A klímatisztítás nemcsak a rendszernek, az egészségünknek is jót tesz

2022. április 28.
Még a szezon előtt érdemes elvégezni vagy elvégeztetni a klímatisztítást és átnézetni az autó légkondicionáló rendszerét, hogy senkit ne érjen meglepetés.


Persze akkor, amikor az autóban már dohos, áporodott, kellemetlen szag terjeng, biztosan itt a tisztítás ideje, azonban nem kell megvárni ezt a tünetet.

A Gumiszervizem időpontfoglalója nemcsak abban nyújt tanácsot, hogy mire kell figyelni az autóklímáknál, hanem abban is, hogy hogy is használjuk azokat úgy, hogy a szervezetünknek is egészséges legyen.

Ne legyen nagy a különbség
A nagy forróságban jólesik beülni az autóba és a leghidegebbre állítani a klímát? Ne tegyük, ezzel ugyanis az egészségünknek teszünk rosszat. Hogy miért? Mert a nagy hőmérséklet-különbség miatt a szívünk és érrendszerünk extra munkára van kényszerítve, az erek kitágulnak, hirtelen vérnyomáscsökkenés lehet a következmény és fennáll a rosszullét lehetősége. Különösen igaz ez akkor, ha gyakran szállunk ki, illetve szállunk be az autóba. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között ne legyen tíz foknál több a különbség. Tehát ha odakint 35 fok van, akkor elégedjünk meg a 25 fokkal az autóban, még ha úgy is gondoljuk, hogy milyen jó lenne 16 fokos hidegben borzongani.
Fontos, hogy a hideg levegőt ne irányítsuk közvetlenül a testünkre, ez egyáltalán nem egészséges, különösen akkor, ha a testünk meg van izzadva. Ezzel egy megfázást kockáztatunk, nem beszélve arról, hogy ha a testünkre irányítjuk a levegőt, akkor annak elálljuk az útját, így a klíma nem tudja egyenletesen keringetni a levegőt. Az utastér teljes átszellőzése akkor biztosított, ha az ablakokra irányítjuk a szellőzőnyílásokat.

Klímatisztítással a hatékonyságért
Fontos, hogy télen is kapcsoljuk be a klímát, legalább hetente egyszer, hogy az alkatrészek használva legyenek, hisz így hosszabb az élettartamuk. Fontos az is, hogy ha szeretnénk, hogy a klíma sokáig jól szolgálatot tegyen, akkor megérkezés előtt kapcsoljuk ki. Hogy miért? Mert ha kikapcsoljuk és hagyjuk a ventilátort magasabb fokozaton fújni néhány percig, akkor kiszárad a párologtató és környéke és ezáltal megakadályozzuk, hogy gombák és baktériumok telepedjenek meg a rendszerben. Ezzel az egészségünket is védjük. Azonban a gondoskodás ellenére is egy idő után szükség lehet a klíma karbantartására, ne halogassuk ezt, különösen akkor, ha már kellemetlen szagokat is érzünk. A klímatisztítást érdemes minden szezon előtt elvégezni.

Plusz egy tipp az ellenőrzéshez
A klíma egyik gyakori hibája lehet, hogy eltömődik a szárító szűrője. Amikor ez normálisan működik, akkor az autó alatt a kondenzációkor lecsapódó víz kicsöpög, kifolyik. Ha azt vesszük észre, hogy nincs víz az autó alatt, akkor az nem tud kijutni a rendszerből. Ebben pangva pedig a gombák, vírusok és baktériumok táptalaja lesz. Ezt a cserét csak szervizben lehet elvégezni, de tanácsos a klímatisztítást is szakemberekre bízni, hisz az ő tudásuk, felszerelésük segítségével a tisztítás is hatékonyabb lesz.

megosztás
hozzászólások
Kvarda Attila (25), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Cserszegtomajfutás (5), Krasznai István (1), power-bank (1), Cséby Géza (5), Krepsz-Kapai Bernadett (1), felmeres (10), középiskola (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Centrál Színház (1), Nyári Viola (1), néptánc (4), vasárnapi nyitvatartás (1), felmondás (1), taverna (25), szolárium (1), családbarát (1), Jemen (1), Radnóti Miklós (1), hó (4), piac (6), tartozás (1), kerekpar (27), traffipax (4), zene (23), belfold (1440), Keszthely HUSZ (3), Dumaszínház (2), tengerpart (1), Balaton Sound (2), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), keszthelyi kilometerek (78), tavaszi szél vizet áraszt (1), footgolf (1), Balatoni Kurzusok (8), macska (1), Naszádos Péter (12), Bringatanya (2), verkli (5), Gelencsér Kálmán (2), egyetem (188), erdekes (538), Szeiler Gábor (1), recept (178), fejlesztés (12), idegenforgalmi adó (1), vallás (1), hűtőgépcsere-program (1), jég (5)