A kikötőbe vitorlásokat és nem a politikát várjuk

2015. február 17.
A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. szakmai befektetőként tett ajánlatot a keszthelyi Phoenix vitorláskikötő megvásárlására. A cél Keszthely sportéletének felvirágoztatása és turisztikai vonzerejének növelése. A politikai támadások ezt jelenleg megkérdőjelezik.A Kft. ezért felkéri az önkormányzatot, tegyen lépéseket az ügylet teljes körű törvényességi vizsgálatára az illetékes, hatáskörrel rendelkező szervezetek bevonásával, így segítve a helyzet tisztázását és a sajtóban történő lejárató kampány mielőbbi lezárását.

A keszthelyi Phoenix kikötő sorsa több éve megoldatlan. A korábbi kezelő BAHART Zrt., illetve a Keszthelyi Yachtkikötő Kft. – amelynek megbízásából a Phoenix Marina Kft. járt el – csak veszteséggel tudta üzemeltetni a létesítményt, ezért is vetődött fel az értékesítés lehetősége. Ehhez hivatalos értékbecslést is készített még 2010-ben a BAHART Zrt. a területen található ingatlanokról – nettó 310 millió forintban határozva meg a vételárat, amit a vevő által megrendelt igazságügyi szakértői vizsgálat meg is erősített.
Tekintettel arra, hogy a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.  tulajdonosai – mivel közülük többen keszthelyi kötődésűek és a kikötőben bérlők – úgy döntöttek, megpróbálják megmenteni a kikötőt a bezárástól és szakmai befektetőként sport és idegenforgalmi fejlesztésekbe fognak. Ehhez azonban jogszerű és tiszta tulajdonviszonyokat kívántak teremteni és hosszú távú bérleti szerződést kötni. Ezért vételi ajánlattal fordultak Keszthely Város Önkormányzatához, tudakolva a feltételeket és jelezve a vételi és fejlesztési szándékot.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.  ajánlatára kedvező, beleegyező válasz érkezett az önkormányzattól: arról tájékoztatta a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-t, hogy  Keszthelyi Jachtkikötő Kft. üzletrésze megvásárolható a tagi hitel rendezésével egyidejűleg.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. vevőként elfogadta az önkormányzat szabta feltételeket, mind az ingatlanok tulajdonjogának, megszerzésére, mind pedig a hosszú távú – 15 éves – bérleti, üzemeltetési szerződés megkötésére vonatkozóan.
Ennek alapján a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. megtette a már ismert lépéseket: megvásárolta az üzemeltető céget, kifizette a város felé fennálló adósságot és az ingatlanok ellenértékének megfelelő tőkeemelést hajtott végre. A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. bruttó 439 millió Ft-ot fizetett a kikötő ingatlan felépítményei, az úszómű-ponton és a kikötési jogok Keszthelyi Jachtkikötő Kft. megvásárlásával történő megszerzéséért. Ezen felül kifizette a 2014. második félévére esedékes bruttó 10 millió 922 ezer forintot bérleti és a kikötői közművek tárgyidőszakra eső, közel 2 millió forintos díját. A kikötő üzemeltethetőségének fenntartására kimutathatóan elköltött bruttó 2,5 millió forintot. A teljes ráfordítás eddig tehát eléri a bruttó 455 millió forintot.
Ezen felül a cég szándéka, hogy a jövőben – a mindenkori törvényes feltételeknek maradéktalanul megfelelve – megvásárolja a kikötői ingatlanok alatti földterületet is.

Vevőként a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. felelőssége a szerződésben foglalt feltételek maradéktalan teljesítésére vonatkozik, amelynek természetesen mindenben határidőre megfelelt.
A befektetés egyik kiemelt célja Keszthely vitorlássport-rangjának visszaállítása: 2016-ra nemzetközi verseny megszervezése, továbbá 3-4 fordulós, jegyzett, magas presztízsű és díjazású kupasorozat szervezése a 2016-os hazai versenyszezonba illesztve. A versenyspotot az idén megkezdődő utánpótlás-neveléssel megalapozva elindul a gyermekképzés nyári táborok keretében. A program végrehajtása érdekében a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. jelenleg tárgyalásban áll a hazai vitorlássport meghatározó személyiségeivel, remélve, hogy olimpiai minősítésű sportolók is Keszthelyen találják meg balatoni bázisukat.
E célok megvalósítása helyi összefogást, társadalmi és szakmai támogatást igényelnek. Ma ennek komoly akadálya a téma átpolitizálódása a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik társtulajdonosa miatt. A feltételezhetően politikai érdekek diktálta, az ügyletet lejárató sajtótámadások miatt a helyi fejlesztési célok komoly veszélybe kerültek.
A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. szakmai befektetőként Keszthely vitorlássportja sikerét tartja a legfontosabbnak, ennek az ügynek kívánja szentelni erőforrásait.

Ezért a Nyugati-medecce Kikötőfejlesztő Kft. – miközben  továbbra is törvényesnek tekinti az adásvételt – a mai napon felkérte Keszthely Város Önkormányzatát, hogy – minden lehetséges érintett hatóság bevonásával – tegyen lépéseket az ügylet teljes körű kivizsgálására, és segítse a helyzet tisztázását és a sajtóban történő lejárató kampány mielőbbi lezárását.
Keszthely, 2015. február 17.

megosztás
hozzászólások
riporter (1), képviselő-testület (37), egynapos sebészet (1), Erdély (2), Happy Dixieland Band (8), Négeli Noémi (1), Puskás Tamás (3), jövőkutatás (1), Füzes Eszter (1), Művészetek völgye (7), Rio 2016 (32), macska (1), Bezerics (1), Hosszú Katinka (2), Balatongyorok (136), film (8), egyház (2), diák (4), HIV (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Oroszlán Zsolt (2), óvoda (7), Novinszky Petra (1), rendőr (3), Krepsz Zoltán (38), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Gyarmati Noémi (1), férfi (1), világbajnokság (2), KeszthelyFest (15), test (1), Ifi Ferenc (1), Pampetrics Milán (2), nagyméret (1), Kerner Gábor (2), gyógyfürdő (6), vegetariánus (1), női gombolkodó (5), gyógyítás (2), konyvtar (103), Télikert (5), keresztény (2), Astellas-díj (2), Orbán Viktor (3), Giro d'Italia (1), online (1), percdíj (1), gyógytornász (1), hospice (1), Bock Bisztró Balaton (16)