A könyvelés a következő hónapokban mindenkinek fontos lesz

2016. március 04.
A jó könyvelés hozza a pénzt, a rossz pedig viszi – ezt az alapigazságot a legtöbb vállalkozó jól megtanulta. Február 25-én lejár a személyi jövedelemadó bevallásának határideje; ilyenkor sok egyéni vállalkozó kap a fejéhez a számok láttán.Minden vállalkozó tudja, hogy bizonyos adózási rendben a költségek elszámolhatók. Ezeknek a sorát a személyi jövedelemadóra vonatkozó törvény 11. számú melléklete szabályozza. A költségek elszámolásának legfőbb feltétele az érvényes és jogszerű számla vagy bizonylat megléte; fontos megjegyezni, hogy a költségek elszámolása csak olyan kiadásokra vonatkozhat, amely szorosan kapcsolódik a vállalkozásunk jövedelemszerző tevékenységéhez.

Amennyiben a könyvelés során nem kerülnek kihasználásra az adócsökkentés legális módjai, az esetben a vállalkozónak saját magának kell lépéseket tennie az adóoptimalizálás érdekében; egyszerűen fogalmazva ennek köszönhetően több pénz marad a cégben.

Az ecoexp.hu szakértőjét kérdeztük, mely tételekre érdemes figyelni a könyvelés során, illetve melyet tartogatnak jelentős megtakarítási lehetőségeket.

Mint tudjuk, nagyon sok esetben az első könyvelési év tekinthető vízválasztónak; ebben az időszakban minden egyes forintnak megvan a helye, az egyéni vállalkozások többsége roppant fegyelmezett gazdálkodásra kényszerül. Ebben az időszakban különös jelentőséggel bírnak azok jogszabályok, amelyek lehetőséget biztosítanak a fizetendő adó csökkentésére.

Az első adóévben elszámolhatók a tevékenység megkezdésére vonatkozó kiadások. Ez vonatkozhat eszközvásárlásra, számítógépek beszerzésére vagy akár egy tanfolyamra, amely szorosan kapcsolódik a profittermelő tevékenységhez. Fontos megjegyezni azonban, hogy a lehetőség csupán  három évre visszamenőleg érvényes. Azt is fontos tudni, hogy bizonyos esetekben nem kizárólag a profittermelő tevékenységre vonatkozó kiadások, hanem a közvetve kapcsolódó költségek is elszámolhatók. Ez vonatkozhat az ingatlanrész kialakítására, annak fenntartási költségeire vagy akár  közműszolgáltatásokra.

A céges autó használatával kapcsolatban is sok félreértés kering a köztudatban. Havi 500 kilométer megtétele elszámolható üzemanyagköltségként abban az esetben is, ha nem fizetünk külön adót a cégautóra vonatkozóan. Érdemes fejben tartani azt is, hogy a cégvagyont képező tárgyi eszközök idővel romlanak, elhasználódnak és ezáltal veszítenek az értékükből. Amennyiben ezek a tárgyak szorosan köthetők a jövedelemszerzéshez, az esetben az értékcsökkenésük elszámolható.

Az állam igyekszik támogatást biztosítani azoknak a cégvezetőknek, akik hajlandóságot mutatnak saját maguk vagy alkalmazottaik továbbképzésére, legyen szó akár OKJ-s tanfolyamról. Ennek költsége is lehetőséget jelent a fizetendő adó csökkentésére.

Bizonyos esetekben adócsökkenés érhető el a költségek elszámolása nélkül is. Az adóalap csökkentésére lehetőséget biztosít a legalább ötven százalékban megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása. Továbbá az adóalap csökkentését lehetővé teszi a szakképző iskolai tanulóval kötött tanulószerződés, valamint a sikeres szakmai vizsgát tett szakképző iskolai tanuló továbbfoglalkoztatása is.

A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy az itt megfogalmazott gondolatok csupán a legáltalánosabb lehetőségeket vázolják, teljes körű tájékoztatásnak nem tekinthetők. Amennyiben könyveléstechnikai kérdéseink merülnek fel, keressünk fel egy szakembert!

megosztás
hozzászólások
állami támogatás (1), kékszalag (12), képviselő-testület (37), Helikoni ünnepség (4), Bóka Péter (1), Semmelweis (2), Oroszlán Zsolt (2), kábítószer (9), Serenity Hill (1), áruház (1), online (1), miniszterelnök (2), állatvédő (5), fájdalommentes (3), Kardos Gábor (6), előadás (14), Polgári vélemény (6), munkanelkuli (2), piac (6), georgikon (38), Szőcs Tamás (1), Balaton Szinház (959), földrengés (2), Szeiler Gábor (1), gyógyszertár (1), onkentes (3), diák (4), középiskola (1), shotokan karate (3), kormany (11), Keszthely HUSZ (3), dinnye (1), kresz (2), KRAFT (5), cégtörlés (3), állami (1), hospice (1), halottak napja (1), Március 15 (2), mozi (13), nyelvtanulás (3), Budapest (3), cukorbetegség (2), DJ Gerysson (1), pünkösdi regatta (5), ellenőrzés (2), nagyméret (1), TDM (3), Babos Lajos (1), Lidl (1)