A keszthelyi közlekedést megvizsgálva

2014. szeptember 12.
Felülvizsgáltatta a keszthelyi önkormányzat a belváros közlekedési rendjét, keresve lehetőségét az esetleges ésszerűsítéseknek, javításoknak. A képviselők csütörtökön ismerkedhettek meg az elkészült szakértői anyaggal.

- Legutóbb 2004-ben került sor a közlekedés átfogó vizsgálatára, az akkor készült koncepciót vezette be aztán fokozatosan az önkormányzat – mondta el Ruzsics Ferenc polgármester. – A belváros néhány évvel ezelőtti átalakításával történtek meg a legnagyobb változások, de már akkor is fenntartottuk annak lehetőségét, hogy egy idő után felülvizsgáljuk a közlekedési rendet, megnézzük, a gyakorlatban hogyan válik be a terv, és szükség esetén változtatunk rajta.

Az önkormányzat megbízást adott a Pannonway Építő Kft-nek a felülvizsgálatra, melynek eredményét csütörtökön munkaértekezlet keretében tárták a képviselő-testület és bizottságai elé a szakértők. A vizsgálat szerint a forgalomnagyságok tekintetében kapacitásproblémák nincsenek, a csomópontok telítettsége megfelelő, a külső kapcsolatok és a városba bevezetés kedvező. A városi úthálózat szerkezetét észak-déli irányban jónak, kelet-nyugati irányban azonban kedvezőtlennek ítélték.

A szakértők két javaslatot dolgoztak ki a közlekedés átalakítására, a kelet-nyugati irányú áthaladás javítására.
A könnyebben megvalósítható, kisebb módosítással járó javaslat szerint a Georgikon utcát újra kétirányúvá kellene tenni, a Kastély utcából ismét engedélyezve a jobbra kanyarodást. Ezzel a Georgikon utcában kialakított 28 ún. halszálkás rendszerű parkoló megszűnne, pótlásukra csak az úttal párhuzamosan lehetne biztosítani várakozóhelyeket, így tizenhárommal kevesebb állna rendelkezésre. Mivel az átalakítás ezáltal a főtér-projekt fenntartási kötelezettségeit érintené, a hiányzó parkolókat máshol pótolni kellene.
A másik – jóval költségesebb és több átalakítást igénylő – javaslat az előző változtatáson túl a Szalasztó utca kétirányúvá tételét tartalmazza, mely megoldás további 30, azaz összesen 58 parkoló megszűnésével, a jelzőlámpás csomópont átalakításával és a Szalasztó utcai zöld szigetek elbontásával is járna. Ennek megvalósításához, a várakozóhelyek pótlásához átfogó tömb-rehabilitációra lenne szükség a területen.

- Mivel a döntés hatása hosszú távú, felelős testületként úgy határoztunk, hogy nem hozunk döntést, azt inkább az októberben felálló új képviselő-testületre bízzuk – mondta el Ruzsics Ferenc.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
fa (1), Libás (2), gyes (2), táska (1), országgyűlési képviselő (33), megemlékezés (10), gyermekszám (1), ellazulás (1), 1956 (1), kutyás strand (5), relaxáció (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), szavazas (9), orosz (1), horgász (5), nyelvvizsga (2), állami (1), Rigo Csaba (36), Joós Attila (1), Golfclub Imperial Balaton (2), zivatar (1), freestyle foci (1), szakács (1), művészet (1), Aradvári László (1), EU (14), Katedra nyelviskola (5), minisztérium (7), korhaz (99), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), C+ fesztivál (1), jovedelem (2), menetrend (3), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), beruházás (2), fesztival (93), karate (2), jatek (2), szerencsejatek (630), születés (16), Laky András (2), Jazz Fiesta (2), farsang (2), repülőtér (21), ellenőrzés (2), jövőkutatás (1), Bartha Gábor (34), vasárnapi pihenőnap (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), husvet (14)