A keszthelyi családokért, gyermekekért

2014. szeptember 29.
A keszthelyi demográfiai helyzet javítására tett intézkedéseket tekintették át a képviselők a szeptemberi soros testületi ülésen Ruzsics Ferenc polgármester előterjesztése alapján.

- Az anyag részletesen felsorolja az eddig elért eredményeket és megfogalmazza a legfontosabb jövőbeni terveket, feladatokat az önkormányzat számára – mondta el Ruzsics Ferenc. – Az elmúlt években több olyan fejlesztést hajtottunk végre, mely kimondottan a keszthelyi családok számára jár előnnyel: felújítottunk több nevelési-oktatási intézményt, hét új játszótér épült, számos városi épület vált akadálymentessé, így babakocsival is elérhetővé és több családi rendezvényt honosítottunk meg – sorolt a polgármester.

 

Az előterjesztés az eredmények között említi a Csik Ferenc tanuszoda megépítését és üzemeltetését is, mely ingyenes úszásoktatást biztosít a keszthelyi óvodásoknak és iskolásoknak, valamint a Mozgás Háza sportlétesítmény kialakítását a volt mozi helyén, mely a helyi sportegyesületek számára is nyitva áll, ahol szintén sok gyermek edz. Hasonlóképpen az elmúlt években a városi kórházban végrehajtott fejlesztések is a pozitív hatást gyakorolhatnak a népességszám alakulására, hiszen az egészségügyi ellátás színvonalának növelése a családok számára is nagyobb biztonságot jelent és szempont lehet a letelepedésnél. Az ifjúságvédelemre szintén nagy hangsúlyt fektet a városvezetés: a kábítószerügyi egyeztető fórum mellett létrehozta és évekig sikeresen működtette a Mentor ifjúsági irodát. A munka és magánélet összehangolását segítő programot is végrehajtott nemrégiben az önkormányzat, ennek keretében családi szobák létesültek több intézményben, valamint képzések, előadások és gyermekrendezvények támogatták a projektet. Az ehhez kapcsolódó felmérés válaszaiból kitűnt, hogy a megkérdezettek szerint Keszthelyen kiváló a bölcsődei ellátás elérhetősége, és átlag feletti a családbarát kulturális és szabadidős programok, valamint a nyári táborok lehetősége.

Ruzsics Ferenc a jövőbeni tervekről szólva elmondta: dolgoznak egy nagycsaládos kedvezményrendszer kialakításán, valamint a „Keszthely Hazavár” program keretében az otthonteremtést és a munkához jutást segítenék a fiatalok számára. A program kidolgozás alatt áll; egyik pillére a lakáshoz jutást, a fiatalok otthonteremtését mozdítja majd elő kedvező bérleti díjjal illetve kedvezményes lakáscélú támogatással, másik eleme pedig egy gyakornoki program, mely ösztöndíjjal segíti a tanulást, majd a helyi vállalkozásnál való elhelyezkedést.

- Emellett a város folyamatosan keresi a lehetőségét, hogy a gazdasági, befektetői környezet javításával munkahelyteremtő beruházásoknak adhasson otthont – mondta el a polgármester. – Mind az idegenforgalmi beruházásokat, mind a szezonalitást nélkülöző termelő- és feldolgozóüzemek betelepülését támogatjuk (hasznosítható területek előkészítésével, infrastrukturális fejlesztéssel és befektetési ajánlatok kidolgozásával), elősegítve új munkahelyek létrehozását a keszthelyi munkavállalók számára. A hamarosan épülő inkubátorház mind az új, mind a már működő kis- és középvállalkozások számára hathatós segítséget nyújt majd piaci pozíciójuk, versenyképességük javításában. Szeretnénk megmutatni a keszthelyi kötődésű, ám tanulmányaikat esetleg az ország más részén végző fiataloknak, hogy van számukra jövő, perspektíva a városban, érdemes a megszerzett tudásukat itt hasznosítaniuk, szülővárosukban letelepedniük és családot alapítaniuk – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc.

megosztás
hozzászólások
politika (37), Balatoni Szövetség (3), kornyezettudatos (4), Vaszily Zsolt (3), diák (4), ország torta (1), OKJ (1), Eurostat (1), Nyári Viola (1), Szeiler Gábor (1), vízimentő (5), Balaton (1157), könyvbemutató (2), erzsebet program (4), gerincvédelem (1), Bagyinka Tímea (1), alakformálás (6), Bátortábor (1), google (3), menetrend (3), luxor (99), Visionet (1), Balsai Móni (1), hűtőgépcsere-program (1), koktél (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), Szeiler Stúdió (32), karácsonyi képeslap (1), zápor (1), Oroszlán Zsolt (2), DRV Zrt. (3), vírus (1), Fidesz (14), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), mozi (13), cigaretta (13), boksz (3), tartozás (1), jövőkutatás (1), Az év orvosa (1), erettsegi (72), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), szilveszter (6), idegenforgalmi adó (1), 1956 (1), vízilabda (2), kezilabda (64), jaras (36), dunantul (23), Lisa (35)