A klímaváltozás miatt hosszabb a parlagfűszezon

2011. február 22.
A klímaváltozás azzal is együtt jár, hogy hosszabb az allergiát okozó parlagfű szezonja, és északabbra haladva egyre rosszabb a helyzet a 16 évvel korábbihoz képest - közölték amerikai kutatók hétfőn.

A tanulmányban megállapították, hogy 2009-ben 27 nappal tartott tovább a parlagfűszezon az Egyesült Államok egyes részein, mint 1995-ben. Minél északabbra haladunk a nyugati féltekén, annál nagyobb a változás a pollenszezon hosszában.
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertetett tanulmány szerint a parlagfű pollenje asztmát és szénanáthát okozhat, és évente mintegy 21 milliárd dollárba (mintegy 4 ezer milliárd forint) kerül az Egyesült Államoknak.
Mint Lewis Ziska, az amerikai mezőgazdasági minisztérium munkatársa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, ez nem hipotézis vagy modell, ez valami olyasmi, amit valóban tapasztalnak a terepen az elmúlt években. Még olyan területeken is, mint Texas, Oklahoma vagy Arkansas, ahol a parlagfűszezon némiképp rövidült, jóval nagyobb mennyiségben termelődött pollen az utóbbi években, miáltal az érintettek asztmás és allergiás tünetei erősödtek. A parlagfű vélhetően nem is az egyetlen növény, amelynek a felmelegedéstől meghosszabbodott a szezonja - tette hozzá Jay Portnoy immunológus.
A parlagfű pollenje tulajdonképpen annak jelzőjéül szolgál, hogy általában és összesen mennyi pollen kerül egy-egy évben a levegőbe. Markerként való kiválasztását indokolja, hogy szezonját, pollenképződését könnyű nyomon követni. A parlagfű virágzása akkor kezdődik, amikor a nappalok kezdenek rövidülni, a nyugati féltekén június 21. után, és akkor marad abba, amikor az első fagyok megérkeznek.
Az átlagos hőmérséklet globális emelkedésével azonban - különösen az északabbra fekvő területeken - később jönnek az első fagyok, ami meghosszabbítja a parlagfűszezont. mti

megosztás
hozzászólások
túlsúlyos (3), szerelem (1), Krasznai István (1), érettségi megoldás (5), republic (1), könyvbemutató (2), vállalkozó (4), Németh Gábor (1), Anna-bál (2), felsőoktatás (9), Koósz Attila (1), íjászverseny (1), kert (1), Naszádos Péter (12), Ranolder (1), ipsos (1), erzsebet program (4), hulladék (3), Bedő Beáta (10), Gál Lajos (9), idojaras (262), nagyik karácsonya (1), menzareform (4), Palya Bea (1), női gombolkodó (5), Tarkarét Biofarm (1), belfold (1440), sofőrszolgálat (1), pedagógus (6), La Montanara (1), Szeiler (63), Top 50 (1), Rio 2016 (32), Ollári Barbara (1), állatkert (1), vasárnapi nyitvatartás (1), VeszprémFest (1), betegség (12), retro (1), Nagy Angelika (1), facebook (15), szunyog (3), Balatoni Kör (2), tűzijáték (1), Dublecz Karoly (2), tanulmány (11), egyetem (188), Bátortábor (1), étterem (11), gyermekbarát (2)