még nem dőlt el, az állam milyen módon értékeli azoknak a helyhatóságoknak a munkáját, amelyek nem adósodtak el az elmúlt években. Felvetődött, hogy ezek a városok kisebb önrésszel szállhassanak be az európai uniós fejlesztésekbe - mondta.
A kormányszóvivő kifejtette: a nagyjából 3200-ból 1956 települési önkormányzat adósságát kell rendezni, a fennmaradók többsége olyan kicsi, hogy gazdálkodásuk nem is tette lehetővé az eladósodást. Van azonban 27 olyan városi önkormányzat, amely a jó gazdálkodásának köszönheti, hogy nincs adóssága - részletezte.
Giró-Szász András megerősítette, hogy a kormány először az önkormányzatokkal akar megállapodni az adósságrendezés részleteiről, ezután tárgyalna a bankokkal. Arra a kérdésre, a kabinet akar-e arról tárgyalni a pénzintézetekkel, hogy nem a teljes adósságot fizeti ki, hanem 15-25 százalékos kedvezményt kér, úgy válaszolt: tisztában vannak azzal, hogy a hitelminősítőknél ez az eljárás államcsődhöz vezetne, ezért a kormány "egyéb megoldásokban gondolkodik".
Kitért arra, hogy a korábbi bejelentésnek megfelelően az ötezresnél kisebb települések adósságát még idén rendezik, míg a nagyobbakkal várhatóan jövő tavasszal lehet lezárni a tárgyalásokat. Az önkormányzati adósság konszolidációja a következő 3-5 hónapban megtörténik - közölte a szóvivő. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Év szállása (1), sorkötelezett (1), Paleomedicina (1), miniszterelnök (2), webshop (1), jutalom (1), Gelencsér Kálmán (2), ünnep (141), Telecom (2), riporter (1), Együtt (1), nagyméret (1), 3D (1), fogyasztóvédelem (1), gyed (3), Balatoni Szövetség (3), Ekmann László (1), goldmark muvelodési kozpont (60), fitt (1), Fehér szalag (1), év fürdője (4), CT (3), Szeiler Stúdió (32), Krassói Katalin (1), torkos csütörtök (3), Balsai Móni (1), strand (21), Négeli Noémi (1), Magyar Telekom (1), újszülött (1), Hírek képekben (10), Forstner Anna (1), Németh Gábor (1), kalendarium (831), balatongyorok jazz (23), Magyar Turizmus Zrt (45), test (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), munkahely (8), Hanse (2), muzeum (55), Gelencsér Dental (3), művészet (1), árviz (2), recept (178), Lel Ki Főzde (1), állami támogatás (1), vadász (2), Sifter Rózsa (1)