A keszthelyiek biztonságáért

2014. december 16.
A napokban nagy port kavart egyes keszthelyi vadgesztenyefák kivágásának híre. A veszélyes fák miatt a kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. fakivágási kérelmet nyújtott be a keszthelyi polgármesteri hivatalhoz.

November végén Keszthely város jegyzője lakossági fórumot hívott össze a közvélemény tájékoztatására, amelyen szakértők, keszthelyi polgárok és a hatóságok képviselői több nézőpontból is megtárgyalták a kérdést.

A városban körülbelül 1200 vadgesztenyefa található, amelyből a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe 730 tartozik; ezek az út menti fasorok egyedei, többségében az új köztemetőtől a Georgikon útig, illetve a Kossuth utcától Fenékpusztáig terjedő szakaszokon. A társaság az idén augusztusban fordult fakivágási kérelemmel a hivatalhoz. A beadványukat alátámasztó szakértői jelentés 290 fa vizsgálatát tartalmazta, ebből több mint száz fát ítéltek olyan mértékben korhadtnak, hogy a kivágása indokolt. A fák állapota és az időjárás változása a közúti balesetek kockázatát jelentősen megnöveli, ezért a közútkezelő jelezte, hogy a meteorológiai szakszolgálat vörös riasztása esetén – a biztonságos közlekedést szem előtt tartva – útlezárást fog alkalmazni az érintett szakaszokon, így a Keszthelyre bevezető, nagy forgalmú Fenéki és Festetics úton is.
Az önkormányzat saját költségére egy nagyobb pontosságú mérőműszeres vizsgálatot rendelt el, amely alátámasztotta a korábbi ellenőrzés eredményét. Az elöregedett faegyedek közül negyvenhatnál állapítható meg, hogy már élet- és balesetveszélyes, nagy biztonsági kockázatot jelent. Ezek közül egy időközben kidőlt, a többi negyvenöt kivágását Keszthely város jegyzője engedélyezte, illetve ezek többségében azonnali végrehajtást rendelt el. A többi korhadt fa esetében folyamatosan vizsgálni kell az állapotot.

– A vonatkozó kormányrendelet egyértelműen előírja, hogy a közterületi fák nem veszélyeztethetnek emberéletet, illetve nem akadályozhatják a közlekedést, de ezen túlmenően büntetőjogi felelősségem mellett a lelkiismeretem is azt diktálja, hogy nem halogathatjuk tovább a fák kivágását – mondta dr. Horváth Teréz jegyző. – Megértem és én is úgy érzem, hogy ezek a gesztenyefasorok Keszthely emblematikus elemei, kiemelt település- és kultúrtörténeti értéket képviselnek, amelyhez érzelmi kötődés fűz sokunkat, de ha ezek a fák akár csak egyetlen ember biztonságát is veszélyeztetik, akkor ezt a kérdést nem kezelhetjük érzelmi ügyként. Sajnálom, ha ez sokak számára nehezen megérthető, de számomra evidens, hogy az emberélet védelme minden más érdeknél előbbre való. Mindent megtettünk, gondosan és körültekintően jártunk el, új vizsgálatot végeztettünk, több érintett állásfoglalását kikértük, és a szakértők egybehangzó véleménye az, hogy ezek a fák veszélyt jelentenek, és kivágásuk szükséges – hangsúlyozta.
Még emlékezhetünk rá, hogy az idén tavasszal az extrém időjárás okozta viharok következtében a város több pontján fák dőltek ki, ágak szakadtak le, több helyen 15-20 méteres, 60 centiméter átmérőjű fák törtek ketté, ötméteres ágak hullottak az útra, járdára, leszakítva villanyvezetékeket, akadályozva forgalmat, kárt okozva kerítésben, parkoló járműben. Csak a szerencsének köszönhető, hogy emberi életben, testi épségben nem esett kár.
A közútkezelő által kilátásba helyezett útlezárás újabb problémákat vetne fel. Ha a tavaszihoz hasonló viharok esetén a Fenéki utat a Magyar Közút lezárja, az a segítő járművek, mentők, rendőrök, tűzoltók közlekedését is akadályozza, amelyeknek az ilyen időjárási viszonyok esetén jóval több riasztással kell számolniuk. Az sem számszerűsíthető, hogy pontosan milyen erősségű szelet, mekkora vihart bírnak ki az egyes fák. Komoly felelősségi kérdést vet fel tehát az útlezárás elrendelésének időpontja, a mentők, tűzoltók esetleges késve érkezése egy esethez vagy a meteorológiai előrejelzés pontossága is.
– A természet védelmét és a városképet is szem előtt tartva természetesen köteleztük a közútkezelőt a kivágott fák határidőn belüli szakszerű pótlására – mondta dr. Horváth Teréz. – Ennek ellenőrzésére kiemelten odafigyelünk majd, és a pótlást csak akkor tekintjük befejezettnek, ha a fák három vegetációs időszak elteltével is egészségesek, jó növekedést mutatnak, ezáltal fennmaradásuk biztosított. Ha egy ideig nem lesznek is egyforma méretűek az újonnan ültetett és a megmaradó fák, s így egy darabig még nem mutatnak egységes képet, de idővel újra eredeti szépségükben, ám már biztonságosan állhatnak majd Keszthely vadgesztenyefasorai.

megosztás
hozzászólások
termálfürdő (1), bank (7), felmeres (10), Pelso Társaság (6), karnevál (1), Ekmann László (1), képviselő-testület (37), Lidl (1), CT (3), erettsegi (72), Forstner Anna (1), eltűnt (5), örömszerző pillanatok (17), holokauszt (1), Sárdi Katalin (1), egyetem (188), jatek (2), telihold (1), Horváth Lászlóné (1), életveszély (1), Kapolcs (1), keszthelyi-hegység (1), vívás (1), Hévíz gyógyfürdő (112), Playboy (1), Zsittnyán Tamás (1), vegetariánus (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), menekült (1), Rigo Csaba (36), polgármester (153), VeszprémFest (1), hullámmasszázs (1), Krasznai István (1), KDNP (1), Zalai Borcégér (5), Kovács Ernő (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), vonat (7), úszás (22), gyilkosság (1), debrecen uszo eb (16), tavasz (1), Puskás Tamás (3), Bibó Gimnázium (1), Balatoni Múzeum (98), törvény (1), ló (1), DK (13), fogyasztóvédelem (1)