A kormány elfogadta a magyar termék rendeletet

2012. július 19.
A kormány szerdai ülésén elfogadta a magyar termék rendeletet - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön reggel az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter a rendelet lényegét összefoglalva közölte: az a magyar termék, amely 100 százalékban magyar alapanyagból készül, azt Magyarországon dolgozzák fel és csomagolják. Fazekas Sándor jelezte: a szóban forgó rendelet a fogyasztók számára nyújt  ismereteket a megvásárolandó termékekről, így tájékoztatja őket, hogy milyen árut  vesznek meg.
Hozzátette: a rendelet a magyar termék megjelölésen kívül tartalmaz még átmeneti kategóriákat is.  Azokat a termékeket, amelyek magyar, de külföldi alapanyagot is tartalmaznak, ám Magyarországon gyártják azokat, hazai termék kategóriába sorolják. Ilyen például a hurka, amelyben a rizs nagy valószínűséggel külföldről származik - magyarázta a miniszter.
Emellett példaként hozta a különféle csokoládékészítményeket - többek között a marcipánt - amelyeket Magyarországon készítenek de külföldi alapanyagból. Ezeket az árukat a hazai feldolgozású termék kategóriába sorolja a rendelet.
A miniszter megjegyezte: a rendelet megalkotása miatt vannak ugyan Magyarországnak vitái az Európai Unióval, de a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja az, hogy rendelet megalkotásával olyan szabályozás jött létre, amely nem ütközik az unió jogrendjébe és a nemzetközi szerződésekbe.
Fazekas Sándor beszélt még az új földtörvény tervezetéről is, amelyet július 12-én terjesztett az Országgyűlés elé. Megismételte: a törvény elfogadását követően Magyarországon földet csak földműves vásárolhat, az, aki élethivatásszerűen a földből él. A készülő új törvény célja egyértelműen a családi gazdaságok, azaz a középbirtokok megerősítése Magyarországon. Továbbá az, hogy a spekulánsok földszerzési lehetőségét teljes mértékben kizárja a jövőben. mti

megosztás
hozzászólások
retro (1), sztár (2), Szennyai Anita (2), család (1), shotokan (1), táska (1), hotel mirage (1), program (7), okmányiroda (1), felsőoktatás (9), Hévíz (1215), boldog (1), Carbona (9), Owaimer Zoheir (1), facebook (15), KeszthelyFest (15), daganat (6), Palinkas Robert (83), palyazat (164), hitel (5), koktél (1), debrecen uszo eb (16), Varga Terézia (1), alakformálás (6), esztétika (8), gyermekbarát (2), érettségi megoldás (5), Kardos Gábor (6), Keszthely HUSZ (3), véradás (2), helyesírás (1), bor (25), Krepsz Zoltán (38), Bock Bisztró Balaton (16), verklifesztivál (3), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), migráns (3), goldmark muvelodési kozpont (60), borünnep (24), orosz (1), Use Unused (1), Top 50 (1), Bóka István (1), gépjármű (1), Sárdi Katalin (1), pedagógus (6), Tar László (1), kresz (2), Liszkay (2), büntetés (3)